DODO – concert dedicat aniversării compozitorului Ludwig van Beethoven, un post-scriptum elegant al Festivalului SoNoRo

Festivalul SoNoRo a celebrat  aniversarea zilei de naştere a marelui compozitor german Ludwig van Beethoven, pe 17 decembrie 2020, cu un concert intitulat DODO.

Concertul a fost înregistrat în timpul Festivalului SoNoRo, „Pasărea Măiastră”, şi a cuprins două lucrări de referinţă: Cvartetul cu pian în do major, WoO 36, nr. 3 şi Cvintetul de coarde în do major, OP. 29, interpretate de muzicienii José Gallardo (pian), Nicolas Dautricourt (vioară), Valentin Şerban (vioară), Tomoko Akasaka (violă), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) şi Benedict Klöckner (violoncel).

DODO a putuy fi vizionat ,azi, 17 decembrie, de la ora 20.00, pe platforma de concerte online a festivalului https://festival.sonoro.ro/live/ şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei Sonoro. De asemenea, concertul va fi disponibil şi pe platformele partenerilor: Raiffeisen Bank şi Vodafone România, precum şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.

DODO fost un concert care dorea, cu un program mai degrabă excentric şi care ar fi inclus piese de Georg Crumb sau Giuglio Caccinim, să onoreze uluitoarea pasăre Dodo, disparută demult de pe planeta noastră. Plănuiam o fantezie pe măsura exotismului şi rarităţii păsării Dodo, pusă în scenă nu doar muzical pe scena Palatului Bragadiru. Cum, din cauza rocadelor neîntrerupte ale arhitecturii festivalului, nu a mai fost posibil să ne întâlnim cu publicul nostru în magnificul edificiu, am păstrat doar o parte din program pentru transmisia online. Am constatat cu surprindere şi amuzament, împreună cu Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului, că ambele piese alese sunt compuse în Do major: DO-DO. Astfel am fi putut onora nu doar pasarea Dodo, ci şi continua în modul cel mai ludic ediţia SoNoRo DaDa de anul trecutO întâmplare despre care credem că l-ar fi amuzat şi pe Beethoven! – Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Festivalul SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” continuă până pe 15 ianuarie 2021

 Concertul DODO este ultimul transmis din Festivalul SoNoRo, ediţia a XV-a, însă şi cel care anunţă că festivalul continuă până pe 15 ianuarie 2021, prin punerea la dispoziţie a tuturor concertelor transmise live încă o lună pe platformele SoNoRo: sala virtuală de concert şi contul de YouTube al festivalului.

În acest mod, publicul va avea acces la toate cele 17 concerte, inclusiv la Night Owls / Păsări de noapte, înregistrat în Sala Thalia din Sibiu, pe 3 noiembrie, şi transmis în exclusivitate posesorilor de carduri premium Mastercard Raiffeisen, principalii susţinători ai Festivalului SoNoRo.

„Ştiţi că păsările au «accente regionale» în cadrul aceleiaşi specii? Strigătul distinctiv al unei bufniţe nocturne este uşor diferit în funcţie de locul în care trăieşte: într-o pădure din Tirol, într-un parc din Viena sau într-un hambar de lângă Salzburg. Dacă o pasăre se mută într-o zonă diferită, îşi schimbă cântecul pentru a se amesteca cu localnicii, la fel ca noi, oamenii. Colecţia de instantanee nocturne din programul SoNoRo este, într-adevăr, plină de accente şi variaţiuni regionale. Cea mai faimoasă dintre toate piesele de „noapte”, Eine kleine Nachtmusik a lui Mozart, a fost numită Serenadă – Eine kleine Nachtmusik, fiind titlul pe care Mozart l-a notat lângă pasajul de la intrare. A fost scris pentru un mic ansamblu care, în secolul al XVIII-lea, susţinea spectacole în aer liber, poate sub un balcon, posibil însoţit de multe strigăte de bufniţă, cântece de turturele, mieunături de pisică şi alte sunete ambientale. Noaptea este timpul animalelor nocturne şi al poeţilor. Nocturnele misterioase ale lui Schubert şi Enescu, sunetele îndepărtate ale clopotelor lui Debussy în amurg şi toate celelalte compoziţii muzicale inedite îl vor conduce pe ascultător într-o pădure imaginară plină de minuni.” – Diana Ketler, Directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

Concertele transmise online sunt accesibile gratuit pe platformele proprii şi pe cele ale partenerilor. Cei care doresc să onoreze munca artiştilor, o pot face printr-o donaţie direcţionată către Asociaţia Sonoro: https://sonoro.ro/donatie/.