Proiectul Caravana cu muzică a ajuns la final
Filarmonica “Paul Constantinescu” îşi asumă cu responsabilitate rolul educativ al generaţiei tinere, astfel că elevi de toate vârstele participă cu regularitate la concerte destinate exclusiv lor.
 
În stagiunea 2020 – 2021, Filarmonica ploieşteană a derulat un  proiect important în programul Start ONG finanţat de Kaufland şi implementat de Act for tomorrow, prin care elevi din patru şcoli rurale, din comunele Sângeru şi Izvoarele, au fost invitaţi să  participe la patru concerte lecţie susţinute de orchestrele simfonică şi populară ale filarmonicii ploieştene.
 
Proiectul „Caravana cu muzică” a fost structurat pe patru evenimente importante, câte două în fiecare localitate, astfel:
 
Concert lecţie de muzică clasică destinat elevilor din ciclurile primar şi gimnazial de la Şcolile Gimnaziale Sângeru şi Izvoarele. Evenimentele au avut loc  la Căminele Culturale din Sângeru în data de 7 octombrie 2020, respectiv Izvoarele în data de 6 noiembrie 2020. Elevii au putut audia live fragmente din lucrări ale unor compozitori cunoscuţi interpretate de Cvartetul Chronos, ansamblu format din artişti ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti. Actorul George Frîncu a prezentat structura unei orchestre simfonice şi instrumentele din orchestră, făcând posibil ca lecţia să fie interactivă. Fiecare elev a primit şi o schemă cu aşezarea tuturor intrumentelor pe scenă în formatul complet al orchestrei şi o broşură cu informaţii despre proiect şi filarmonica din Ploieşti, respectiv explicaţii despre instrumente. Lecţiile concert au fost înregistrate şi difuzate în timp real pe retelele de socializare şi pe platforma  Virtual Concert Hall putând fi vizionată de toţi cei interesaţi.Profesorii de specialitate vor primi DVD-uri cu material didactic pentru a putea fi folosit la orele de educaţie muzicală.
 
Concert lecţie de folclor destinat elevilor de la Şcolile Gimnaziale Mireşu Mare (comuna Sângeru) şi Homorâciu (comuna Izvoarele). Prima activitate a avut loc la Căminul Cultural din Mireşu Mare în data de 21 octombrie 2020, iar cea de a doua s-a desfăşurat la sediul Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti  în data de 18 noiembrie 2020 din motive impuse de restricţiile pandemiei de  Coronavirus. Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, iniţiatoarea acestui proiect, a participat cu Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”, căreia i s-a alăturat Ansamblul Folcloric „Doina Prahovei”, în calitate de partener. Elevilor le-au fost prezentate, din patru zone etnografice ale României: Mărginimea Sibiului, Gorj, Valea Prahovei şi Ţinutul Neamţului, costumele populare specifice cu o scurtă descriere a acestora, dansul popular din zona respectivă, o melodie populară caracteristică zonei şi un instrument muzical. Pentru a angrena toţi elevii prezenţi, stimulându-le astfel atenţia şi curiozitatea, fiecare elev din Mireşu Mare au primit versurile cântecelor populare. Toate melodiile au fost interpretate de artiştii profesionişti ai filarmonicii acompaniaţi de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”. Costumele şi dansurile populare au fost prezentate de membrii Ansamblului Folcloric „Doina Prahovei”. Elevii din localitatea Homorâciu au putut viziona lecţia concert în timp real pe platforma Virtual Concert Hall. Ambele concerte lecţie de folclor au fost transmise live şi înregistrate. Profesorii de specialitate vor primi DVD-uri cu material didactic pentru a putea fi folosit la orele de educaţie muzicală.
 
Elevii participanţi la proiect şi-au exprimat părerile printr-o felicitare care va fi oferită spectatorilor de la următoarele concerte ale Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti, astfel încât ecourile acestui proiect să ajungă la cât mai mult public.
 
Aceste acţiuni nu vor fi singulare, astfel că în permanenţă sunt găsite soluţii pentru desfăşurarea unor evenimente educative.
 
Sursa:Comunicat Filarmonica ”Paul Constantinescu ” Ploiesti