ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi – ediţia a IX-a
 
 
Luni, 27 iulie 2020 Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi – ediţia a IX-a. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, situată la aproximativ 8 km vest de municipiul Ploieşti, pe partea dreaptă a şoselei Ploieşti - Târgşor, judeţul Prahova, pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
 
Cercetarea arheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956. Săpăturile arheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, au fost planificate de Institutul de Arheologie al Academiei Române şi realizate cu fondurile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploieşti).
 
Colaborarea de peste 60 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantităţi importante de informaţii şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secolul al XIX-lea.
 
Această ediţie se va desfăşura în intervalul orar 11.00 – 16.00 şi cuprinde omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu şi Dan Lichiardopol, urmată de vizitarea expoziţiei de sit „Târgşoru Vechi – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor şi monumentelor arheologice identificate şi cercetate la Târgşoru Vechi. Cu această ocazie vor fi prezentate pentru prima dată publicului cele două depozite de unelte şi arme descoperite în anul 2019 în cadrul cercetărilor arheologice întreprinse la Tâgşoru Vechi, punctul balastieră Holcim - descoperire unică în peisajul arheologic al Munteniei. Până în prezent depozitele de unelte şi arme cunoscute proveneau din descoperiri întâmplătoare. Îngroparea acestor depozite de unelete şi arme se realizează în contextul „embargoului” asupra fierului şi a pieselor de armament instaurat de către împăraţii bizantini asupra teritoriilor de la nordul Dunării. În acest context, depozitele de unelte şi arme ar fi putut la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al X-lea să aibă valoarea de bunuri de prestigiu.
 
Actuala ediţie se desfăşoară în condiţii speciale generate de contextul epidemiologic pe care îl traversăm. Astfel, vă rugăm să ne susţineţi în efortul de a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi pentru atenuarea efectelor acestuia, respectând cu stricteţe regulile de igienă personală, distanţare fizică şi acces în spaţiul expoziţional.
 
Accesul publicului în spaţiul expoziţional va fi permis numai în condiţiile purtării de mască de protecţie pe toată durata vizitei. Pe toată durata vizitei vă rugăm să păstraţi distanţa de siguranţă de cel puţin 2 m faţă de ceilalţi vizitatori.
 
Sursa:Comunicat Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova