Carmina Burana , Concert simfonic extraordinar pe scena Filarmonicii ”Paul Constantinescu ” Ploiesti
 
O pagină de istorie pentru România. Pentru prima dată în România o Filarmonică lansează un DVD producţie proprie 100%
 
Filarmonica ”Paul Constantinescu” pregăteşte publicului meloman o mare surpriză: lansarea DVD-ului care conţine ”Carmina Burana”, cantata scenică semnată de Carl Orff. 
Evenimentul reprezintă o premieră pentru România, Filarmonica ploieşteană fiind prima instituţie de acest fel care reuşeşte o astfel de performanţă. Materialul a fost realizat în totalitate în Studioul propriu, dotat cu unele dintre cele mai performante echipamente de înregistrări din ţară. Proiectul a fost susţinut material de BES România, prin amabilitatea Doamnei Martha Maria Mocanu. 
DVD-ul conţine spectacolul organizat de Filarmonica ”Paul Constantinescu” în anul 2018, dirijorul orchestrei simfonice fiind Tiberiu Soare, iar solişti contratenorul Cezar Ouatu, soprana Ramona Păun şi baritonul Ştefan Ignat. Şi-au mai dat concursul Corul Academic al Filarmonicii Oltenia şi Corul de Copii al Colegiului de Artă “Carmen Sylva”. 
Lansarea va avea loc în cadrul unui cocktail, în timpul căruia participanţii vor putea admira o expoziţie care va cuprinde cele mai frumoase fotografii realizate pe parcursul desfăşurării concertului.
Pe 6 martie 2020, de la ora 19.00, Filarmonica ploieşteană vă invită să trăiţi din nou emoţiile pe care le transmite ”Carmina Burana” şi vă aşteaptă, tot la Casa Sindicatelor,  cu un nou spectacol în care-l va avea la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice pe maestrul Jin Wang (Austria), iar solişti pe Cristina Oltean – soprană, Cezar Ouatu – contratenor şi Alexandru Constantin – bariton. Vor evolua, de asemenea, Corul Filarmonicii “Oltenia” din Craiova, Corul Filarmonicii ”Paul Constantinescu”, condus de dirijorul Eduard Dinu şi Corul de Copii “Allegrezza” al Colegiului de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti, coordonat de dirijor Amalia Secreţianu.
 “Carmina Burana“ este numele unui manuscris care conţine 254 de poezii şi texte dramatice din secolele XI, XII şi XIII. Manuscrisul a fost găsit în 1803 în mănăstirea benedictină Benediktbeuern, în Bavaria, şi se află în prezent în biblioteca naţională bavareză din München, Germania. Carl Orff a descoperit lucrarea ce l-a inspirat în compunerea capodoperei sale (între anii 1935-1936) într-un catalog de anticariat.
Tema centrală a cantatei scenice Carmina Burana este balansul neliniştit între conştiinţa că puterea, banul, frumuseţea şi dragostea sunt trecătoare, nelinişte contracarată de o imensă dragoste de viaţă, de natură şi de chemarea împlinirii prin dragoste, care răzbat din fiecare moment scenic, iar ideea centrală a spectacolului este că deasupra tuturor oamenilor stă Destinul, întruchipat de zeiţa Fortuna. Ea dirijează parcursul existenţei, ridică şi coboară destine, de unde metafora plastică a roţii, care se învârte fără oprire. O altă metaforă scenică este aceea a cavalerului care cucereşte o cetate, cucerind de fapt femeia iubită, pentru ca în final să i se închine ei, femeia fiind suveranul iar bărbatul vasalul. În final, o altă metaforă scenică este aceea a necontenitei reînvieri a vieţii în natură, a primăverii care revine mereu şi a dragostei care se naşte continuu.
De la prima sa audiţie (8 iunie 1837, Frankfurt am Main) şi până în prezent “Carmina Burana“- nume cu rădăcini latine (“Carmina“ înseamă cântece, iar “Burana“ reprezintă latinizarea cuvântului “Beuren“, numele mânăstirii unde a fost descoperit manuscrisul) a căpătat şi forma de spectacol de balet şi chiar de film, de fiecare dată bucurându-se de un real succes.
Preţul unui bilet este de 70 de lei - întreg, 50 lei - pensionari şi 20 de lei (elevi şi studenţi). Vă puteţi achiziţiona bilete atât online, de pe site-ul www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la standul special amenajat în AFI Ploieşti, iar în seara concertului direct de la Casa Sindicatelor, începând cu ora 18.00.