Descoperire unică în peisajul arheologic al Munteniei la Târgşoru Vechi, judetul Prahova
 
 
În perioada 25 septembrie – 22 noiembrie 2019 Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza comunei Târgşoru Vechi, jud. Prahova. Cercetările au fost prilejuite de realizarea unei investiţii pe care o realizează firma Holcim în zonă.
 
Teritoriul comunei Târgşoru Vechi este unul foarte bogat în vestigii istorice şi arheologice. În cei peste 60 de ani de când cercetările arheologice au fost demarate în zona Târgşoru Vechi s-a acumulat o cantitate importantă de informaţii şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
 
În această toamnă cercetările arheologice derulate la aproximativ 2,2 km faţă de Rezervaţia arheologică Târgşoru Vechi, spre râul Prahova, au condus la delimitarea şi cercetarea unei importante aşezări datate în secolele VIII-X p. Chr. Aşezarea se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 ha, din care anul acesta a fost cercetată aproximativ jumătate. Au fost identificate şi cercetate aproximativ 55 de complexe arheologice dintre care 22 de locuinţe, anexe gospodăreşti, gropi cu diferite destinaţii, 4 cuptoare exterioare locuinţelor, 2 fântâni şi un cuptor metalurgic. Cea mai spectaculoasă descoperire a fost aceea a două depozite de unelte şi arme din fier, depuse în două gropi alături de oale şi ulcioare din lut.
 
            Aşezarea identificată şi a cărei cercetare a început în acest an şi urmează a fi finalizată în anul 2020, este una dintre cele mai mari aşezări din perioada secolelor VIII-X p. Chr. din Muntenia şi se alătură celor cercetate până acum la Bucov Tioca, Bucov Rotari, Dridu sau cea de la Târgşoru Vechi în perimetrul Rezervaţiei arheologice de aici.
 
            Cele două depozite de unelte şi arme din fier reprezintă o descoperire unică în peisajul arheologic al Munteniei, fiind primele descoperiri de acet tip realizate în cadrul unei cercetări arheologice. Până în prezent depozitele de unelte şi arme cunoscute proveneau din descoperiri întâmplătoare, aşa cum este cazul depozitelor de la Radovanu, Curcani (jud. Călăraşi), Bârlogu (jud. Argeş), Budeşti, Dragosloveni, Obrejiţa, Răstoaca (jud. Vrancea), Ploieşti Triaj (jud. Prahova). Îngroparea acestor depozite de unelete şi arme se realizează în contextul ”embargoului” asupra fierului şi a pieselor de armament instaurat de către împăraţii biznatini asupra teritoriilor de la nordul Dunării. În acest context, depozitele de unelte şi arme de la sfîrşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al X-lea ar fi putut căpăta valoarea de bunuri de prestigiu.
 
            Colectivul de cercetare este alcătuit din arheologii dr. Bogdan Ciupercă, Cătălin Dîscă, dr. Tudor Hila, dr. Alin Anton, iar cercetările arheologice s-au desfăşurat cu sprijinul firmei Holcim.
 
 Sursa:Comunicat Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova