Concert Extraordinar – „Armonii de Toamnă”

Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” a susţinut duminică un concert de suflet pe scena Filarmonicii ploieştene. Ansamblul a fermecat publicul încă de la primele acorduri, prin lucrarea renascentistă a lui Orlando di Lasso, „Matona, mia cara” – o interpretare minunată în viziunea maestrului Eduard Dinu. Cu multă emoţie, Corul Filarmonicii a purtat auditorul printr-o lume a muzicii renascentiste, interpretând lucrări scrise de Orlando di Lasso sau Giovani Gastoldi, apoi prin universul muzicii româneşti prin lucrări ale compozitorilor: Simeon Nicolescu, Teodor Teodorescu, Nicolae Ursu, D.G. Kiriac, D. Cuclin, Claudiu Romaşcanu şi Liviu Borlan, dar abordând şi lucrări contemporane cum ar fi „Ave generosa” scrisă de Ola Gjeilo, piese din bine-cunoscutul musical „The Greatest Showman” sau Queen.
Publicul a aplaudat minute în şir performanţa ansamblului, cerându-le nu unul, ci două bisuri la finalul concertului.

În luna noiembrie, Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti va împlini un an de la înfiinţare, un an în care a susţinut numeroase concerte acapella şi vocal-simfonice alături de Orchestra Filarmonicii.

 

Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești a luat naștere la sfârşitul anului 2018, la inițiativa directorului general Vlad Mateescu, pe parcursul acestui an desfășurându-se numeroase evenimente culturale pe întreg teritoriul României, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Alături de Vlad Mateescu, au stat și directorul artistic Georgiana Frâncu Nae, dar și dirijorul Eduard Dinu, împreună gândind un proiect solid și de viitor, un proiect de o mare importanță pentru Filarmonică, pentru orașul Ploiești și pentru întreaga dezvoltare a mișcării corale din România.

Ansamblul coral al Filarmonicii are ca scop principal susținerea concertelor și evenimentelor vocal-simfonice pe care Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” le pune în scenă, dar nu neglijează nici muzica acapella, pe care o promovează în diferite evenimente organizate în cadrul Filarmonicii sau în afara acesteia. Unul dintre obiectivele ansamblului este acela de a participa la concursuri și festivaluri de profil, astfel promovând atât numele Filarmonicii, cât și pe cel al orașului Ploiești.

Pe lângă minunatele lucrări vocal-simfonice pe care istoria muzicii universale le oferă, Corul Filarmonicii abordează repertorii diverse, acestea pornind din perioada Renașterii Muzicale și ajungând până în zilele noastre, interpretând lucrări ale compozitorilor contemporani.

Fiind un ansamblu tânăr în fruntea căruia se află un dirijor tânăr, dar cu o experiență bogată în arta dirijatului, corul nostru dorește să iasă dintr-o anumită zonă de confort și să depășească aceste „rigori” impuse de muzica corală, abordând și piese reinterpretate ale unor artiști și formații de renume internațional, combinând astfel stiluri care la o primă vedere pot părea total opuse.

 

Eduard Dinu s-a născut în anul 1992, în jud. Prahova, localitatea Urleta, un spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, loc din care provine şi marele maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal".

Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, la secţia pian.

Astfel, studiul şi dragostea pentru muzică l-au determinat pe Eduard Dinu să participe la diverse competiţii, obţinând numeroase premii. De asemenea, Eduard Dinu a susţinut recitaluri în centrele culturale importante din muncipiul Ploieşti, dar şi din ţară.

Cei paisprezece ani de activitate pianistică, au fost încununaţi de participarea sa în calitate de solist, alături de orchestra Filarmonicii ,,Paul Constantinescu" din Ploieşti, interpretând ,,Rhapsody în Blue" de George Gershwin.

Dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzică corală a reprezentat pentru Eduard Dinu o nouă experienţă şi o adevărată revelaţie. Activitatea sa din cadrul Corului Liceului de Artă "Carmen Sylva", pe tot parcursul celor doisprezece ani de studiu, a fost marcată de numeroase concerte şi recitaluri susţinute în cadrul acestui ansamblu, apogeul fiind reprezentat de participarea la Festivalul Coral din Bratislava, unde corul a obţinut premiul I şi medalia de aur pentru merite deosebite. În paralel, Eduard Dinu a devenit din anul 2008 membru al Corului Momentum, ocazie ce i-a oferit posibilitatea de a experimenta şi ipostaza dirijorală.

Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii pași în arta dirijatului au fost călăuziți de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu(maestru de cor al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"), cel care l-a susținut și l- a sfătuit necontenit.

Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze

un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti.
Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect și anume proiectul "Ascendis Choir".

În cariera sa dirijorală a susținut numeroase concerte în țară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediția 2017 ; dar și în străinătate, ultima realizare fiind un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susținut 5 concerte în orașele Beijing și Shanghai.

Anul 2018 a reprezentat apogeul carierei sale, devenind dirijorul fondator al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și realizând peste 35 de evenimente publice alături de cele două ansambluri pe care le dirijează, conducându-și propriul ansamblu (Ascendis Choir) către cel mai mare succes al unui ansamblu coral privat din acest an.