La Poienarii Burchii s-a deschis o mica biblioteca gratuita
Conform https://steffanelu.blog , de curand in localitatea Poienarii Burchi ( judetul Prahova ) a fost deschisa o mica biblioteca.
 
" Mica Biblioteca Gratuită este un nume sugestiv şi cuprinde cam tot ce e de ştiut despre acest proiect. Este un mic raft, modest şi discret, care găzduieşte cam 30 de cărţi, pe care încercăm să le schimbăm lunar. Ideea nu este una originală sau nouă, am văzut diverse variante ale ei în multe oraşe, chiar şi din România.
 
Cea mai recenta, anul trecut la Alba Iulia, o bibliotecă un înveliş frumos, parcă desprins dintr-o poza de Instagram, dar cu un conţinut superficial. De cărţile lăsate acolo se descotorosise cineva, nu erau lăsate cu gândul că cineva le va citi.
 
De unde ideea acestui proiect?
 
Ideea unui mic raft de cărţi la noi în comună mi-a venit simplu: părintele Dragoş mi-a vorbit despre fondul de carte disponibil la Centrul Parohial şi am fost să îl văd. Am iubit dintotdeauna cărţile, iar atunci când am văzut comoara Centrului mi-am zis că e o risipă să nu o citescă mai nimeni. Aşa că am apelat la bunătatea şi iubirea de carte a câtorva oameni, care ne-au ajutat cu rafturi noi aşa încât cărţile să fie vizibile şi să se păstreze frumos, ne-au ajutat să le aranjăm frumos şi să facem o cămăruţa modestă să arate a bibliotecă. Cum nimeni nu venea să o viziteze, am coborât cărţile în intrândul Bisericii, cu gândul de a trezi curiozitatea oamenilor şi de a face cărţile disponibile oricând, fără mediator, fără termene, fără obligaţii.
De ce la Centrul Parohial si nu in alta parte?
 
Ştiu că locul în care este acum Mica Bibliotecă este o piedică pentru unii, motivele pentru care ea se afla acolo ţin în principal de logistică: Biblioteca mare este la doi paşi de Mica Bibliotecă, ne este uşor să schimbăm cărţile şi să ţinem rafturile mereu cu titluri noi, este un loc adăpostit şi deschis mereu. Părintele Dragoş a fost mereu foarte generos cu resursele Centrului, primitor cu oaspeţii săi şi deschis ideilor noastre. Mica Bibliotecă este un exemplu al acestora, meditaţiile graruite un altul, atelierele de Mărţişor, pictat oua de Paşte altele, evenimentul de duminica aceasta altul. Atunci când iei o carte de pe raftul Micii Biblioteci nu e nimeni acolo să te întrebe nimic, să îţi impună nimic.
Aveţi în plan extinderea proiectului în toată comuna?
 
Avem în plan o filială noua a Micii Biblioteci, raftul deja ne aşteaptă însă mereu suntem în luptă cu timpul. Eu şi Alexandra avem foarte multe planuri şi proiecte, însă niciodată suficient timp pentru tot. Suntem în primul rând mame, iar voluntariatul la Mica biblioteca este o manifestare a iubirii noastre pentru cuvântul scris. Am încercat să acoperim cât mai multe domenii de lectură, spunem noi că alegem mereu câte ceva pentru toată lumea.
Avem mereu lecturi obligatorii din programa şcolară, din programa pentru Bacalaureat, avem carţi de căpătâi ale literaturii universale, lecturi mai uşoare pentru duminici relaxate şi titluri mai bombastice pentru cei care vor să aibă polemici filosofice. Selecţia pe care noi o facem este una orientativă, se pot solicita cărţi şi bineînţeles se poate vizita Biblioteca mare pentru alte titluri.                                                        
De ziua copilului am organizat un concurs de lectura pentru copii, o primă ediţie am zis noi cu sperantă. Au fost 7 participanţi şi juriul a decis premierea tuturor, pentru că atâta drag de carte era pus în fiecare rezumat că nu se putea departaja între ele.
Va gasim si online?
 
Avem o pagină de Facebook, unde anunţăm cititorii când schimbăm cărţile şi ce titluri îi aşteaptă. Mesajul nostru este unul simplu: cărţile trăiesc numai în mâinile cititorilor aşa că trebuie împărţite!