Eduard Dinu a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Băneşti, sat Urleta

Eduard Dinu, dirijor fondator al Corului de Cameră Ascendis şi al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, a primit în data de 15 iunie 2019, titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Băneşti, sat Urleta, localitate unde tânărul dirijor s-a născut şi a copilărit. Urleta este un spaţiu emblematic pentru muzica corală românească, din această localitate provenind şi marele maestru Marin Constantin, fondatorul Corului Naţional de Cameră Madrigal.

          Titlul de „Cetăţean de Onoare” i-a fost acordat dirijorului Eduard Dinu, în urma realizărilor sale extraordinare pe plan profesional, acesta susţinând sute de concerte alături de ansamblurile pe care le-a condus, pe cele mai mari şi mai importante scene din ţară, dar şi din străinătate.
          În afară de cele două ansambluri pe care le conduce în prezent, Eduard Dinu a fost dirijorul Corului Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, dirijorul Corului „Momentum”, dar a dirijat în numeroase concerte şi coruri ce aparţin Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

          O realizare importantă a maestrului este chiar înfiinţarea propriului ansamblu, Ascendis Choir. Alături de acest ansamblu, dirijorul a abordat lucrări ce aparţin tuturor perioadelor şi stilurilor, punând totuşi accent pe lucrări accesibile dar dificile din diferite musicaluri, filme sau piese cunoscute ale unor artişti/trupe consacraţi/te. Scopul ansamblului este acela de a pune în valoare tinerii şi de a promova muzica corală; de a atrage tinerii în sălile de concerte, oferindu-le piese mai apropiate de limbajul lor, printre lucrări deja consacrate ale muzicii corale româneşti şi universale.

          „Sper să reuşesc să promovez muzica corală la cel mai înalt nivel, alături de oameni dedicaţi; să îi fac pe tineri să descopere această muzică şi să o iubească la fel de mult cum o facem noi. Muzica nu este execuţie, aşa cum de multe ori (din păcate) am observat că se practică în diferite concerte! Muzica este trăire, muzica este emoţie! În momentul în care eşti pe scenă în faţa publicului, trebuie ca muzica să trăiască prin tine; eşti responsabil să le transmiţi oamenilor din sală tot ceea ce trăieşti în acele momente când o interpretezi (muzica). Dirijorul este şi emiţător şi receptor simultan, fiind centrul de comunicare dintre compozitor, ansamblu şi public: se creează o conexiune ce porneşte de la dirijor (care încearcă să retrăiască emoţiile şi trăirile pe care compozitorul a vrut să le transmită), acesta devine emiţător pentru oamenii din faţa lui (cor sau orchestră), ei transmit mai departe către public, iar aici vine partea interesantă... vibraţia publicului se întoarce înapoi către dirijor, astfel fiind şi un receptor de stări şi de emoţii. Sunt mai multe lucruri pe care eu vreau să le promovez, mai multe tehnici pe care eu le folosesc atunci când lucrez cu oamenii şi sunt multe lucruri pe care vreau să le prezint acestora, să îi fac să le înţeleagă, să le proceseze şi să reuşim să fim o singură energie pe scenă.” – Eduard Dinu

 

          Eduard Dinu a făcut primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului alături de primul muzician profesionist cu care are contact: prof. Camelia Vasilescu. Ulterior devine elev al Liceului de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, la secţia pian.

          Astfel, studiul şi dragostea pentru muzică l-au determinat pe Eduard Dinu să participe la diverse competiţii, obţinând numeroase premii. De asemenea, Eduard Dinu a susţinut recitaluri în centrele culturale importante din muncipiul Ploieşti, dar şi din ţară.

          Cei paisprezece ani de activitate pianistică, au fost încununaţi de participarea sa în calitate de solist, alături de orchestra Filarmonicii ,,Paul Constantinescu" din Ploieşti, interpretând ,,Rhapsody în Blue" de George Gershwin.

          Dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzică corală a reprezentat pentru Eduard Dinu o nouă experienţă şi o adevărată revelaţie. Activitatea sa din cadrul Corului Liceului de Artă "Carmen Sylva", pe tot parcursul celor doisprezece ani de studiu, a fost marcată de numeroase concerte şi recitaluri susţinute în cadrul acestui ansamblu, apogeul fiind reprezentat de participarea la Festivalul Coral din Bratislava, unde corul a obţinut premiul I şi medalia de aur pentru merite deosebite. În paralel, Eduard Dinu a devenit din anul 2008 membru al Corului Momentum, ocazie ce i-a oferit posibilitatea de a experimenta şi ipostaza dirijorală.

          Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii pași în arta dirijatului au fost călăuziți de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu(maestru de cor al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"), cel care l-a susținut și l- a sfătuit necontenit.

Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti.

         

          Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect și anume proiectul "Ascendis Choir".

          În cariera sa dirijorală a susținut numeroase concerte în țară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediția 2017 ; dar și în străinătate, ultima realizare fiind un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susținut 5 concerte în orașele Beijing și Shanghai.

          Anul 2018 a reprezentat apogeul carierei sale, devenind dirijorul fondator al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și realizând peste 35 de evenimente publice alături de cele două ansambluri pe care le dirijează, conducându-și propriul ansamblu (Ascendis Choir) către cel mai mare succes al unui ansamblu coral privat din acest an. Amintim doar câteva evenimente ale anului 2018 și 2019:

 • Opt concerte realizate în parteneriat cu Primăria Capitalei și Teatrul Excelsior în Piața Constituției – 8,9,10 iunie și 22,23,24,25,26 august 2018.
 • Participare în cadrul show-ului de televiziune realizat de ProTV, „La Măruță” – 19 iunie 2018
 • Recital în cadrul unui eveniment privat organizat de actrița Ada Condeescu – 24 iunie 2018.
 • Concert vocal simfonic cu interpretarea lucării scrise de Gustav Holst – The Planets, în colaborare cu Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești – 28 iunie 2018.
 • Reportaj realizat de producătoarea și prezentatoarea emisiunii „Stilul tău”, Albertina Ionescu, pentru TVR – 2 iulie 2018.
 • Eveniment în colaborare cu Universitatea Politehnică din București la RomExpo – 7 iulie 2018.
 • Participare în calitate de invitat (alături de Ascendis Choir) la Radio Guerrilla.
 • Concert vocal simfonic cu interpretarea lucrării scrise de Gustav Holst – The Planets, în colaborare cu London School Sympony Orchestra – Ateneul Român, 2 august 2018
 • Participare în cadrul Festivalului 3Sound, prima ediție, Palatul Șuțu, 14 septembrie 2018
 • Concert de gală alături de maestrul Gheorghe Zamfir, Valentina Naforniță, Enrico Marcias, Laura Bretan, Daniel Jinga și invitații - Piața Constituției, 21 septembrie 2018.
 • Eveniment în colaborare cu Universitatea Politehnică din București – inaugurare noua aulă a universității – 23 septembrie 2018
 • Înregistrări la Electrecord a unei lucrări scrise de compozitorul contemporan Matei Stratan, în vederea realizării muzicii pentru un film
 • Eveniment organizat de Conferinta pentru Educatie Timpurie First 7, la Palatul Noblesse (1 noembrie 2018)
 • Concert vocal-simfonic la Sala Palatului, alături de 2 Vibes Symphony, Camerata Regală, Irina Baianț, Laura Bretan, Ioana Turcu, Tiberiu Soare.
 • Recital la Palatul C.E.C. – 28 noiembrie 2018
 • Recital la Universitatea Națională de Arte din București – 14 decembrie 2018
 • Concert Extraordinar de Colinde la Catedrala Sfântul Iosif, alături de invitații Cezar Ouatu și Ada Condeescu – 20 decembrie 2018
 • Participare în Finala X Factor România – piesa „Ameno”, alături de Cristian Moldovan din echipa Carla’s Dreams – 23 decembrie 2018
 • Concert vocal-simfonic susținut pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, alături de Corul Filarmonicii – repertoriu Queen – 10 ianuarie 2019
 • Membru al juriului în emisiunea „Cântă Acum cu Mine’ realizată de ProTV
 • Participare în cadrul Festivalului „Buna Vestire”, organizat la Palatul Național al Copiilor, dirijând Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
 • Concert vocal-simfonic susţinut pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, Ploieşti, alături de Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti – Simfonia a IX-a de Beethoven
 • Concert Extraordinar la Ateneul Român, altături de Ascendis Choir – muzică românească şi internaţională
 • Recital la Garden Party-ul organizat de Ambasada Marii Britanii, alături de Ascendis Choir.