“Maeştrii cântăreţi din Nurnberg”  vin la Filarmonica

Preludiul operei “Maeştrii cântăreţi din Nürnberg” şi Preludiu şi Liebestod din „Tristan şi Isolda”, ambele semnate Richard Wagner şi Simfonia a IX-a, în Mi bemol major, op. 70 a lui Dmitri Şostakovici sunt lucrările care compun programul cu care vă aşteptăm la Filarmonică joi, 21 februarie, de la ora 19.00. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Walter Hilgers.

Subiectul operei „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg” evocă unele aspecte din viaţa poeţilor şi cântăreţilor populari germani din veacul al XVI-lea. Potrivit obiceiurilor vremii, determinate de stadiul de dezvoltare a modului de producţie în epoca orânduirii feudale, meseriaşii din oraşele germane se organizaseră în puternice asociaţii, aşa-numitele bresle. Urmând exemplul meseriaşilor, începând din veacul al XIV-lea, poeţii şi cântăreţii s-au unit, la rândul lor, în nişte organizaţii denumite asociaţii de „maeştri cântăreţi”, care, asemenea breslelor, se conduceau pe baza unor statute şi regulamente extreme de riguroase, menite să apere interesele membrilor lor şi să ridice prestigiul adevăraţilor artişti. Uvertura operei este una din cele mai strălucite pagini simfonice din creaţia lui Wagner.

Opera „Tristan şi Isolda” a fost scrisă între anii 1854-1859 şi reprezentată pentru prima dată la München, în 1865. Ea reînvie o legendă bretonă medievală preluată de Wagner din versiunea în care se înfăţişează ea în lucrarea unui truver. Viteazul Tristan primeşte misiunea să o ducă pe frumoasa Isolda unchiului său, regele Mark, căruia trebuie să îi devină soţie. În timpul călătoriei pe mare, între Tristan şi Isolda se naşte însă o puternică dragoste pricinuită de o licoare fermecată pe care au băut-o amândoi. Numai moartea va stinge această iubire înflăcărată. Într-adevăr, în cele din urmă neputând supravieţui iubitului ei rănit mortal de un cavaler, Isolda îşi dă sfârşitul alături de el, găsind astfel mângâierea şi mântuirea suferinţelor.

Seara se încheie cu Simfonia a IX-a, în Mi bemol major, op. 70 a lui Dmitri Şostakovici, lucrare care iniţial s-a dorit a fi dedicată sărbătoririi victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial.

Biletele, în valoare de 20 de lei (adult), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală şi online, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/