RĂZVAN STOICA ŞI VIOARA STRADIVARIUS REVIN LA PLOIEŞTI

Solistul Răzvan Stoica se întoarce cu vioara sa Stradivarius pe scena Sălii "Ion Baciu" joi, 7 februarie 2019, la ora 19.00. Condusă de dirijorul Tiberiu Soare, orchestra simfonică are în program Uvertura „Ruslan şi Ludmila” de Mikhail Glinka, Concertul nr. 2, în sol minor, op. 63, pentru vioară şi orchestră de Sergei Prokofiev şi Simfonia a III-a, în do minor, op. 78, de Camille Saint-Saens.

Violonistul Răzvan Stoica a studiat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti cu prof. Olivia Papa, iar în particular cu maeştrii Ştefan Gheorgiu şi Modest Iftinchi. După absolvire Răzvan şi-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), la clasa profesor Ilya Grubert, dar a participat şi la cursuri de măiestrie cu violoniştii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis şi Pinchas Zuckerman. A câştigat peste 24 de premii naţionale şi internaţionale la competiţii prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul Perosi (Tortona), competiţiile olimpice pentru vioară din România şi Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009 a câştigat premiul I în cadrul „Strad Prize” la Salzburg, în Austria. În calitate de câştigător al acestui prestigios concurs, i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, manufacturată în anul 1729.

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de Dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bacs şi Petru Andriesei şi cea de Interpretare Muzicală – tubă – clasa prof. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia Dirijat Orchestră cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Artistul îşi desfăşoară activitatea ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase Filarmonici şi Teatre de Operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, Germania şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Felicia Filip şi mulţi alţii. Repertoriul său este vast şi divers cuprinzând lucrări simfonice şi vocal-simfonice. A fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga şi a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, Munchen, Paris, Viena etc.

Biletele, în valoare de 30 de lei (adult), 20 lei (pensionari) şi 10 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală şi online, pe www.filarmonicaploiesti.eu