Uvertura „Zum Namensfeier” de Ludwig van Beethoven, pe scena Sălii „Ion Baciu„

Uvertura „Zum Namensfeier” (Sărbătoarea de ziua numelui), în Do major, op. 115 de Ludwig van Beethoven deschide ultimul concert al lunii ianuarie, de la Filarmonică. Aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Walter Hilgers, orchestra simfonică îl va avea invitat pe clarinetisul Andrei Văleanu. Programul serii mai cuprinde Concertul în La major, K.V. 622, pentru clarinet şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 1, în Mi bemol major, op. 28. Evenimentul se va desfăşura joi, 31 ianuarie 2019, începând cu ora 19.00.

Walter Hilgers este dirijor invitat permanent şi director artistic onorific al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti dar şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a provinciei Santa Fe din Argentina. El a fost pentru mulţi ani prim dirijor invitat al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. De asemenea, a fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonică Montevideo, SODRE Sinfonieorchester Montevideo, Orchestra Naţională din Buenos Aires, Orchestra Simfonică a provinciei Santa Fe, Orchestra Simfonică Bogotá, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat Cluj Napoca, Filarmonica de Stat Iaşi, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Orchestra de Stat Oradea, Orchestra de Stat Craiova, Orchestra de Stat Bacău, Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, Orchestra Filarmonicii din Piteşti, Orchestra Filarmonică ,,Muntenia" din Târgovişte, Filarmonica de Stat Košice, Orchestra Filarmonicii Zagreb, Orchestra Filarmonicii din Nisa, Orchestra Brandenburgică din Frankfurt, Orchestra Simfonică din Leipzig, Orchestra Radio din München şi Orchestra Teatrului Naţional din Mannheim. Pe lângă toate acestea a condus Concerte de Cameră ale Orchestrei de Stat Bavareze din München, Filarmonica de Stat din Hamburg, Orchestra Filarmonică Germană de Radiodifuziune Saarbrücken Kaiserslautern, Mecklenburgischen Staatskapelle Schwerin, Orchestra Academică a Festivalului Schleswig-Holstein, Orchestra Filarmonică din Qatar, Orchestra Filarmonică Daejeon şi Orchestra Simfonică din Valencia.

Andrei Văleanu s-a născut in Ploieşti, unde a început studiul pianului la 7 ani, la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, clasa prof. Mirela Cioschi, pentru ca la 11 ani să înceapă studiul clarinetului, la clasa prof. Florian Nistoroiu. Pe perioada liceului a obţinut numeroase premii la concursurile şi Olimpiadele naţionale. În prezent este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde lucrează cu profesorul Emil Vişenescu. A colaborat ca membru al orchestrelor filarmonice din Ploieşti, Piteşti, Arad, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica „George Enescu” Bucureşti, iar de 3 ani este membru al Orchestrei Naţionale de Tineret, alături de care a susţinut concerte în România dar şi în ţări precum Franţa, Austria, Elveţia, Belgia, Turcia. În perioada facultăţii a participat la masterclass-uri de interpretare solistică, dar şi camerală şi orchestrală, cu profesori precum Tiberiu Soare, Peter Stark, Tomaz Mocilnik, Thomas Hoppe etc. În calitate de solist a fost prezent de cinci ori pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Biletele, în valoare de 20 de lei (adult), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală şi online, pe www.filarmonicaploiesti.eu