Ploieştiul este o sursa importantă de obiective turistice .Vezi care sunt acestea

Ploieştiul este o sursa importantă de obiective turistice a căror valoare, cred că este încă puţin cunoscută de bucureşteni şi chiar şi de către ploieşteni. În plus, apropierea de obiectivele turistice din zona viticolă Dealu Mare, de pe Valea Prahovei şi a Doftanei, de la Câmpina, Vălenii de Munte, Filipeşti, îi sporesc şi mai mult valoarea acestui oraş.

Pentru a extrage esenta “Capitalei aurului negru” va recomand sa va opriti in centru, unde sa vizitati principalele obiective turistice: Muzeul Casa de Targovet- care este preferatul meu, Muzeul Petrolului- in care sa descoperiti contributia romanilor la sectorul petrolier, Muzeul Ceasului- cu instrumentele de masura ale unor mari personalitati romane, Muzeul de Arta- un templu cultural al orasului, Muzeul I.l Caragiale, Muzeele de Istorie si de Stiinte ale Naturii. Apoi sa luati masina si sa mergeti spre alte obiective istorice interesante: Biserica Domneasca unde s-a descoperit sabia domnitorului Matei Basarab, Biserica Sfanta Vineri pictata de Gheorghe Taattarescu, Conacul Stere din Bucov, Troita lui Nicolae Iorga din Strejnicu si Manastirea Turnu din Targsoru Vechi.

“Capitala aurului negru” a fostdezvoltata pe o mosie a lui Mihai Viteazul si a dat la jumatatea anilor 1800 prima rafinarie de titei din lume.

Pentru istoria orasului in domeniu am vizitat in Ploiesti unicul MUZEUL AL PETROLULUI din tara si unul dintre putinele din lume. Aici am vazut brevete de inventie ale inventatorului roman Lazar Edeleanu- cel care a descoperit procesul de rafinare al petrolului si ale lui Valeriu Patriciu- tatal lui Dinu Patriciu, primul roman cu doctorat in geofizica, caruia ii datoram descoperirea mai multor zacaminte de petrol si gaze din Romania. Am mai vazut evolutia instalatiilor de forajsi am descoperit istoria extragerii petrolului la noi in tara,undeacesta s-a folosit inca de pe vremea dacilor, fiind gasit la suprafata pamantului. Apoi a fost folosit de romanii cuceritori, care i-au dat si numele pe care-l folosim astazi, “petroleum”. 
Adresa: Str. Bagdasar, nr. 8, Ploiesti.

 

MUZEUL CEASULUIeste un alt muzeu unicat din tara noastra, fiind interesant de vizitat pentru ceasurile ce au apartinut unor personalitati ca Brancoveanu, Cuza, Kogalniceanu, Aman, Hasdeu, Caragiale sau pentru admirarea unor istrumente de masurare a timpului foarte deosebite. 
Adresa: Str. Nicolae Simache, nr. 1, Ploiesti.

 

MUZEUL “CASA DE TARGOVET” este muzeul meu preferat din Ploiesti. Amplasat intr-o cladire din anii 1700 este un frumos monument de arhitectura romanesca. Este primul muzeu al orasului Ploiesti, fiind restaurat dupa Primul Razboi Mondial din grija lui Nicolae Iorga. Nu ai cum sa nu remarci aici stucatura florala de pe pereti si plafonul sculptat in lemn, obiectele cu influente orientale si icoana de la Ierusalim -“piesa de rezistenta”, cum am gasit-o numita pe site-ul muzeului.

Este o casa superba, care, ca multe alte case vechi, ne dau o lectie despre ceea ce inseamna frumos si despre arhitectura romaneasca pierduta de-a lungul timpului. Din pacate, aceasta lectie pare ca nu a fost invatata de nimeni in anii comunismului si nici chiar dupa. Doar acum, dupa 25 de ani de democratie, vad mici semne de constientizare, chiar de iluminare as zice. Trecand prin satele romanesti, fie ca vorbim de istoricele zone Tara Romaneasca, Moldova sau Maramures, nu poti sa nu observi cu incantare ici colo rarele casute vechi- bijuterii arhitectonice dar si sa constati cu intristare, trecand parca de la o stare la alta, ca sunt de fapt pe cale de disparitie. Observi ca sunt in paragina si ca nu s-a preluat mai nimic din arhitectura lor la celelalte case, mai nou construite. De parca oamenii au uitat frumosul… 
Adresa: Ploiesti, Str. Democratiei nr. 2, Program: luni: inchis, marti-duminica 9-17.

CONTINUARE SI GALERIE FOTO  AICI:

sursa:https://identitatea.ro/ploiesti-si-conacul-stere-bucov/