Marţi, 30 octombrie 2018 , Tabăra de sculptură din Parcul Municipal Ploieşti Vest se inchide
Arta a fost, este, şi va rămâne un lucru fundamental al existenţei noastre. Arta demonstrează că, indiferent cât ar fi de secvenţială viaţa noastră, are o continuitate dincolo de aceste aspecte care ţin de limitarea noastră ca şi individ, în timp şi în spaţiu.
 
Concret, un proiect cultural major pentru Municipiul Ploieşti, un proiect de artă dedicat Centenarului Marii Uniri, care are un motto sugestiv: „Nu există patriotism fară patrimoniu”, Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală România 100 – Ploieşti, din Parcul Municipal Vest – Ploieşti, o materializare a ideii Asociaţiei Culturale 24 PH Arte, se vede deja pus în practică.
 
Acestă iniţiativă şi-a atins triplul scop propus: să celebreze prin ARTĂ cei 100 de ani de Românie modernă, să înnobileze estetic un loc nou de relaxare pentru ploieşteni, respectiv Parcul Municipal Vest, şi să alăture oraşul lui Caragiale şi al lui Nichita marilor oraşe europene care promovează ARTA prin unii dintre cei mai mari ARTIŞTI români.
 
Un eveniment mai puţin mediatizat de presa locală, dar nu ignorant de presa naţională, se va încheia pe data de 30 octombrie, un proiect reuşit, unde şapte artişti români importanţi, Daniel Dan, Maxim Dumitraş, Alfred Dumitriu, Bogdan Hojbotă, Petre Virgiliu Mogoşanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc, au dat naştere unor şapte opere de artă pentru Ploieşti, din blocuri de marmură de Ruşchita, toate având ca temă Centenarul.
 
În acest context, timp de o lună, ploieştenii au avut posibilitatea să meargă, zilnic, în Parc şi să vadă magia artei care preface o piatra rece, masivă, în poezia rostită prin munca artistului, prin rodul formelor.
 
Daniel Dan, Maxim Dumitraş, Alfred Dumitriu, Bogdan Hojbotă, Petre Virgiliu Mogoşanu, Eugen Petri şi Ion Zderciuc sunt artiştii implicaţi cu sârg şi lumină în acest proiect, cărora le mulţumim, pe această cale şi, sperăm, că vor fi alături de noi şi la următoarele proiecte.
 
Nu putem omite contribuţia şi sprijinul consilierilor locali din cadrul Primăriei Municipiului Ploieşti, Sorin Văduva şi Paul Palaş, care din start au apreciat proiectul propus de Asociaţia Culturală 24 PH Arte, reprezentată de Florin Manole, viceprimarilor Cristian Mihai Ganea şi George Pană care au contribuit, la rândul lor, ca acest proiect să devină viabil, directorului Casei de Cultură Ploieşti, Gelu Ionescu, nu în ultimul rând Maestrului Eugen Petri, care a reuşit să mobilizeze, timp de o lună, pe unii dintre cei mai buni colegi ai săi şi, desigur colegei Alice Neculea, comisar de tabără, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, cea care a făcut ca… totul să fie bine şi frumos.
 
În aceste momente în care civilizaţiile se confruntă, în care culturile se ciocnesc şi oamenii se revoltă, doar spaţiul artistic este cel care absoarbe toate adversităţile şi care poate să scoată din meschinăria reperelor noastre mărunte esenţa şi sufletul nostru eterne de dincolo de ceea ce ne oferă orizontul nostru zilnic. Imaginaţia artiştilor şi forţa tumultuoasă a sculpturii vin ca un omagiu despre ceea ce am fost şi ceea ce am putea fi încă!
 
În pofida monumentalităţii lor, sculpturile celor şapte artişti sunt propriile stări de spirit, sunt transpuneri ale unei trăiri impetuoase. Clocotul interior circumscris de elipse izbucneşte impetuos către înalt, ducând privirea spre altceva, materializând o aspiraţie dincolo de materialitate formei. Cu o mare economie de mijloace, dar cu capacitatea de a surprinde esenţialul şi de a păstra prospeţimea senzaţiei, lucru deloc uşor în sculptură, artiştii au realizat opere în care tensiunea formelor trimite la conflictul interior, la dramă, dar şi la bucuria creaţiei, la stabilitate, un fel de a fi, încă, ceea ce am fost acum 100 de ani.
 
Sculpturile, printr-o construcţie contrapunctică a volumelor, când statică, când exuberant de dinamică, generatoare a unei compoziţii de o profunzime aparte, provoacă, paradoxal, o percepere complexă, în care latura afectivă este dublată fără ostentaţie de cea intelectuală, meritul fiecărui artist în parte.
 
Interesant este că, deşi reuniţi sub aceeaşi temă, Centenarul Marii Uniri, Maeştrii au reuşit să-şi păstreze vivacitatea propriilor trăiri, să lase lase frâu liber impulsul creator în formele finite, a căror realizare presupune o elaborare ce poate şi, de cele mai multe ori chiar reuşeşte, să omoare sensibilitatea, dându-le operelor satisfacţia de percepţie, o expresivitate remarcabilă, de un rafinament surprinzător, un omagiu pentru înaintaşii noştri, astfel încât entitatea noastră ca naţie să continue prin ceea ce rămâne în patrimoniul Municipiului Ploieşti.
 
 
Cu prilejul festivităţii de închidere a Tabarei Naţionale de Sculptură Monumentală „România 100”, trupa CRI GRI vă invită la un concert în aer liber, în Parcul Municipal Ploieşti Vest
Eveniment organizat de Filarmonica Paul Constantinescu – Ploiesti
Partener- 24pharte.ro  şi stirileproprahova.ro
sursa:stirileproprahova.ro
 
P.S. : Reamintim ca unul dintre partenerii media ai evenimentului a fost site-ul nostru .