De la 1 octombrie,in Parcul Municipal Vest va avea loc Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală – România 100

În cadrul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, Primăria Municipiului Ploieşti şi Consiliul Local al Municipiului Ploieşti, Asociaţia cultural 24pharte, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu UAP – Filiala Ploieşti, Parc Municipal Vest, TCE, SGU, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti organizează, în perioada 1 Octombrie – 31 Octombrie 2018, în Parcul Municipal Vest Ploieşti, Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală – România 100 -Ploieşti 2018, având ca motto: „Nu există patriotism fără patrimoniu!”, sub tema Centenarul Marii Uniri.

Comisarul de tabără, membru UAP Filiala Ploieşti, a fost desemnat de către Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti, în persoana artistului plastic Alice Neculea. Uniunea Artiştilor Plastici filiala Ploieşti,  împreună cu comisarul de tabără, au desemnat comisia de selecţie a celor şapte artişti prezenţi în Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală – România 100, Ploieşti 2018, fiind selectaţi următorii sculptori: Maxim Dumitraş, Alfred Dumitriu, Vasyl Dzhabraylov, Bogdan Hojbotă, Petre Virgil Mogoşanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc.

Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti, reprezentată de preşedinte Marcel Bejgu, a stabilit ca materialul cu care se va lucra în Tabăra de creaţie să fie marmura românească de Ruşchiţa, datorită durabilităţii, a faptului că se sculptează uşor şi că rezistă ruperii, fiind potrivită pentru sculptura decorativă.

Calendarul de organizare al Taberei:

17 septembrie 2018 – jurizarea ofertelor de participare, comunicarea rezultatelor, lansarea invitaţiilor oficiale către sculptorii selectaţi.

25 septembrie 2018 – confirmarea participării la tabără.

1 octombrie 2018 – sosirea sculptorilor, cazarea.

1 octombrie 2018, ora 16.00 – ceremonia de deschidere oficială a Taberei Naţionale de Sculptură Monumentală -România 100, Ploieşti 2018.

2 octombrie – 30 octombrie 2018 – realizarea lucrărilor conform proiectului propus de fiecare artist la înscriere.

30 octombrie 2018, ora 16.00 – ceremonia de închidere şi acordarea de diplome participanţilor.

31 octombrie 2018, ora 12.00 – plecarea participanţilor.

Artiştii care participă la tabără vor aduce sau vor crea şi 1-3 sculpturi de dimensiuni mici pentru o expoziţie în sala multifuncţională a Parcului Vest, începând cu 15 octombrie până la finalul taberei. Aceste lucrări vor rămâne în proprietatea artistului sau vor fi donate de către acesta Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti. În cazul în care vor fi donate Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti lucrările vor fi evaluate de aceeaşi comisie, stabilită de către UAP, filiala Ploieşti împreună cu comisarul de tabără, şi vor intra în patrimoniul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti.

Comitetul de organizare al taberei este format din: viceprimar Cristian Ganea, consilier local Sorin Văduva, Gelu Ionescu, directorul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, prof. Eugen Petri – sculptor, Florin Manole, ziarist, vicepreşedinte Asociaţia Culturală 24 PH Arte.

Marea Unire a românilor de la 1918 reprezintă apogeul unei istorii milenare, este momentul de intrare a României în concertul marilor naţiuni europene moderne. În cadrul acestui eveniment, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, accentul este pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii româneşti.

În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reuşit să realizeze un vis aparent imposibil: Unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este şi un prilej de gândire pentru fiecare român de azi. A omagia realizările înaintaşilor este un fapt frumos, însă nu suficient. Pentru că moştenirea pe care ne-au lăsat-o nu este doar un cadou, ci şi o datorie.

Sponsori: BES România, Cramele Bolgiu Urlaţi, Selgros, Apa Nova, Curtea Berarilor Timişoreana Ploieşti

Parteneri media: www.24pharte.ro, www.stirileproprahova.ro,www.deprahova.ro,INFO PLOIESTI CITY , Ziarul Lumina, Arte Fapte