Surprizele pregatite de Filarmonica

În an istoric şi de referinţă pentru România, Filarmonica „Paul Constantinescu” a sărbătorit, pe tot parcursul stagiunii aniversare, 2017-2018,  65 de ani de tradiţie în susţinerea şi promovarea valorilor culturale, prin organizarea unor evenimente unice în ţara noastră şi poate chiar în lume, cu invitaţi de renume mondial şi programe de excepţie, ce au găsit sala „Ion Baciu” tot mai des neîncăpătoare. Fie că a fost vorba despre Festivalul de Jazz, „Ploieşti Jazz Festival, concertele simfonice, cele de folclor sau de jazz din stagiune, prima ediţie a Balului Filarmonicii, prestaţiile artistice au fost de fiecare dată  foarte apreciate de publicul ploieştean.

Filarmonica ploieşteană îşi continuă misiunea culturală în Stagiunea 2018-2019, cea cu numărul 66, sub motto-ul „Muzica noastră conţine totul şi ne poate da totul” (Paul Constantinescu), rostit de patronul spiritual al acesteia, cuvinte ce răsună peste generaţii ca un îndemn la valorificarea resurselor şi culturii naţionale, chintesenţa poporului român. 

În continuare, Filarmonica din Ploieşti se preocupă de imaginea sa, referindu-ne la designul afişelor, cel al siglei, invitaţiilor, broşurilor şi al altor materiale promoţionale şi uşurează accesul la muzica de calitate (mai nou, se poate face plata cu cardul pentru achiziţionarea biletelor). De anul acesta  se înfiinţează magazinul Filarmonicii, cu produse personalizate, pentru a fi întotdeauna în ton cu cerinţele societăţii şi nu în ultimul rând pentru o vizibilitate cât mai accentuată, care să atragă un public numeros în sala de concerte şi sponsori, parteneri, parteneri media locali şi naţionali.

 Deschiderea Stagiunii 2018-2019 pentru fiecare secţie a Filarmonicii se desfăşoară după următorul calendar: orchestra simfonică în data de 20 septembrie 2018, cu un concert extraordinar ce o va avea solistă pe tânăra violonistă Mălina Ciobanu şi pe maestrul Radu Postăvaru la pupitrul dirijoral, Orchestra populară „Flacăra Prahovei” în data de 25 septembrie 2018 şi  „Ploieşti Jazz Trio” cu invitaţii săi Irina Sârbu (voce) şi saxofonistul Daniel Torres, în data de 5 octombrie 2018, eveniment ce va fi precedat  în dimineaţa aceleiaşi zile de un concert educativ dedicat „Zilei Internaţionale a Educaţiei”,  susţinut de „Ploieşti Jazz Trio” .

Anul acesta ne propunem o mai bună promovare şi susţinere pentru trio-ul de jazz ce începe a doua stagiune a sa, cu multe evenimente în spaţii neconvenţionale, care să pună în valoare şi oraşul Ploieşti, aşa cum a fost evenimentul verii, „Jazz on the Rooftop”. Mai ales că anul viitor sărbătorim 50 de ani de jazz în România, istorie ce a început la Ploieşti, acest stil de muzică merită mai multă apreciere din partea publicului meloman şi de ce nu, o mai bună cunoaştere a genului muzical şi a ce poate transmite în plus faţă de muzica simfonică şi cea folclorică. Invitaţii speciali şi implicarea membrilor trio-ului în concerte şi proiecte educative, mai ales că în această stagiune Filarmonica îşi propune să  îşi asume din ce în ce mai serios scopul educativ al generaţiei tinere prin organizarea de astfel de concerte (concert-lecţie) cu programe diverse şi atractive, workshop-uri destinate cunosătorilor şi celor mai puţin iniţiaţi, toate acestea ar trebui să aducă jazz-ul mai mult în atenţia spectatorilor noştri.

A XIII-a ediţie a „Ploieşti Jazz Festival” (21-25 noiembrie 2018)  aduce în scenă nume sonore ale jazz-ului internaţional precum: Jazzmeia, Carmen Souza, Gene Jackson, Daphna Levy, Paul Berner, Benito Gonzales şi debutează  cu un concert extraordinar dedicat  marelui compozitor Leonard Bernstein, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere, susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene. Programul primei seri de festival cuprinde două lucrări semnate de Leonard Bernstein, o lucrare cu violoncel solist şi orchestră de suflători (F. Gulda) şi nu în ultimul rând Simfonia în stil jazz scrisă de muzicianul Jin Wang special pentru „Ploieşti Jazz Festival”. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Jin Wang, iar solistă va fi violoncelista poloneză Joanna Sachryn, pentru lucrarea genialului F. Gulda. Despre Joanna Sachryn nu spunem decât că la ultima reprezentaţie cu filarmonica ploieşteană a dovedit că a depăşit de mult barierele instrumentului (violoncel), iar acest lucru nu o poate face decât interpreta perfectă pentru deschiderea „Ploieşti Jazz Festival”, ediţia  2018.  Aşa cum poate publicul s-a obişnuit, festivalul internaţional de jazz de la Ploieşti va fi precedat de o campanie de promovare a sa ce va întruchipa ea însăşi forma unui mic festival, dar toate amănuntele vor fi detaliate în cadrul conferinţei de presă dedicate special evenimentului.

Cel mai important eveniment al anului 2018, 1 decembrie, Ziua Naţională a României, în care românii de pretutindeni sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, va fi marcat prin două concerte extraordinare: unul susţinut de orchestra simfonică, sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru şi altul   folcloric, susţinut de orchestra populară „Flacăra Prahovei”, condusă de dirijorul Marian Dovîncă. În concertul orchestrei simfonice vom avea onoarea de a pune în scenă, în primă audiţie absolută, Cantata „Moartea Eroului” din creaţia lui Paul Constantinescu, cu versuri aranjate de însuşi compozitorul, al cărei manuscris a fost făcut cadou Filarmonicii cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la înfiinţare de către doamnele Ilinca Dumitrescu şi Conf. Univ. Dr. Sanda Hîrlav Maistorovici. Din creaţia lui Paul Constantinescu, Filarmonica ploieşteană a înregistrat anul trecut „Simfonia Ploieşteană”, ştiut fiind faptul că instituţia este dotată cu aparatură de ultimă generaţie în domeniul acesta, iar astfel, pe termen lung, ne-am propus să înregistrăm întreaga creaţie a compozitorului ploieştean, considerat de către muzicologi al doilea ca importanţă după George Enescu. În ideea promovării culturii naţionale, în cadrul stagiunii de muzică simfonică, se mai regăsesc lucrări româneşti de mare valoare artistică, precum „Poema Română”, primul opus al marelui compozitor George Enescu.

          Anul 2018 se va încheia cu un eveniment de mare însemnătate, ce va avea loc la Sala Coloanelor a Palatului Culturii, o podoabă arhitecturală a Ploieştiului. Este vorba despre a doua ediţie a Balului Filarmonicii, la care vor participa şi oficialităţi locale şi naţionale, orchestra simfonică va fi condusă de una dintre  figurile  emblematice ale  muzicii româneşti, Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, cu un program în care va predomina muzica lui Johann Strauss. De această dată, ne-am propus să ajutăm tinerii muzicieni din oraş, urmând ca, pe lângă consilierea artistică de care vor beneficia, anumite sume de bani ce se vor strânge în cadrul balului să fie donate acestora, în special celor care au rezultate excepţionale la învăţătură, dar situaţia materială nu le permite să urmeze filiera vocaţională aşa cum ar trebui şi şi-ar dori. 

Până la finele acestui an se vor achiziţiona instrumente pentru partidele instrumentelor de suflat, unele profesionale, ce vor permite alinierea Filarmonicii ploieştene la standardele internaţionale din toate punctele de vedere, iar concertele în care avem plăcerea de a avea invitaţi străini, se vor desfăşura sub egida ambasadelor. Ca proiect îndrăzneţ şi pe termen lung, Filarmonica „Paul Constantinescu” şi-a propus construcţia unei noi săli de concerte, modernă, încăpătoare şi cu o acustică foarte bună.