CONCERT SIMFONIC  -

Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, va concerta din nou joi, 31 mai, în sala "Ion Baciu" a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti, în cadrul concertului "Festival Piotr Ilici Ceaikovski". Începând cu ora 19.00 veţi putea asculta Concertul în Re major, op.35 pentru vioară şi orchestră, şi Simfonia a V-a în mi minor, op. 64, alături de invitatul nostru şi de Orchestra Simfonică, aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru.

Piotr Ilici Ceaikovski a fost unul dintre cei mai mari compozitori ruşi ai secolului al XIX-lea, opera sa reprezentând o îmbinare între romantismul occidental şi tradiţia muzicală rusă. La vârsta de numai 5 ani începe să studieze pianul, dat fiind că ambii părinţi erau iubitori de muzică. Cu toate că avea o înclinaţie aparte pentru muzică, tânărul Piotr a fost îndrumat de către familia sa către o carieră în magistratură. Aşadar, urmează cursurile colegiului de jurisprudenţă şi ocupă un post de secretar la Ministerul Justiţiei. În 1862, la vârsta de 22 de ani se hotărăşte să devină muzician profesionist, iar în cursul anului următor îşi părăseşte slujba şi începe să studieze muzica alături de compozitorul, pianistul şi dirijorul Anton Rubinstein.

Solist concertist al Filarmonicii ploieştene, Gabriel Croitoru va cânta joi pe vioara care a aparţinut lui George Enescu, cel mai important muzician român. Cunoscută sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare, vioara datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai apreciaţi lutieri cremonezi. Vioara a fost cumpărată de George Enescu din fonduri proprii, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius. Vioara a fost redată circuitului concertistic în anul 2008, după peste 50 de ani de la ultima utilizare, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.

Festivalul "Piotr Ilici Ceaikovski" face parte din Proiectul „România 100 – Sărbătorim Împreună”, iniţiat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Filarmonicii, Agenţia Teatrală şi on-line pe: https://filarmonicaploiesti.eu la preţuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar şi 5 lei - elev şi student.