Evenimente cu ocazia zilei în care   Filarmonica a primit numele

Filarmonica "Paul Constantinescu" marchează data de 27 aprilie, ziua în care instituţia de cultură ploieşteană a primit numele compozitorului Paul Constantinescu, prin mai multe evenimente.

          Astfel, de la ora 11:00, la Muzeul "Paul Constantinescu" din Ploieşti va avea loc un Recital susţinut de Brass Quintet-ul Filarmonicii "Paul Constantinescu" format din Emil Bîzgă - trompetă, Aurelian Constantin - trompetă, Liviu Săvuţă - corn, Florinel Bîrlădeanu - trombon, Mihai Luigi Corodan - tubă, urmat de o alocuţiune a domnului profesor Alexandru Bădulescu pe tema "Viaţa şi creaţia compozitorului Paul Constantinescu". Intrarea este liberă.

          Seria evenimentelor continuă de la ora 13:30 în Sala Studio "Huba Bertalan" a Colegiului de Artă '"Carmen Sylva" din Ploieşti. În deschidere va lua cuvântul doamna director a Colegiului de Artă '"Carmen Sylva" din Ploieşti, Rodica Rădulescu, apoi va urma un Recital al Cvartetului "Chronos" al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti, format din Lucian Duţă - vioara I, Iulia Bândilă - vioara a II a, Georgiana Frîncu - violă şi Andrei Frîncu - contrabas. Programul continuă cu o nouă alocuţiune, susţinută de doamna prof. univ. dr. Sanda Hîrlav Maistorovici pe tema “Compozitorul şi Filarmonica Paul Constantinescu iar în încheiere pianista Antonia Tudose, elevă a Colegiului de Artă '"Carmen Sylva" din Ploieşti la clasa doamnei profesor Anca Borcea, va interpreta "Joc dobrogean" - Toccata din creaţia lui Paul Constantinescu. Şi la acest eveniment intrarea este liberă.

          Mai târziu, de la ora 18:30 la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploieşti va avea loc dezvelirea plăcii aniversare "Filarmonica Paul Constantinescu, 65 de ani de tradiţie în promovarea valorilor culturale".

          În final, la ora 19:00, sala "Ion Baciu" a Filarmonicii va găzdui un Recital Extraordinar susţinut de pianistul de talie internaţională Horia Mihail, în cadrul turneului naţional Pianul Călător, ediţia a opta. Pentru că periplul din acest an se suprapune cu cea de-a 100-a aniversare a Marii Uniri, programul va fi constitutit dintr-un „Best of” şi va cuprinde Sonata "Alla turca" de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra “Sonata lunii” de Beethoven, din turneul anului 2013, dar şi o lucrare care nu a mai fost prezentată în acest context, „Kinderszenen” de Robert Schumann. În final, surpriza vine cu „Rapsodia Română’” nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi. „O aniversare reprezintă – în afară de sărbătoare şi bucurie – un moment de reflecţie, în care ne analizăm, cântărim ce a fost bine, ce a fost rău, ne evaluăm prezentul şi să ne gândim cum vom aborda timpul care vine. Sunt convins că mulţi dintre români abordează acest moment, „România – 100”, într-un mod cât se poate de coerent, pragmatic, încărcând să evite efuziuni care uneori nu îşi au rostul. Momentul 1918 este crucial pentru dezvoltarea României ca un stat naţional unitar, poate cel mai important eveniment din istoria naţiunii noastre.”, declara Horia Mihail.

          Biletele pentru acest Recital Extraordinar sunt puse déjà în vânzare, şi pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, la preţuri de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionar) şi 10 lei (elev/student), sau online, de pe www.filarmonicaploiesti.eu.