CONCERT SIMFONIC.FESTIVALUL

Un nou Concert Simfonic din cadrul Festivalului "Zilele Filarmonicii 65" va avea loc joi, 12 aprilie, de la ora 19:00, la Filarmonica "Paul Constantinescu". Maestrul Walter Hilgers, Director Artistic onorific al instituţiei noastre de cultură, va dirija din nou orchestra simfonică, iar solista invitată va fi violoncelista Joanna Sachryn (Polonia). Programul serii se constituie din trei lucrări: "Karfreitagszauber” din opera „Parsifal” de Richard Wagner, Concertul în mi minor, op. 85, pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar, precum şi Simfonia în re minor a lui Cesar Franck. 

          Despre poloneza Joanna Sachryn ar fi foarte multe lucruri de spus. Publicaţia în limba germană Kölner Stadtanzeiger îi aprecia "temperamentul extraordinar, muzicalitatea uriaşă şi tehnica instrumentală uluitoare", Frankfurter Allgemeine Zeitung remarcase "expresivitatea extraordinară în culori bogate", iar Nordbayerischer Kurier o caracteriza ca fiind" apogeul absolut al sentimentului melodic şi feminin al sunetului". Pe Joanna o veţi putea asculta şi aplauda la Ploieşti joi, 12 aprilie, la Filarmonică.

          „Karfreitagszauber„ din opera „Parsifal" s-a bucurat de un real succes pe toate scenele lumii. De altfel, Parsifal fost ultima operă realizată de Wagner şi, compunându-o, a profitat de acustica particulară a Bayreuth Festspielhaus. A fost primul produs la cel de-al doilea festival Bayreuth în 1882. Festivalul Bayreuth a menţinut un monopol asupra producţiilor Parsifal până în 1903, când opera a fost interpretată la Metropolitan Opera din New York.

          Concertul în mi minor, op. 85, pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar a fost gândit a fi prezentat ocazional, pentru un grup mic de instrumente. Asemenea lucrări au fost compuse din perioada barocului, dacă nu chiar mai devreme. Totuşi, spre deosebire de vioară, violoncelul s-a aflat în competiţie acerbă cu viola da gamba (familie de instrumente cu coarde), mult mai frecvent utilizată. Din acest motiv s-au compus puţine concerte importante pentru violoncel înainte de secolul al XIX-lea - excepţii făcând cele compuse de Antonio Vivaldi, Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn şi Luigi Rodolfo Boccherini. Violoncelul a fost complet recunoscut ca instrument solo în perioada romantică prin concertele compuse de Robert Schumann, Camille Saint-Saëns şi Antonín Leopold Dvořák. Din acel moment concertele pentru violoncel au devenit tot mai frecvente.

          Simfonia în re minor a lui Cesar Franck a fost compusă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când Franţa atingea punctul culminant al dezvoltării sale muzicale. Animaţi de sentimente naţionale, muzicienii francezi înnoiesc limbajul muzical pe toate planurile: armonic, polifonic, melodic, timbral, creând mijloace de expresie ce devin pe parcurs elemente definitorii ale stilului naţional francez.

          La pupitrul dirijoral al orchestrei noastre simfonice se va afla maestrul Walter Hilgers, director artistic onorific al Filarmonicii "Paul Constantinescu". Vă spunem, doar , că a condus Orchestra Radio München, Filarmonica George Enescu Bucureşti, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Naţională de Cameră Radio din Bucureşti,  Orchestra Filarmonicii Montevideo, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Orchestra Naţională Simfonică din Buenos Aires, Orchestra Brandenburgică de Stat din Frankfurt şi Orchestra Filarmonicii din Nissa.

          Biletele sunt disponibile la preţuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar şi 10 lei - elev şi student şi pot fi achiziţionate atât de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenţia Teatrală, cât şi online de pe www.filarmonicaploiesti.eu.