
Joi, 14 septembrie, de la ora 19.00, publicul ploieştean este invitat la un eveniment de excepţie: deschiderea stagiunii 2023/2024 a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” (stagiunea cu numărul 71) cu un concert simfonic extraordinar, inclus în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.
Pe lângă o abordare diferită în imagine şi comunicare şi un refresh de branding, stagiunea va aduce multe alte lucruri de neratat: nume mari ale muzicii clasice, dar şi tineri artişti talentaţi, evenimente, festivaluri, artişti premiaţi cu Grammy, un concert cu 100 de corişti, programe educative noi şi, evident, Balul Filarmonicii.
Deschiderea stagiunii 71
Joi, 14 Septembrie 2023, ora 19.00, în Sala „Ion Baciu” a Filarmonicii ”Paul Constantinescu”, un concert simfonic extraordinar, inclus în programul Festivalului Internaţional „George Enescu” va deschide noua stagiune a filarmonicii ploieştene. Sub bagheta dirijorului principal, Radu Postăvaru, Orchestra Simfonică va interpreta un program din care vor face parte lucrări precum Triplul Concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56, de Beethoven şi Simfonia Manfred în Si minor, op. 58, de Ceaikovski. Alături de orchestră, vor interpreta soliştii LIVIU PRUNARU la vioară, LORENA ŢECU la pian şi ŞTEFAN CAZACU la violoncel. Liviu Prunaru este concertmaestru Royal Concertgebouw şi cântă pe o vioară Stradivarius „Pachoud” din 1694, fiind acum şi angajat al Filarmonicii ”Paul Constantinescu”. Violoncelistul Ştefan Cazacu este laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”.
Terminat în octombrie 1804, la un an după ce Ludwig van Beethoven aşternuse în caietele sale de schiţe primele măsuri, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră în Do major, op. 56 reprezintă o serie de dialoguri muzicale vii, pe care cele trei instrumente soliste le leagă cu orchestra. Simfonia Manfred, op. 58, de Ceaikovski este o lucrare ciclică, în patru tablouri, inspirată din poemul lui Byron. Manfred reprezintă lupta omului pentru un ideal superior şi împrejurările ce-i sunt potrivnice de-a lungul încercărilor sale. Muzica răscolitoare a acestei simfonii tălmăceşte, cu rară măiestrie şi sinceritate, o gamă largă de sentimente, bucurându-se de preţuirea muzicienilor şi a publicului de pretutindeni.
Festivalul Internaţional ”George Enescu” este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Sumarul noii stagiuni
Stagiunea 2023/2024 va însemna un refresh pe toate planurile. Pe lângă o abordare diferită în imagine şi comunicare şi un refresh de branding, stagiunea va aduce multe alte lucruri de neratat. Printre cele mai importante evenimente programate amintim: Concertul Extraordinar de Deschidere a Stagiunii, inclus în programul Festivalului Internaţional „George Enescu”; Concertul dedicat Zilei Naţionale a României, al cărui program artistic cuprinde Suita Prin Munţii Apuseni de Marţian Negrea (anul acesta împlinindu-se 130 de ani de la naşterea compozitorului şi 50 de ani de la moartea sa); Balul Filarmonicii; Concertul Extraordinar al Ansamblului „Strauss” de la Schonbrunn; Concertul de Crăciun, unde va fi pus în scenă Baletul Spărgătorul de Nuci de P.I. Ceaikovski; Concertul Călătorie muzicală în paşi de dans, programat pe 11 Ianuarie 2024; Concertul din data de 9 Mai, dedicat Zilei Europei, în care se va interpreta Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven; recitaluri camerale; concerte folclorice, de jazz, corale, dar şi concerte educative. De asemenea, Filarmonica va participa la festivaluri, precum Alfabetul Convieţuirii (29 septembrie – 1 octombrie), Festivalul Elenismului din România, festivaluri folclorice.
Concertul ce reuneşte 100 de corişti, resspectiv două coruri reunite din Germania şi România, va fi dirijat de Eduard Dinu şi va avea loc în luna octombrie.
Corul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti se pregăteşte pentru o stagiune plină de evenimente muzicale captivante. În acest sezon, corul va oferi o serie impresionantă de concerte vocal-simfonice şi va debuta cu un spectacol grandios de deschidere, ce va implica peste 100 de corişti (un număr record pentru oraşul Ploieşti) şi 15 instrumentişti. Acest proiect deosebit reuşeşte să adune într-un ansamblu coral unic coruri din Germania şi România, oferind astfel publicului o premieră muzicală memorabilă.
În plus, pe parcursul stagiunii, Corul Filarmonicii va susţine o serie de concerte a capella şi acompaniate de diverse formaţii muzicale, abordând un repertoriu variat, care include muzică românească, coloane sonore de film, concerte de Crăciun, şi creaţii contemporane, toate acestea în intersecţie cu interpretările lor vocal-simfonice alături de Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu". Această stagiune promite să fie o călătorie muzicală fascinantă şi invită publicul să descopere o lume plină de frumuseţe şi armonie. (Eduard Dinu, dirijorul Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu”)
Stagiunea 71 va însemna şi invitaţi solişti şi dirijori de renume: violoniştii Remus Azoiţei, Florin Ionescu-Galaţi, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, Valentin Şerban, Sarah Nemţanu, Răzvan Stoica, Liviu Prunaru – care, începând cu Stagiunea 2022-2023, s-a alăturat Filarmonicii în calitate de solist concertist al Orchestrei Simfonice; violiştii Sophia Reuter şi Răzvan Popovici; violonceliştii Andrei Ioniţă, Joanna Sachryn, Ioana Movileanu; contrabasistul Vladimir Toma; pianiştii Lorena Ţecu, Aimo Pagin, Dragoş Dimitriu, Horia Mihail, Oliver Triendl, Eva Garet, Constantin Sandu, George Todică, Oana Csiky; dirijorii Tiberiu Soare, Walter Hilgers, Vlad Vizireanu, Cristian Spătaru, Christo Pavlov, Jorg Iwer, Ovidiu Bălan, Jin Wang, Anton Shaburov, Yasmina Sabbah.
”Noua Stagiune a Filarmonicii, cea cu numărul 71, va fi, cu siguranţă, una fantastică. Invitaţii care se vor alătura orchestrelor noastre, maeştrii dirijori care ne vor onora cu prezenţa pe scena sălii ”Ion Baciu” şi programele excelpţionale vor face din această stagiune una de neuitat. Am încercat, în fiecare an, să sfidăm realitatea şi să organizăm, la Ploieşti, evenimente la care nu credeam că vom putea asista prea curând, în lipsa unui spaţiu adevat. Ploieştiul nu are, încă, o sală de spectacole care să permită desfăşurarea unor evenimente mari. Dar am reuşit atunci şi, cu siguranţă, vom reuşi şi acum. Abia aştept să oferim publicului, în cadrul Concertului de Crăciun, Baletul Spărgătorul de Nuci de P.I. Ceaikovski. Cu acelaşi entziasm aştept şi ”Ploieşti Jazz Festival” şi Balul Filarmonicii, unele dintre cele mai iubite proiecte în rândul publicului nostru. Îmi este dor de bucuria pe care o văd în ochii publicului la finalul concertelor noastre, aşa că abia aştept reîntâlnirea cu el şi cu muzica de calitate. Pentru că, aşa cum spunea George Enescu, ”Muzica porneşte de la inimă şi se adresează inimilor”. Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii ”Paul Constantinescu”
Filarmonica ploieşteană încurajează tinerii artişti, astfel că şi în noua stagiune vor concerta solişti aflaţi la început de carieră.
Ploieşti Jazz Festival - ediţia a XVIII-a se va desfăşura în perioada 25-30 octombrie 2023, sub egida Ministerului Culturii şi sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, şi va reuni nume importante ale jazz-ului internaţional, artişti câştigători de premii Grammy. Balul Filarmonicii – ediţia a VI-a se va desfăşura pe data de 9 decembrie, la Sala „Paşilor Pierduţi” a Palatului Culturii din Ploieşti, clădire emblematică pentru oraş, şi va cuprinde concerte ale Cvartetului „Chronos”, Orchestrei Simfonice, Corului Filarmonicii şi Ploieşti Jazz Trio, dar şi multe alte surprize.
Orchestra Populară va reprezenta Filarmonica la toate festivalurile de gen din ţară, iar compartimentul de jazz şi Corul Filarmonicii vor reprezenta Filarmonica la festivaluri de profil. Compartimentul de jazz va susţine o serie de concerte educative în şcolile/liceele din oraş. -
Educăm prin muzică
Filarmonica „Paul Constantinescu” continuă şi în această stagiune programele educative, dar aduce şi proiecte noi în acest sens, toate prin programul Edu-musik, dedicat elevilor de toate vârstele. Filarmonica ploieşteană îşi propune să îşi asume din ce în ce mai serios scopul educativ al generaţiei tinere, prin implementarea unor proiecte educative cu un impact cât mai mare în rândul elevilor. Pentru stagiunea 71 ne propunem continuarea activităţilor derulate până acum şi iniţierea unor proiecte noi pentru a veni în sprijinul educaţiei muzicale a elevilor, pentru a le trezi interesul pentru muzica cultă, jazz, folclorul autentic, astfel încât să pregătim viitorul public al sălilor de concerte. O importanţă deosebită o acordăm promovării genurilor muzicale în rândul elevilor din mediul rural. (Georgiana Frâncu, director adjunct)
Tipurile de programe educative ale stagiunii sunt:
- concerte-lecţii la sediul Filarmonicii, cu participarea Orchestrei Simfonice;
- School Jazz Messengers – concerte-lecţii de jazz, care se vor organiza în instituţii de învăţământ din judeţul Prahova. Vor fi susţinute de către formaţia de artişti profesionişti „Ploieşti Jazz Trio” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi au ca scop familiarizarea elevilor cu acest gen muzical;
- proiectul Călătorie în lumea orchestrei simfonice, iniţiat în anul 2022 şi susţinut de BRD – Groupe Société Générale, va continua şi în această stagiune. Proiectul, unic în Prahova ca format, urmăreşte să producă o schimbare în sistemul educaţional, prin furnizarea unor materiale inedite şi utile, iar pe termen lung să schimbe percepţia copiilor, mai ales a celor din mediul rural, asupra unor genuri muzicale mai puţin cunoscute, în scopul dezvoltării educaţiei lor culturale;
- ateliere de percuţie pentru familiarizarea elevilor de toate vârstele cu instrumentele de acest gen şi presupun exersarea împreună cu artişti profesionişti din cadrul Orchestrei Simfonice a filarmonicii ploieştene şi cu elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti. Cu ajutorul sponsorilor Fundaţia Ines şi BRD – Groupe Société Générale, s-au achiziţionat 34 de tobe Djembe şi 40 de instrumente Maracas, cu care instituţia noastră intenţionează să organizeze ateliere educative pentru cât mai mulţi elevi din judeţul Prahova;
- lecţii-concert de folclor – vor fi organizate la sediul instituţiei şi au ca scop promovarea folclorului autentic şi a valorilor tradiţionale româneşti. Lecţiile vor fi susţinute de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” şi de Ansamblul Folcloric „Flacăra Prahovei”;
- noul proiect Balul Compozitorilor - se va realiza în şcolile din judeţul Prahova, la sediile acestora, după o planificare realizată în prealabil. Elevii vor fi familiarizaţi cu perioadele istoriei muzicii, vor afla lucruri interesante despre compozitorii din fiecare perioadă. Lecţia este concepută pentru elevii din ciclul primar (clasa a IV-a), va fi interactivă, folosindu-se materiale atractive pentru copii. Se vor realiza caiete de lucru care vor fi utile elevilor şi în anii şcolari viitori;
- muzicograme pentru elevi. Muzicograma reprezintă o metodă de ascultare activă a muzicii, elementul auditiv fiind completat de simboluri sau imagini. Scopul acesteia este de a face elevii şi necunoscătorii de muzică să observe, să memoreze şi să înţeleagă mai bine muzica clasică cu ajutorul imaginilor, formelor geometrice etc. Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti (în parteneriat cu Uniunea Elenă din România) va realiza caiete cu muzicograme ale celor mai mari compozitori, care vor fi distribuite (gratuit) în instituţii de învăţământ pentru a le fi utile la orele de educaţie muzicală.
Filarmonica de oriunde
Pentru orice moment în care publicul nu poate fi prezent la evenimentele noastre, am înfiinţat „Virtual Concert Hall”, o platformă care aduce filarmonica aprape de spectator, oriunde ar fi el. Este un studio video înfiinţat pentru a îmbunătăţi accesul la cultură, pentru a promova produsele culturale (orchestra simfonică, orchestra de folclor, corul mixt, trioul de jazz, cvartetul de coarde), pentru a consolida antreprenoriatul cultural şi a dezvolta publicul, într-un mediu în continuă schimbare. Astfel, spectatorii pot urmări, la cerere, toate evenimentele organizate de către filarmonica ploieşteană live sau accesând arhiva electronică, de pe orice device (telefon mobil, laptop, ecran TV), oriunde s-ar afla, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute pentru confortul utilizatorilor, ce se vor îmbunătăţi periodic în funcţie de feedback-ul acestora.
Prin intermediul platformei Virtual Concert Hall - www.virtualconcerthall.ro, punem la dispoziţia publicului mai multe categorii de producţii şi servicii culturale, ce vor putea fi urmărite în toată lumea: concerte simfonice, concerte de folclor, recitaluri, concerte şi festivaluri de jazz, din sfera educativă (concerte-lecţie, workshop-uri, masterclass-uri, conferinţe), documentare şi producţii artistice care au la bază istoria culturală a minorităţilor şi grupurilor sociale, etnice şi culturale, vizând creşterea conştientizării publice cu privire la diversitatea culturală, producţii cultural-artistice cu abordări interdisciplinare, magazin virtual.
Filarmonica „Paul Constantinescu” dispune de un studio de înregistrări cu aparatură de ultimă generaţie, ce asigură captarea fidelă, cât mai aproape de ceea ce se întâmplă şi se poate auzi în sala de spectacole/spaţiul amenajat pentru concerte şi spectacole, care, împreună cu camere de filmat 4K şi procesul de utilizare a unui fundal monocrom, „ecran verde” (chroma, pentru efecte speciale şi decoruri), pot genera o gamă variată de evenimente cu muzică de orice gen, spectacole de teatru, de balet etc. organizate de filarmonică, în parteneriat, sau de către alţi producători/organizatori. Studio-ul cu ecran verde poate fi folosit chiar şi în producţia de film sau emisiuni TV.
Filarmonica ploieşteană este singura instituţie din România care a scos pe piaţă o serie de CD-uri si DVD-uri, în totalitate producţie proprie, un produs ce se ridică la standardele tehnice internaţionale şi relevă calitatea echipamentelor, a echipei implicate şi experienţa pe care aceasta o are în domeniu.
Prin înfiinţarea „Virtual Concert Hall”, Filarmonica „Paul Constantinescu” oferă accesul la educaţie şi cultură în întreaga lume, îşi diversifică aria de activitate, restricţionată şi din cauza lipsei de spaţiu fizic din sala de concerte de care dispune, dezvoltă şi creşte numărul relaţiilor cu parteneri, dezvoltă publicul foarte mult, implementând un proiect durabil şi de viitor, ce va aduce, pe lângă celelalte multiple beneficii, creştere economică substanţială.
Facilităţi noi pentru public
În ceea ce priveşte înlesnirea accesului publicului la evenimentele Filarmonicii, dincolo de reducerile care se aplică anumitor categorii sociale (pensionari şi elevi/studenţi), instituţia ia în calcul introducerea, alături de plata prin POS funcţională deja de 3 ani, şi introducerea sistemelor NFT ticketing, similare biletelor digitale, şi a plăţilor cu cryptomoneda (bitcoin). Acestea din urmă ar urma să fie scanate la locul evenimentului direct din portofelul digital NFT. NFT va fi implementat în două direcţii: ticketing (vor putea fi cumpărate bilete pentru Ploieşti Jazz Festival, abonamente pentru întreaga stagiune, Balul Filarmonicii şi Virtual Concert Hall) şi „Paul Constantinescu”, o platformă care va reuni iubitori ai muzicii de calitate. De asemenea, introducerea plăţilor cu cryptomoneda va facilita accesul publicului din toată lumea la înregistrările evenimentelor disponibile pe platforma Virtual Concert Hall.
Sistemul este implementat de Oveit, o companie de tehnologie cu sediul în Austin, SUA. Compania oferă soluţii de NFT (Non Fungible Tokens) şi smart contracts pentru evenimente şi cumpărături online (prin intermediul platformei Streams.live). Oveit este partener Crypto.com pentru procesarea plaţilor prin cryptomonede din 2020. În 2021, compania a devenit partener international Polygon în zona de NFT ticketing şi live shopping pentru NFT-uri, prin soluţia să Oveit NFT. Oveit a lansat până acum soluţii de tipul cashless payments pentru evenimente şi locaţii, precum şi soluţii de control acces şi înregistrare pentru evenimente virtuale şi fizice. Pentru produsele sale, Oveit a fost nominalizat drept „unul dintre cei mai importanţi inovatori în tehnologie disruptivă din lume” de către Organizaţia Mondială a Turismului Naţiunilor Unite în 2019.
Sponsori şi parteneri:
-
ACTEMIUM
-
ANTENA 3
-
BES ROMÂNIA
-
BRD
-
CONPET
-
CAFENEAUA CUP OF JOY
-
DELICE
-
DULCELLE
-
CARTUREŞTI
-
DENT ESTET
-
MEDLIFE
-
OBSERVATORUL PRAHOVEAN
-
PLOIEŞTII.RO
-
PORSCHE BUCUREŞTI VEST 2
-
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI PLOIEŞTI
-
RADIO PRAHOVA
-
RETROMOBIL CLUB ROMÂNIA
-
REPUBLICA NEWS TV
-
CLUB ROTARY PLOIEŞTI
-
ŞCOALA DE FLORI
-
ASOCIAŢIA ”UN STROP DE FERICIRE”
-
INFO PLOIEŞTI CITY
Comunicat:Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploieşti