
Timp de 29 de zile, publicul este aşteptat să se bucure de o nouă ediţie a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmăreşte transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediţie a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.
Festivalul Internaţional este un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi produs de Ministerul Culturii.
Festivalul a debutat duminică seara cu un concert din seria Mari Orchestre ale lumii. Pe scena de la Sala Palatului a urcat Orchestra Filarmonicii George Enescu condusă de maestrul Cristian Măcelaru, alături de violoncelistul francez Gautier Capuçon. Oficialităţi, actori, regizori şi alţi iubitori ai muzicii clasice au putut asculta Rapsodia Română de George Enescu, alături de una dintre cele mai celebre şi cântate lucrări pentru solist şi orchestră din istoria muzicii de Antonín Dvorak şi capodopera de teatru muzical „Cavalerul rozelor” de Richard Strauss. Maestrul Cristian Măcelaru a dedicat Rapsodia Română victimelor de la Crevedia, într-un moment care a emoţionat întreaga sală.
Spunea George Enescu aşa: în artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău decât atunci când îl dăruieşti altcuiva. De aceea, motto-ul festivalului din acest an se intitulează „Generozitate prin muzică”. Tot Enescu era cel care în timpul Marelui Război cânta ca să-şi folosească talentul şi oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere. În acelaşi fel, în această seară, vrem să dedicăm Rapsodia a 2-a celor care au nevoie de o mângâiere sufletească în urma tragediei de ieri, a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului Internaţional George Enescu.
Luni a debutat şi seria Concertelor de la Ateneul Român, cu un concert al unei orchestre ce a scris istoria muzicii prin premiere revoluţionare: Orchestra Simfonică WDR din Köln. Orchestra a fost condusă de Jörg Widmann, cu acompaniamentul solistic al violonistei Carolin Widmann. Publicul a avut ocazia să asculte lucrări compuse chiar de Jörg Widmann, compozitor, clarinetist şi dirijor german a cărui operă era, la un moment dat, printre primele trei din lume în ceea ce priveşte prezenţa pe afişele mapamondului, dar şi Simfonia nr. 5 în re minor op. 107, Reforma, compusă de Felix Mendelssohn.
De la ora 20:00, publicul s-a mutat la Sala Palatului, pentru opera Otello de Giuseppe Verdi. Italienii de la Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino au fost conduşi de maestrul Zubin Mehta. În deschiderea concertului, publicul a asistat la un moment cu adevărat special: consilierul prezidenţial Sergiu Nistor şi Ministrul Culturii, Raluca Turcan, au oferit Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor maestrului Zubin Mehta, Preşedintele de Onoare al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ce a revenit cu această ocazie pe scena de la Sala Palatului, după o pauză de câteva ediţii. Suportul vizual pentru opera Otello a fost unul de excepţie, o proiecţie multimedia creată de regizorii Nona Ciobanu şi Peter Kosir.
Festivalul Internaţional George Enescu continuă până pe 24 septembrie. Programul detaliat se găseşte aici.
Despre Festivalul Internaţional George Enescu
Festivalul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internaţional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediţie a festivalului are loc între 27 august şi 24 septembrie, iar tema ediţiei este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii.
Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/
Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim. Link direct.
----------------------------------
Festivalul Internaţional George Enescu este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Proiect finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundaţia ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului Bucureşti
Zubin Mehta revine pe scena de la Sala Palatului pentru a doua oară în cadrul acestei ediţii
Seria Concertelor de la Ateneu continuă în această seară, de la ora 17:00, cu Orchestra Simfonică WDR din Köln, condusă maestrul Cristian Măcelaru. În program lucrări de Dediu, Mahler şi Bartok. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Tot astăzi, seria Mari Orchestre ale lumii aduce la Sala Palatului al doilea concert susţinut de Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta maestrului Zubin Mehta, preşedintele de onoare al Festivalului Enescu. Sunt programate lucrări de Enescu şi Mahler. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
PROGRAMUL ZILEI
CONCERTE
MARŢI 29.08
17.00 CONCERTELE DE LA ATENEU
Ateneul Român
ORCHESTRA SIMFONICĂ WDR DIN KÖLN
CRISTIAN MĂCELARU dirijor
MATTHIAS GOERNE bariton
Dediu Formido (primă audiţie românească)
Mahler/Glanert Cornul fermecat al băiatului (selecţiuni)
Bartók Prinţul cioplit în lemn op. 13
20.00 MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului
ORCHESTRA ŞI CORUL MAGGIO MUSICALE FIORENTINO
ZUBIN MEHTA dirijor
LORENZO FRATINI dirijorul corului
Enescu Preludiul operei Oedip
Mahler Simfonia nr. 2 în do minor, Resurecţia
CHRISTIANE KARG soprană
MICHÈLE LOSIER alto
EVENIMENTE CONEXE
BUCUREŞTI
27.08 – 24.09
Sala Palatului, Foaier etaj
WOLFGANG – O INSTALAŢIE-PERFORMANCE FILMATĂ ÎN VR, DE GIGI CĂCIULEANU
Art Production Foundation with the support of JTI producători
Gigi Căciuleanu idee, regie, coregrafie
Wolfgang Amadeus Mozart muzica
Corina Boboc-Giorgescu design spaţiu/costume
Sică Grădişteanu light designer
Les Ateliers NOMAD post-producţie 360VR
Camera 360: 24ore7zile
Lelia Marcu-Vladu Regina Nopţii
Lari Giorgescu Visătorul
Ana Iacob ArlecchinA
Bogdan Iacob ColombinO
Concept:
Patru personaje evoluează într-un spaţiu mozartian atemporal:
-
Wolfgang – visătorul trăind printre năluciri şi teatrale fantome...
-
ColombinO & ArlecchinA – o parafrază a celebrului cuplu de commedia dell'arte care se nutreşte de certuri şi împăcări amoroase...
-
Regina Nopţii – eterna divă mozartiană...
-
Sursă:Maria Ursică-ARTEXIM - "George Enescu" International Festival & Competition