Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiesti vă invită la o seară Piotr Ilici Ceaikovski

Filarmonica “Paul Constantinescu” pregăteşte un nou concert-eveniment joi, 22 martie, când vă invită la o seară Piotr Ilici Ceaikovski. Programul cuprinde Concertul nr. 1 în si bemol minor, pentru pian şi orchestră op. 23 şi Suita “Spărgătorul de nuci“, op. 71 A. La pupitrul orchestrei simfonice se va afla maestrul Ilarion Ionescu Galaţi, iar solistă va fi pianista Daria Tudor, ce se numără printre cei mai talentaţi fosti elevi ai Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploieşti.

          Violonist, dirijor şi director onorific al Filarmonicii din Ploieşti, Ilarion Ionescu Galaţi reuşeşte mereu să suprindă publicul. A dirijat toate orchestrele naţionale, iar în străinătate a condus orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveţia, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franţa, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda şi altele.

          Daria Tudor a susţinut primul concert la vârsta de 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio şi dirijorul Alexandru Ganea, în Studioul “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române. Despre ea maestrul Galaţi afirma, în 2007, că este “…un copil de o excepţională valoare... “. A cântat pe scenele filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, Piteşti, Craiova, în Sala Mare şi în Sala “Studio” a Ateneului Român, în Studioul “Mihail Jora” al Societăţii Române de Radio, la "St. Martin in the Fields" - Londra, în Franzosische Friedrichstadtkirche - Berlin, la "Artists Homes" - Berlin, la "Akishino Music Hall" - Kyoto, pe scena "Radialsystem V" - Berlin, pe Scena ICR – Berlin, pe Scena Mare a Teatrului “Givatayim” din Tel Aviv, în Sala “Atelier” a TNB, pe Scena Mare a Consevatorului Regal - Koninklijk din Bruxelles etc.

          Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 în si bemol minor, pentru pian şi orchestră op. 23, lucrare scrisă într-o singură lună, în 1874. S-a auzit prima dată în 1875, la Boston, unde a avut un succes răsunător. Astăzi, orice pianist de anvergură îşi face un titlu de glorie din a stăpâni această partitură. La baletul „Spărgătorul de nuci” Ceaikovski a început să lucreze în ianuarie 1892, iar trei luni mai târziu îl finaliza. Ulterior a extras şase scene pe care le-a reunit în Suita "Spărgătorul de nuci", Op. 71a. Spărgătorul de nuci” s-a bucurat de un mare succes, fiind montat de nenumărate ori, lucru de care nu s-a mai bucurat un alt balet clasic.

          Preţul unui bilet este de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar şi 10 lei - elev şi student. Acestea pot fi achiziţionate atât online, pe www.filarmonicaploiesti.eu cât şi de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenţia Teatrală.

          În plus, ne bucurăm să vă anunţăm că în perioada 30 - 31 martie, Filarmonica "Paul Constantinescu" găzduieşte cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Vioară şi Violă "Muzica Uneşte România", organizat sub înaltul patronaj al Primăriei municipiului Ploieşti.