Teatrul Naţional Radiofonic premiat la Premiile Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
 
Cea de-a doua ediţie a Premiilor Together for Peace Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) s-a celebrat în Maldive, la începutul lunii mai. La acest eveniment au fost anunţaţi cei zece câştigători, reprezentanţi ai platformelor de televiziune, radio şi digitale, iar Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România aduce un premiu la Bucureşti la categoria Living Well with Superdiversity – Radio, pentru producţia Langholzfeld de Andreas Jungwirth, o adaptare radiofonică semnată de Oana Cristea Grigorescu, în regia artistică a lui Mihnea Chelaru.
Alături de spectacolul româneasc, la aceeaşi categorie radiofonică, a fost premiat şi proiectul Enlightened by Music: 44 Visually Impaired Children and Their World Journey, o producţie CMG-CRI, China.
Premiile ABU doresc să promoveze o atitudine pacifistă globală, care presupune armonizarea omului cu natura şi cu diversitatea, construind societăţi echitabile. În acest an, premianţii au fost aleşi dintre 105 participanţi, din 27 de ţări, de pe cinci continente, transformând evenimentul într-o competiţie de pionierat pentru producţiile care aspiră la pace şi o promovează.
Juriul, format din experţi internaţionali, au evaluat participanţii în două sesiuni riguroase de jurizare (online şi fizic) vizând excelenţa. Premiile s-au acordat pentru trei categorii cu temele: Transformative Education (educaţie transformatoare), Living Well with Superdiversity (viaţă bună cu super-diversitate) şi Ethical & Sustainable Relationship with Nature (relaţie etică şi sustenabilă cu natura).
Dramaturgia lui Andreas Jungwirth reflectă transformările lumii de azi, schimbările cu care ne confruntăm aici, în Europa, efectele realităţilor socio-politice contemporane. În această producţie marca Teatrul Naţional Radiofonic, valoroasa interpretare a întregii distribuţii dă viaţă unei lumi de care publicul românesc nu este străină şi ne invită să medităm la dinamica socială a lumii în care trăim. Langholzfeld are ca subiect migraţia ca fenomen globalizat al secolelor XX-XXI. Trama piesei surprinde perpetuarea mentalităţilor discriminatorii ale membrilor comunităţilor în care emigranţii se instalează. Un cartier de la marginea oraşului Linz, construit în anii 1960 de emigranţii din Europa de est (români şi iugoslavi), se depopulează odată cu îmbătrânirea şi moartea primilor locuitori, naturalizaţi între timp ca austrieci. Noii emigranţi, turci şi macedoneni musulmani, sunt primiţi cu suspiciune în cartier de cei ce odinioară împărtăşeau acelaşi statut de emigrant. Andreas Jungwirth surprinde o realitate socio-politică a Austriei contemporane prin prisma destinelor a două familia din Langholzfeld.
Scriitor, performer, creator original de experimente sonore, Andreas Jungwirth este o personalitate recunoscută în teatral şi radioul de limbă germană, cu piese montate în Austria şi Germania. S-a născut în 1967, la Linz (Austria), a studiat literatura la Universitatea din Viena şi apoi actoria la Conservatorul vienez. În 1990 şi-a început cariera de scenă la Lübeck, în Germania. În 1997 a scris prima piesă de teatro radiofonic Madonnenterror care l-a lansat în dramaturgie. Au urmat alte 30 de piese, creaţii originale şi adaptări, realizate pentru posturile de radio din spaţiul germanofon. În 2014 a debutat cu romanul pentru tineret Kein einziges Wort (Nici măcar un cuvânt) la Editura Ravensburger Buchverlag, iar în 2017 i-a apărut cartea Schwebezustand (În stare de plutire) la Editura CBT, pentru ca în 2019 să publice romanul Wir haben keinen Kontakt mehr (Un mai avem niciun contact).
Spectacolul LANGHOLZFELD poate fi ascultat online pe www.eteatru.ro, în colecţia Premierele anului 2021.
Langholzfeld de Andreas Jungwirth. Traducerea: Ciprian Marinescu. Adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu. În distribuţie: Cosmin Şofron, Virginia Rogin, Ion Haiduc, Angel Popescu, Coca Bloos, Dan Clucinschi, Adrian Dima, Eugen Cristea, Irina Ungureanu, Julieana Drăghici. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Sound design: Mihnea Chelaru. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihnea Chelaru.Traducerea în limba română a piesei Langholzfeld de Andreas Jungwirth a fost realizată cu sprijinul de reţelei internaţionale TRADUKI. Producţie TNR, decembrie 2021.
Comunicat:Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice al Radio România Actualităţi