Stagiunea „Prologul festivalului” 2022–2023 - Recital 8.Recital Extraordinar.Invitat special:  Elvis Buruiană – acordeon

Stagiunea „Prologul festivalului” 2022–2023 - Recital 8

Recital Extraordinar

Invitat special:

Elvis Buruiană – acordeon

Invitaţi:

Sofia Alexandra Bordea – pian

Matei Poştea – clarinet

şi

Laureaţi ai concursurilor online

Festivalul de Arte / Festival 4 Arts „Dan Iordăchescu” împreună cu Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina vă invită la Recitalul Extraordinar, în cadrul stagiunii „Prologul festivalului” 2022-2023, sâmbătă, 13 mai 2023, ora 16:30. Recitalul aduce, în premieră la Festivalul de Arte, pe scena Sălii Mari, nou amenajată, a Casei de Cultură „Geo Bogza”, un instrument deosebit de îndrăgit - acordeonul, mânuit cu extraordinară măiestrie de Elvis Buruiană.

Elvis Buruiană, absolvent al cursurilor de licenţă ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (UNMB), Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Acordeon, în prezent Master II la aceeaşi instituţie, este unul dintre cei mai virtuozi acordeonişti din vremea noastră. Experienţa sa muzicală este atât de vastă încât interpretează cu uşurinţă muzică clasică, jazz, muzică tradiţională internaţională şi românească, tango, vals, café-concert, improvizând şi combinând genurile într-un mod unic.

Acordeonistul a devenit celebru prin stilul interpretării în forţă, foarte rapid şi creativ, putând improviza, de exemplu, pe un refren vechi lăutăresc sau o temă dintr-o horă, ore întregi de muzică, ajungând în felul său specific de la muzică lăutărească la Paganini sau Piazzolla.

Ascultându-i muzica te vei simţi cu adevărat în faţa unui miracol.

Mai tânăra, dar deosebit de talentata Sofia Alexandra Bordea, studentă anul I, la pian, în cadrul UNMB, la clasa Prof. Univ. Dr. Dana Borşan, a început studiul pianului în jurul vârstei de 4 ani. A absolvit Liceul de Arte "Hariclea Darclée" din oraşul natal Brăila, a urcat treaptă cu treaptă pe drumul muzicii cu multă muncă, pasiune, determinare. A urmat cursuri de master-class şi a participat la competiţii artistice obţinând diferite premii, dorind mereu să-şi dezvolte personalitatea artistică şi stilul interpretativ, să-şi şlefuiască talentul sub îndrumarea actualilor profesori de la UNMB, atât în domeniul interpretării solistice cât şi al celei camerale şi de acompaniament.

Clarinetistul Matei Poştea, Master II la UNMB, a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu” Bucureşti şi ale Facultăţii de Interpretare Muzicală, la UNMB, continuându-şi educaţia muzicală în aceeaşi emerită instituţie cu cursurile de Master. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi a susţinut recitaluri în Bucureşti, Câmpina, Breaza, Braşov, precum şi concerte în orchestrele de tineret în Italia, Beirut şi pe mai multe scene din România.

Recitalul este întregit de Grupul vocal folcloric „Plai Câmpinean” - coordonator profesor Dănuţ Andrei şi minunatele soliste îndrumate de acelaşi profesor, precum şi de către elevii Clubului de Muzică Buftea şi ai Centrului Cultural Buftea, îndrumaţi de către emerita doamnă profesor Mărioara Marcu. Toţi tinerii şi copiii care evoluează pe scenă alături de invitaţi sunt laureaţi ai concursurilor online organizate de Festivalul de Arte / Festival 4 Arts „Dan Iordăchescu”.

Te aşteptăm, aşadar, sâmbătă, 13 mai, ora 16:30, în Sala Mare, nou amenajată într-o superbă sală de spectacole, la Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, pentru a ne bucura împreună de un eveniment muzical extraordinar! Intrarea este liberă.

 Tot cu această ocazie anunţăm că înscrierile la Masterclasses 2023, Ediţia a VI-a, cursurile de vară ale festivalului, continuă. Renumiţi maeştri vor dărui cursanţilor din experienţa şi măiestria lor. Avem onoarea şi bucuria să oferim, în acest an, inclusiv Masterclass Contrabas – Maestrul Cătălin Rotaru, renumit pe plan mondial, profesor la Facultatea de Muzică de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA. Acompaniamentul la pian şi unul dintre cursurile de măiestrie la pian vor fi oferite de Wan Ting Yu originară din Taiwan, corepetitoare la Facultatea de Muzică de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, desăvârşită muziciană cu o dublă specializare – pian şi contrabas. Detalii despre Masterclasses 2023 la https://festivaluldearte.com/2023/02/20/masterclasses-2023/.

 

În decursul evenimentelor organizate de Festivalul de Arte, am beneficiat de sprijin financiar oferit de firma Lemet Câmpina. Pentru aceasta îi mulţumim!