Uverturi celebre din opere şi  aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România

Bărbierul din Sevilla, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Carmen sunt câteva dintre titlurile de operă care nu mai au nevoie de nici o prezentare şi în jurul acestor hit-uri ale muzicii clasice este conceput concertul prezentat vineri, 25 noiembrie 2022 (de la 19:00) de Orchestra Naţională Radio.

Intitulat Uverturi celebre, evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta lui Mihnea Ignat, dirijor al Operei Naţionale Române Timişoara şi director artistic al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania). Mihnea Ignat a fost dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naţionale a Republicii Dominicane şi director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universităţii din Alicante.

În prima parte a serii veţi asculta: Paisiello - uvertura operei Bărbierul din Sevilla, Mozart - uvertura la Nunta lui Figaro şi uvertura la Don Giovanni, Rossini - uvertura la Bărbierul din Sevilla, Donizetti - uvertura La Favorita şi Verdi - uvertura la Forţa Destinului. În cea de-a doua parte a concertului vă veţi bucura de uvertura Leonora Nr. 3 semnată de Beethoven şi de selecţiuni din Suitele Carmen - Bizet.

Destinul operei Carmen, ca şi al creatorului ei, este unul pe cât de inedit, pe atât de tragic. Bizet a murit subit la doar 36 de ani, la câteva luni după premiera absolută a operei sale la Paris, convins fiind că lucrarea sa este un eşec. Dacă ar mai fi trăit doar un an de zile ar fi apucat să se bucure de succesul capodoperei sale, a cărei celebritate şi frecvenţă a montării în teatrele lirice ale lumii sunt depăşite doar de La Traviata (Verdi).

Când a terminat de compus Carmen, Bizet a scris unui prieten mărturisind: „Am scris o lucrare care este plină de claritate şi de energie, plină de culoare şi melodie.” Premiera absolută a avut loc pe 3 martie 1875 şi câteva nume importante ale muzicii franceze au asistat la eveniment, printre care Massenet, Offenbach, Delibes şi Gounod. Din păcate însă, publicul nu a apreciat iniţial creaţia lui Bizet.

Carmen a revoltat spectatorii şi a revoluţionat pur şi simplu teatrul liric. Publicul care fusese obişnuit să vadă pe scenă subiecte mitologice cu zei şi zeiţe, regi şi regate de altădată, procesiuni religioase, ceremonii şi povestiri moralizatoare a acceptat cu greu un subiect contemporan, străbătut de atâta realism şi chiar violenţă. O femeie care fuma pe scenă, cu o viaţă depravată precum Carmen, un pronunţat caracter erotic, fabricanţi de ţigări, ţigani, crime, hoţi ş.a. toate acestea reprezentau o combinaţie prea şocantă în epocă, dar tocmai puterea şi adevărul emoţiilor exprimate i-au asigurat nemurirea lui Bizet şi operei sale.

Pe 3 iunie 1875, în seara celei de-a 31-a reprezentaţii de Carmen, Bizet a murit brusc din cauza unui atac de cord.

Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează şi o aniversare specială a Sălii Radio: se împlinesc 70 de ani de când s-a inaugurat - pe 27 noiembrie 1952 - clădirea ce găzduieşte şi astăzi Radio România. Cu această ocazie, veţi admira pe ecranele din foaierul central al Sălii Radio o expoziţie fotografică ce reuneşte imagini de arhivă inedite din istoria instituţiei.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - şi live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Sursa:Comunicat Radio Romania Actualitati