Recital cameral Liviu Prunaru & Mihai Ungureanu la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiesti

Filarmonica „Paul Constantinescu” vă aşteaptă vineri, 21 octombrie, în Sala „Ion Baciu”, începând cu orele 19:00, la un recital cameral de excepţie, în care valoroşii muzicieni Liviu Prunaru şi Mihai Ungureanu vor explora împreună două lucrări emblematice din repertoriul secolului al XIX-lea.

În debutul programului veţi putea audia Sonata pentru vioară şi pian nr. 10 în sol major (op. 96), compusă în 1812 de către Ludwig van Beethoven (1770-1827). Ultima din suita sa de sonate pentru vioară, aceasta a fost concepută după un hiatus de o decadă de la explozia romantică a faimoasei Sonate Kreuzer şi prezintă un punct de turnură în stilul componistic beethovenian. Dedicată unuia dintre cei mai cunoscuţi violonişti ai vremii, francezul Pierre Rode, Sonata a X-a constituie o lucrare oarecum atipică, însă deosebit de expresivă, ce trădează un Beethoven marcat de tulburările personale ale acelei perioade. Ca un epilog singuratic, op. 96 aruncă, astfel, o privire emoţionantă înapoi asupra lungului drum pe care compozitorul l-a parcurs în evoluţia sa artistică: sonorităţile mai blânde, tonul intim, plin de resemnare şi nostalgie şi finalul oarecum glumeţ marchează sfârşitul a ceea ce muzicologia numeşte „perioada de mijloc” a lui Beethoven, pavând — peste ani — drumul către lucrările sale târzii, precum Simfonia a IX-a şi Missa Solemnis.

În a doua parte a programului duetul va interpreta o altă lucrare camerală ce combină în mod exemplar potenţialităţile expresive ale pianului şi viorii prin ceea ce criticul muzical Louis Biancolli ar numi „un colocviu de îmbogăţire reciprocă”: Sonata pentru vioară şi pian nr. 2 în la major (op. 100) de Johannes Brahms (1833-1897). A doua dintr-un grup de trei lucrări de cameră succesive, compuse pe pajiştile însorite ale lacului Thun din Elveţia anului 1886, op. 100 este cea mai scurtă şi totuşi cea mai solicitantă dintre sonatele lui Brahms. Urmând tradiţiile lui Mozart şi Beethoven, se ştie că Brahms îşi intitulase oficial lucrarea o „sonată pentru pianoforte şi vioară”, subliniind prin inversiunea termenilor faptul că cele două instrumente se află într-un schimb conversaţional ce le plasează pe poziţie egală. Considerată una dintre cele mai lirice dintre sonatele brahmsiene pentru vioară şi pian, Sonata nr. 2 transportă ascultătorii în lumea interioară a creatorului său, reflectând personalitatea sa în modul cel mai nemijlocit: introspecţia, originalitatea şi intensitatea sa sunt împletite într-o textură sonoră radiantă, deosebit de caldă, aproape pastorală, în ton cu spiritul destins al compozitorului revigorat de timpul petrecut în refugiul său preferat.

Liviu Prunaru

Liviu Prunaru s-a născut în Craiova (România) şi a început să studieze vioara la vârsta de şase ani cu profesorul Oprişan. După ce a studiat cu Prof. Berbec, Prof. Carpen şi Prof. Bronzetti, a plecat în Elveţia, la Academia Internaţională de Muzică Menuhin din Gstaad, pentru a studia cu Lordul Yehudi Menuhin şi Alberto Lysyin în 1990. A terminat studiile de vioară la New York, cu Dorothy DeLay şi Itzhak Perlman. A câştigat numeroase premii prestigioase şi recunoaştere internaţională: Medalia de aur la Dong-A Internaţional Violin Competition Korea în 1997, Medalia de Argint la Indianapolis International Violin Competition, SUA, în 1998, Premiul 2 la “Grand Prix Concours Reine Elisabeth”, Bruxelles, în 1993, Medalia de Aur la ” International Violin Competition Lipizer “, Italia, în 1991, Medalia de Aur la ” R. Molinari International Competition”, Elveţia, premiul 1 la  “Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition “, premiul 1 la ” Julliard Mendelssohn Competition “şi altele. Liviu Prunaru şi-a început cariera cu Orchestra Simfonică Juilliard la Alice Tully Hall în Lincoln Center, iar de atunci el a cântat cu orchestre renumite din lume, cum ar fi, printre altele, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Royal Concertgebouw Orchestra şi multe altele. El a fost invitat în calitate de solist şi muzician de camera în centrele de muzică din întreaga lume şi susţine în mod regulat masterclass-uri în Statele Unite ale Americii, Olanda, România, Taiwan, Coreea etc.

Liviu Prunaru a înregistrat mai multe CD-uri ca solist. Cîntă pe o vioară Stradivarius oferită de Royal Concertgebouw Orchestra. Din 2006, el este prim-concertmaestru al acestei orchestre de renume din Amsterdam.

Mihai Ungureanu 

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Artă din  Craiova, studiază la Academia de Muzica din Bucureşti cu Dan Grigore şi Ioana Minei. Din 1981 susţine o intensă activitate concertistică împreuna cu toate orchestrele simfonice din ţară. Ca solist, interpret de muzică de cameră, a concertat în toată Europa, America de Nord şi de Sud, fosta URSS şi Asia. Este laureat al mai multor competiţii naţionale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România. A fost mulţi ani la rând Director General, Director Artistic, iar în prezent este Solist concertist al Filarmonicii Craiova. Pianistul are un repertoriu cuprinzător, atât în genul concertant, cât şi în cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian. Mihai Ungureanu a realizat valoroase înregistrări discografice: la Electrecord Bucureşti – George Enescu – Sonata a 3-a „În caracter popular românesc” împreună cu violonista Luminitza Petre; la casele de discuri Edipan – Italia;  Gallo V.D.-Elveţia; Bella Musica –Freiburg Germania; Hastedt –WDR 3 – CD Portret Pascal Bentoiu cu Violonista Jenny Abel, Nordwestdeutsche Philharmonie, şi altele.

În anul 2004 a participat la editarea CD-ului cu muzică româneasca de Pascal Bentoiu la Köln cu West Deutscher Rundfunk sub bagheta lui Horia Andreescu, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian şi Sonata pentru vioarăşi pian. În acelaşi an a efectuat un turneu în mai multe oraşe din sudul Japoniei, susţinând recitaluri de muzică de camerăşi de pian. De-a lungul carierei sale, Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în USA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franţa, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima) fiind frecvent invitat sa participe în juriile unor concursuri internaţionale precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como, Franz Schubert –Italia. La Baden-Baden, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia marelui dirijor si compozitor Wilhelm Furtwängler, Mihai Ungureanu i-a interpretat Sonata Nr.1 pentru vioarăşi pian într-un concert transmis în direct de Radio Stuttgart.

Sursa:Comunicat Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiesti