Teatrul Naţional Radiofonic participă cu o secţiune de teatru radiofonic la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi

Teatrul Luceafărul Iaşi organizează în perioada 1-9 octombrie 2022 cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr - FITPT 2022. Tema festivalului de anul acesta este Conflict-Confruntare şi se desfăşoară live (în sală şi în aer liber) şi online radiofonic, iar programul e completat de lansări de carte, expoziţii, dezbateri.

Ca partener constant al festivalului, Radio România susţine în cadrul FITPT 2022 o secţiune de teatru radiofonic adaptată temei festivalului. Genericul secţiunii on-air Teatru în cas(c)ă valorifică obiceiurile tinerilor de ascultare de pe telefon sau device-uri. Vă propunem o serie de producţii de teatru radiofonic grupate tematic în două categorii asociate temei festivalului Conflict-Confruntare: Istorie şi Individ-societate, inspirate de poveştile pe care le nasc conflictele la scara naţiunilor, dar şi luptele oamenilor prinşi între liniile opresive ale societăţii şi mentalităţilor ei. Spectacolele pot fi ascultate online pe site-ul nostru:

 https://www.eteatru.ro/#art-index/teatru-in-casca-2022/8141

Împrospătăm selecţia de anul acesta cu 11 spectacole sonore produse, majoritatea, în ultimii ani, dar am selectat şi câteva producţii mai vechi, cu distribuţii valoroase, intrate în fonoteca noastră de aur. Valorificăm astfel patrimoniul Teatrului Naţional Radiofonic din dorinţa ca acesta să ajungă şi la publicul tânăr.

Teatru în cas(c)ă – Conflict-confruntare

A.       Istoria

-         Cazul Tudor Vladimirescu, scenariul si regia Gavriil Pinte, 2021.

-         Alexandru Ioan Cuza. Întâlnirea de Ema Stere, regia Attila Vizauer, 2020.

-         Fuga, după Mihail Bulgakov, ep.1-4, regia Diana Mihailopol, 2020.

-         Decalogul după Hess de Alina Nelega, regia Alina Nelega, 2003.

-         Danton de Camil Petrescu, regia Paul Stratilat, înregistrare din 1972.

B.       Individ-Societate

-         Profesorul de Jean Paul Dopagne, regia Attila Vizauer, 2007.

-         Shylock de Gareth Armstrong, adaptarea radiofonică şi regia Răzvan Popa, 2011

-         Biderman şi incendiatorii de Max Frisch, regia Olimpia Arghir, 1988

-         Pentru cine bat clopotele, după Hemingway, regia Dan Puican, 1985

-         451° Fahrenheit de Ray Bradbury, regia Cristian Munteanu, 1985.

-         Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia Dan Puican, 1974

Programul complet al festivalului îl puteţi găsi aici (https://luceafarul-theatre.ro/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar/fitpti-2022/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar-iasi-2022/)

Sursa:Comunicat Radio Romania Cultural