Concert simfonic - Garo Avessian & Aimo Pagin la Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiesti
 
Sub bagheta reputată a Maestrului Garo Avessian, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” vă aşteaptă joi, 6 octombrie, la orele 19:00 în Sala „Ion Baciu”, alături de tânărul solist Aimo la un complex periplu muzical, ce combină epoca clasicismului aflat la zenitul ei cu cea a romantismului târziu.
 
Evenimentul este organizat sub egida Ambasadei Armeniei în România.
 
În preambulul serii vom avea ocazia să ascultăm un scurt, dar deosebit de energic extras din baletul Gayanehal renumitului compozitor armean Aram Haciaturian (1903-1978). Finalizat în 1942, la un an înainte ca Haciaturian să se înscrie oficial în partidul comunist al Uniunii Sovietice, Gayaneh nu a câştigat niciodată deplin avânt în repertoriile din afara Uniunii, din motive ideologice evidente. Însă suitele orchestrale preluate din balet au devenit printre cele mai cunoscute şi îndrăgite lucrări ale compozitorului. Printre acestea se numără şi „Lezghinka” – un dans armean deosebit de ritmat, pe care vă invităm să îl descoperiţi prin entuziasmul Maestrului Garo Avessian şi al orchestrei noastre.
 
În programul serii va urma apoi Uvertura Operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Scrisă în noaptea de dinaintea premierei din Praga anului 1787, compoziţia stă în introducerea uneia dintre cele mai iubite opere din toate timpurile — în cuvintele autorului ETA Hoffmann: „opera tuturor operelor”. Uvertura, acest veritabil preambul al operei (definită de către autor ca fiind o drama gioccosa datorită coexistenţei armonioase dintre comic şi tragic), ne introduce în universul tramei mozartiene: primim acum primele chei muzicale şi o idee despre acţiunea scenică ce va urma. Pentru cine ştie să asculte, se spun multe lucruri...
 
În continuarea primei părţi a programului, pianistul Aimo Pagin va interpreta Concertul în la minor pentru pian şi orchestră (op. 16) de Edvard Grieg (1843-1907). Singurul concert finalizat de compozitorul norvegian în anul 1868, acesta rămâne fără îndoială una dintre lucrările sale cele mai populare şi, concomitent, cele mai celebrate de către pianiştii înşişi, cărora lucrarea le dăruieşte prilejul unui exerciţiu de efuziune romantică dublată de o mare virtuozitate solistică. Aimo Pagin, pe care ilustrul Radu Lupu îl descria ca pe un „tânăr pianist foarte talentat şi complet devotat pasiunii sale, muzica”, are astfel partitura justă ca să strălucească pe scena Filarmonicii ploieştene.
 
Ultima parte a programului va cuprinde Simfonia a IV-a în mi minor (op. 98) de Johannes Brahms (1833—1897). Muzicologul Donald Francis Tovey, specialist în marii clasici, aprecia această simfonie extrem de bogată în idei muzicale ca fiind „una dintre cele mai importante lucrări orchestrale de la Beethoven încoace”. Alternând între mişcări tensionate, vivacitate rustică şi alunecări lente, pline de contemplaţie şi dramatism, ultima simfonie scrisă de marele compozitor german în 1897 captivează la fiecare execuţie.
 
Iar dirijorul Garo Avessian promite să îi redea întreaga măreţie şi solemnitate.
 
Garo Avessian
 
Născut în Beirut, Garo Avessian este dirijor, lector şi compozitor al unor lucrări de muzică de cameră ce au fost interpretate în Asia, Europa şi Orientul Mijlociu. Avessian a studiat pianul din 1990 – 2000 la Beirut, precum şi compoziţia, armonia, teoria şi orchestraţia. La Conservatorul de Stat din Erevan a urmat compoziţia cu Ashautte Zohrabian în perioada 2001 – 2006, iar dirijatul cu Aram Gharabekyan în perioada 2003 – 2007, obţinându-şi diplomele de master în ambele discipline.
 
Printre distincţiile sale se numără Premiul al III-lea la Concursul de compoziţie vocală Lazarus Saryandin Erevan (2004), pentru lucrarea „Trei Kuchak Hayren” editată apoi de Editura Da Vinci – Italia. De asemenea, Avessian este câştigătorul Marelui Premiu al celui de-a14-lea Masterclass şi a Competiţiei Internaţionale de Dirijat Danube Budapesta din 2018, iar în luna august a anului următor a fost distins cu o „Menţiune specială” la Masterclass-ul de Dirijat Internaţional ţinut de către Achim Holub la Londra.
 
Din 2008, a fost desemnat dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, iar din acelaşi an este profesor asociat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Liban în domeniile dirijat, armonie şi muzică de cameră, precum şi directorul artistic şi dirijorul corului evanghelic armean ARMISS. În august 2009, Garo Avessian a devenit, de asemenea, fondatorul şi dirijorul principal al Ganachian College Chamber Orchestra şi, din 2010, lector cu jumătate de normă la Universitatea Arabă din Beirut.
 
Aimo Pagin
 
Născut în 1983 într-un mediu muzical, Aimo Pagin a decis să se dedice pasiunii sale. A început pianul la vârsta de 7 ani, la Conservatorul din Strasbourg cu F. Claustre, iar apoi a urmat Conservatorul din Colmar cu RENA SHERESHEVSKAYA, unde şi-a terminat studiile, primind în unanimitate diploma de pian, teoria muzicii precum şi muzică de cameră. În 2001 a fost acceptat să studieze la Conservatorul Superior de Muzică din Geneva cu DOMINIQUE MERLET timp de trei ani, terminând cu cea mai înaltă distincţie, Diplôme de Soliste. Dorinţa sa de cunoaştere muzicală l-a adus în Statele Unite, unde a fost acceptat ca student al celebrului pianist şi pedagog LEON FLEISHER.
 
Pe lângă educaţia sa formală, Aimo Pagin a primit sfaturi preţioase de la mulţi muzicieni cunoscuţi şi respectaţi, precum: RADU LUPU, MURRAY PERAHIA, DAVID ZINMAN, VLADIMIR FELTSMAN, ANDRAS SCHIFF, PASCAL ROGE, DIMITRI BASHKIROV, MARIA TIPO, VALENTIN GHEORGHIU.
 
Expresia sa muzicală, capacitatea sa de a comunica sunetul şi interesele sale muzicale ample atrag atenţia asupra lui în lumea muzicală de astăzi. De atunci, i-au fost acordate premii muzicale naţionale şi internaţionale. A câştigat la 14 ani Premiul I la CONCOURS MUSICAL DE FRANCE din Paris. A fost Laureat al CONCURSULUI INTERNAŢIONAL GEORGE ENESCU (Bucureşti 2005) şi al VALSESIA MUSICA (Milano 2006), şi a câştigat Premiul I la PREMIO PIANISTICO PAUSILYPON (Napoli 2006) cu aprecieri deosebite, debutând cu această ocazie la televiziunea naţională italiană (RAI).
 
Pianistului i-au fost acordate o serie de premii importante, precum Premiul II la CONCURSUL INTERNATIONAL DE PIAN FERROL (Spania) în 2007, Premiul II la CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE PIAN JACOPO LINUSSIO din Tolmezzo (Italia) în 2008 şi Premiul I la INTERNATIONAL PALMA D'ORO PIANO CONCURS în 2009, precum şi Premiul II la PREMIO FAUSTO ZADRA (Abano Terme, Italia 2010).
 
De atunci, Aimo Pagin a început o carieră în plină ascensiune, iar vestea talentului său s-a răspândit la nivel internaţional, cântând la Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Beethoven-Haus Bonn, Tonhalle Zürich, Societa dei Concerti Milano, Palais des Beaux-Arts Bruxelles , BBC Londra. De asemenea, este rugat să cânte în festivaluri renumite precum Festival Chopin (Paris), Festival de Radio-France (Montpellier), Festival St-Jean Cap Ferrat, Nuits musicales en Armagnac, Chopin Gesellschaft Hanovra, Festivalul Internaţional Ushuaia, Mendelssohn Musikwoche Wengen, sau Festivalul de muzică Schleswig Holstein.
 
În calitate de solist, Aimo Pagin a făcut apariţii cu NSO (New Symphony Orchestra), Berliner Symphoniker, Bucarest Philarmonic, Orchestre National de Montpellier. Are, de asemenea, o puternică experienţă în muzica de cameră, cântând împreună cu mama sa, marea violonistă SILVIA MARCOVICI, în numeroase oraşe europene, atât în repertoriu de recital, cât şi de concert.
 
În martie 2009 i s-a cerut să interpreteze Concertul nr. 3 pentru pian de Beethoven în locul marelui pianist RADU LUPU cu Orchestra Filarmonică din Bucureşti sub conducerea maestrului Cristian Mandeal, iar în 2010 a debutat oficial la BBC Londra. De asemenea, a înregistrat câteva recitaluri live pentru radioul german Südwestrundfunk.
 
Aimo a cântat cu muzicieni ai Filarmonicii din Berlin, făcând turnee în toată Europa, iar recent a cântat în premieră Concertului de pian nr. 3 de Liszt cu Orchestra Biel/Solothurn din Elveţia, difuzat de Radio Classique sub conducerea lui KasparZehnder.
 
Aimo Pagin predă pian la Conservatoire Pôle Superieur de la Cité des Arts din oraşul său natal, Strasbourg.
 
 
 
Biletele, în valoare de 30 lei (întreg), 20 lei (pensionari), 10 lei (elevi/studenţi) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii şi online, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/concert/concert-simfonic-6-octombrie-2022/
 
Biletele virtuale, pentru vizionarea on-line a evenimentului, sunt disponibile aici: https://virtualconcerthall.ro/produs/bilet-virtual-transmisie-live-concert-simfonic-6-octombrie-2022/
 
Detalii şi rezervări la numărul de telefon:0726.203.744.
 
Sursa:Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiesti