Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută,la Radio România Cultural: Maria Cebotari – Stea rătăcitoare.
Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută, marţi, 20 septembrie 2022, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Maria Cebotari – Stea rătăcitoare. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după cartea–album, cu acelaşi titlu, de Aurelian Dănilă. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuţie: Aliona Triboi, Mircea Rusu, Anatol Durbală, Ana Tkacenko, Petru Hadârcă, Coca Bloos, Mircea Constantinescu, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Adrian Păduraru, Annemary Ziegler, Marcelo Cobzariu, Alexandru Pleşca, Cristina Constantinescu, Valentin Zorilă, Dan Melnic, Daniel Tudorică. La pian: Andrei Miricescu. La chitară: Valentin Zorilă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu şi Andrei Miricescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duţu.
 
Maria Cebotari – Stea rătăcitoare e un spectacol care aduce în atenţie, cu mijloacele teatrului radiofonic, un extraordinar destin artistic românesc, îngropat sub tăcere până în 1989. Românca – basarabeancă Maria Cebotari (născută în Chişinău, la 10 februarie 1910 – decedată la Viena, 9 iunie 1949) a fost una dintre cele mai mari soprane ale secolului XX; cu o voce unică şi o diversitate repertorială de neimaginat, şi-a înscris pentru totdeauna numele în istoria operei şi filmului muzical.
 
Lucrarea academicianului Aurelian Dănilă reprezintă o adevărată istorie a vieţii şi activităţii Mariei Cebotari; un studiu profund al fenomenului Maria Cebotari, sub diversele sale aspecte: copilăria, femeia îndrăgostită de viaţă, locurile pe unde a păşit, celebrităţile cu care a colaborat, rolurile titulare pe diversele scene ale lumii, alături de cei mai mari interpreţi ai timpului. O amplă documentare realizată în instituţii teatrale, muzicale, biblioteci, arhive din Germania, Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Italia, România, Rusia, Franţa şi bineînţeles Moldova, despre actriţa nepereche, strălucitoare stea pe firmamentul artei muzicale din întreaga lume. „Admiraţia pe care i-o port în suflet, m-a făcut să urc pe scenele teatrelor unde a cântat, să privesc visător în sală şi să ajung cu imaginaţia în timpurile trecute, care i-au adus Mariei, gloria. Să-i aud aievea, vocea măiastră!” – Aurelian Dănilă.
 
Spectacolul Maria Cebotari – Stea rătăcitoare, va fi ascultat şi sâmbătă, 24 septembrie 2022, de la ora 14:00, de publicul prezent în Sala Antract a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a VII-a.
 
„Talentul Mariei Cebotari a izbucnit ca un vulcan la începutul anilor ’30 ai secolului trecut, înscriind o pagină de aur în istoria artei vocale mondiale. Doar 18 ani a strălucit această stea nepereche pe orizontul teatrului liric european, pentru ca tot atât de brusc să se stingă la vârsta de 39 de ani. A cucerit întreaga lume prin vocea-i fermecătoare, de o frumuseţe rară, prin forţa talentului său înnăscut, prin capacitatea de a aduce în faţa publicului creaţii şi chipuri scenice, roluri de film realizate în modul cel mai veridic şi mai convingător. (…) Imprimările vocii Mariei Cebotari s-au păstrat într-o stare bună şi sunt mărturia elocventă a unei voci unice” – consideră Constantin Rusnac, compozitor, profesor, maestru în arte.
 
După ce a absolvit Conservatorul „Unirea” din Chişinău, Maria Cebotari a avut o ascensiune fulminantă. Debutul său pe scena Operei de Stat din Dresda, în rolul Mimi, din opera La Boheme de Giacomo Puccini, la 15 aprilie 1931, a fost un mare succes. Partenerul ei de scenă de atunci, Beniamino Gigli, considera că Maria Cebotari era una dintre cele mai mari voci feminine pe care le-a auzit vreodată. Între anii 1935-1946, a evoluat ca solistă a operelor din Berlin şi Dresda, ultimii doi ani ai vieţii fiind solistă a Operei de Stat din Viena (1947-1949). Maria Cebotari a cântat, de asemenea, în numeroase turnee artistice la Praga, Paris, Roma, Milano, Anvers, Copenhaga, Florenţa, Londra, Salzburg, Riga, Bucureşti.
 
Ca actriţă, Maria Cebotari a jucat în piesele „Azilul de noapte” de Maxim Gorki şi „Cadavrul viu” de Lev Tolstoi, precum şi în opt pelicule, filmate în Germania şi Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soţul ei, Gustav Diessl. În 1942, a jucat în filmul dedicat vieţii celebrei mezzosoprane franceze de la începutul secolului XIX, Maria Malibran, în regia lui Guido Brignone. În România şi Italia a jucat în coproducţia „Cătuşe roşii” (sau „Odessa în flăcări”, 1942), cenzurată mai apoi de autorităţile comuniste şi redescoperită în arhivele italiene. În anul 2000, o placă comemorativă a fost dezvelită pe locuinţa artistei din Berlin, Hessenallee 12, cartierul Westend, pe care se poate citi: „Aici a trăit din 1938 până în 1945 soprana Maria Cebotari (născută la Chişinău, actuala capitală a Republicii Moldova), 10.02.1910 - 09.06.1949. A fost membră a Operei din Berlin. Ca interpretă a lucrărilor lui Wolfgang Amadeus Mozart şi Richard Strauss, a fost neegalată până în zilele noastre. De asemenea, prin rolurile ei în filme, a fost una din cântăreţele cele mai iubite ale generaţiei ei”. Maria Cebotari a atins foarte devreme cele mai înalte culmi ale celebrităţii, de parcă ştia că soarta i-a hărăzit o viaţă scurtă. La numai 24 de ani a primit cel mai înalt titlu onorific din Germania şi Austria, „Kammersängerin”, iar pentru meritele ei deosebite, statul român i-a acordat „Coroana României” în grad de Comandor.
 
După aproape zece ani de la căsătorie, soţul ei, actorul şi regizorul Gustav Diessl, moare. La numai un an, moare şi ea, pe 9 iunie 1949, la vârsta de 39 de ani. A fost înmormântată alături de soţul ei. Corpul neînsufleţit al marii artiste a fost purtat pe umeri în jurul Teatrului de Operă din Viena. A fost condusă de mii de oameni spre locul de veci de la Cimitirul Döblinger. Cei mai mari specialişti în domeniu muzicii, au afirmat că Maria Cebotari a fost predecesoarea Mariei Callas. În lume, există mai multe străzi ce poartă numele marii cântăreţe.
 
Spectacolul dedicat Mariei Cebotari, în regia lui Petru Hadârcă, realizat în colaborare cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Chişinău, reuneşte în distribuţie, actori din Bucureşti şi Chişinău. În rolul titular – Aliona Triboi – actriţă, violonistă şi solistă vocală a Orchestrei Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. În rolul lui Aurelian Dănilă (devenit personaj în spectacol) – Mircea Rusu – actor al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti.
 
Varianta în două părţi a acestei producţii radiofonice, va fi difuzată şi la Radio România Internaţional 2: pe 1 şi 8 octombrie 2022, de la ora 23:00.
 
Sursa:Comunicat Radio Romania Cultural