ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi
Miercuri, 27 iulie 2022, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi – ediţia a XI-a. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, situată la aproximativ 8 km vest de municipiul Ploieşti, pe partea dreaptă a şoselei Ploieşti - Târgşor, judeţul Prahova, pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
 
Cercetarea arheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956. Săpăturile arheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, au fost planificate de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi realizate cu fondurile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploieşti).
 
Colaborarea de peste 60 de ani dintre cele două instituţii a generat acumularea unei cantităţi importante de informaţii şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secolul al XIX-lea.
 
Această ediţie se va desfăşura în intervalul orar 11.00 – 16.00 şi cuprinde omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu şi Dan Lichiardopol, urmată de vizitarea expoziţiei de sit „Târgşor – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor şi monumentelor arheologice identificate şi cercetate la Târgşoru Vechi.
 
Sursa:Comunicat Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova