Pictura „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck va putea fi văzută în premieră în inima Bucureştiului, timp de 8 zile
 
O capodoperă pe care o recunoaşte o lume întreagă, la Art Safari!
Pictura „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck va putea fi văzută în premieră în inima Bucureştiului, timp de 8 zile
Doar 20 de opere de Jan van Eyck (1390-1441) sunt cunoscute în toată lumea! Una dintre acestea, printre cele mai valoroase şi misterioase, va fi expusă la Art Safari: „Omul cu tichie albastră”; 
Lucrarea provine din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal şi alături de aceasta mai sosesc la Bucureşti alte 4 capodopere de Tiţian, Veronese şi Hans Memling; 
O adevărată comoară vine de la Sibiu, marcând un moment istoric: este pentru prima dată când lucrările părăsesc muzeul pentru a fi parte dintr-o expoziţie temporară pe teritoriul României. Până acum, operele au mai călătorit doar în afara ţării, pentru a fi expuse în mari expoziţii internaţionale; 
Publicul are la dispoziţie doar 8 zile pentru a vizita expoziţia temporară „Brukenthal Exclusive”, care are loc între 20 şi 30 aprilie, de joi până duminică, în cadrul Art Safari, alături de alte 4 expoziţii ample de artă românească, franceză şi spaniolă. 
„Vedeta furtului de la Brukenthal, găsită abia după 30 de ani, se vede şi la Bucureşti pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Este o colaborare unică între Muzeul Naţional Brukenthal şi Art Safari, de care suntem foarte mândri. Cele mai valoroase lucrări din România vor fi expuse doar 8 zile în Bucureşti, timp de două weekend-uri”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi Comisar al României la Bienala de la Veneţia.
Cinci capodopere, în exclusivitate la Art Safari 
„Cele 5 lucrări cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro, care vor putea fi admirate la Art Safari în expoziţia temporară „Brukenthal Exclusive”, fac parte din expoziţia permanentă „Capodopere” a muzeului din Sibiu. Recunoaşterea internaţională a valorii capodoperelor din colecţia Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziţia „Capodopere” a fost inaugurată în 2006 odată cu reîntregirea colecţiei cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din Bucureşti (între care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastră”, Hans Memling – „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”) şi 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în 1968 (între care Tiţian – „Ecce Homo”)”, a rezumat Alexandru Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal.
Jan van Eyck (cca. 1390-1441), Omul cu tichie albastră
Părintele Renaşterii nordice şi primul dintre marii portretişti ai Europei, Jan van Eyck este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii. Lucrarea „Omul cu tichie albastră” este singura creată de artistul flamand aflată în România şi una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial. 
Opera, pictată în jurul anului 1430, a fost achiziţionată în secolul XVIII de baronul Samuel von Brukenthal. Multă vreme s-a crezut că a fost realizată de artistul german Albrecht Dürer, din cauza monogramei AD ce poate fi văzută în colţul din stânga sus. S-a dovedit însă că monograma şi anul pictării sunt elemente adăugate portretului mai târziu, în secolul XVIII, probabil datorită cotei de piaţă ridicate pe care Dürer o avea în epocă.
Această lucrare se înscrie în seria picturilor celebre ale artistului, precum “Bărbatul cu turban roşu”, considerată a fi un autoportret şi aflată la National Portrait Gallery din Londra, sau “Bărbatul cu inel”, aflată la Kunsthistorisches Museum din Viena. 
Tiziano Vecellio / Tiţian (1488/90-1576), Ecce Homo / Iată omul! 
A trăit aproape nouăzeci de ani şi a avut o carieră îndelungată, creând până în ultimele zile. Caracterul extraordinar al vieţii şi operei lui Tiţian i-a determinat pe contemporanii săi să îl considere „un soare între alte stele”, făcând aluzie la un vers din Divina Comedie a lui Dante (Paradisul, cântul 33). 
În Ecce Homo, Tiţian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea. Lucrarea i-a fost comandată prima dată în 1543 de către omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna (van Haanen). O versiune a acestei lucrări de Tiţian, realizată ulterior, în 1548, este expusă în Muzeul Prado, Madrid.
Paolo Veronese (1528-1588), Cap de copil 
Marele artist renascentist a pictat lucrări de foarte mari dimensiuni, cu subiecte istorice, religioase şi mitologice, majoritatea păstrate în clădirile pentru care au fost create. Muzeele deţin de regulă doar portrete. Micuţul portret din colecţia Brukenthal reprezintă o etapă a procesului de creaţie al portretului lui Iseppo da Porto şi al fiului său Adriano, comandat pentru Palazzo Porto din Vicenza (versiunea finală a lucrării este expusă în prezent în Galeria Uffizi din Florenţa). Capul de copil, pictat realist, fără intervenţii şi consideraţii personale asupra subiectului, ne îngăduie să descifrăm personalitatea celui care a pozat tăcut, cu ochi iscoditori, interogativi, cu trăsături destinse de o uşoară mirare, specifică vârstei. 
Hans Memling (1430/33-1494), Portret de bărbat citind şi Portret de femeie rugându-se
Hans Memling a fost cel mai popular pictor olandez al vremii sale. S-a specializat în lucrări cu tematică religioasă; de asemenea, a inovat introducând peisajul în planul îndepărtat al compoziţiei portretelor. Cele două portrete pandant din colecţia Muzeului Brukenthal înfăţişează un cuplu matur, redat în stilul specific şcolii flamande. Atitudinea pioasă corespunde momentului lecturii; bărbatul ţine în mâini o carte de rugăciuni şi este reprezentat alături de fiul său; în spatele femeii se află un căţeluş, element inclus în compoziţiile vremii ca simbol al fidelităţii conjugale.
Art Safari – Ediţia a 11-a: 4 expoziţii ample
Art Safari găzduieşte în cadrul acestei sezon 4 expoziţii: o retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeştrii picturii spaniole - cea mai amplă expoziţie de artă spaniolă organizată în România până în prezent, Prix Marcel Duchamp - prestigiosul premiu al Franţei acordat artei contemporane, dar şi o expoziţie de artă Supercontemporană românească. În a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziţii de răsunet: „Love Stories”, cu lucrări din colecţia National Portrait Gallery, Londra, dar şi „Bags: Inside Out” - o expoziţie de genţi iconice din colecţia muzeului regal Victoria and Albert, Londra. 
Program Art Safari (deschis până pe 14 mai 2023)
Joi-duminică – 12:00-21.00; Night Tours – în fiecare vineri şi sâmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate, muzică live şi prosecco)
Biletele pot fi achiziţionate online pe https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, Bucureşti) 
Despre Art Safari Bucureşti
Art Safari, susţinut de Lidl, GLO, Porsche şi Garanti BBVA, este specializat în realizarea de pavilioane expoziţionale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă Bucureşti – cel mai mare conglomerat de expoziţii de artă din România – ajuns la a 11-a ediţie, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România şi internaţionale şi cu colecţionarii privaţi, ample expoziţii retrospective care îşi propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public şi de a educa noile generaţii prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate şi expoziţii de artă contemporană în spaţii neconvenţionale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureştean. Art Safari se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 10 ediţii de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro. 
Despre Muzeul Naţional Brukenthal 
Inaugurat în 1817, de moştenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal, muzeul este primul deschis pe teritoriul de astăzi al României. Muzeul administrează, în opt sedii, peste 1.600.000 piese, care formează doar 13,20% din patrimoniul baronului Samuel von Brukenthal, retrocedat în anul 2005 Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, rămânând în administraţia Statului Român prin comodat. În Muzeul Naţional Brukenthal pot fi descoperite: cea mai importantă colecţie de pictură flamandă şi olandeză din Europa de Est, Herbarul Baussner – cel mai vechi din Europa de Sud-Est şi printre cele mai vechi din lume, cea mai veche colecţie de ghipsuri, cea mai mare colecţie de dinţi de rechini fosili din România etc. Tot în Muzeul Naţional Brukenthal se găsesc piese unicat în ţara noastră: bieltzitul (mineral nou descoperit), statuia zeului Mithras şi cea a zeiţei Hecate şi, mai ales, lucrări de Jan van Eyck, Hans Memling, Tiziano Vecellio şi Paolo Veronese!
Sursă:Comunicat ART SAFARI