11 picturi murale 3D pe asfalt şi infrastructuri de colectare în formă de animale marine gigant transmit un nou semnal de alarmă împotriva poluării apelor din România

Picturi murale 3D realizate de elevi cu vopsea purificatoare şi infrastructuri de colectare a deşeurilor în formă de animale marine gigant amplasate pe plaje deschid un nou sezon estival mai sustenabil pe litoralul Mării Negre. De asemenea, aceste activităţi marchează şi lansarea unui nou sezon din programul ecologic „Acţionăm pentru Ape!”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, alături de Kaufland Romania, cu sprijinul Administraţiei Naţionale Apele Române.

11 picturi murale 3D pe asfalt realizate cu vopsea Airlite care purifică aerul, având ca temă impactul deşeurilor şi poluării asupra animalelor marine, dau culoare şi o nouă viaţă Digului de pe Plaja Reyna din Municipiul Constanţa. Acestea au fost realizate de elevi ai Liceului de Artă Constanţa, în cadrul unui concurs organizat de Asociatia TalentART, prin proiectul finanţat în cadrul programului Start ONG, la care au particat 27 de elevi. Lucrările câştigătoare ale concursului “Poluarea creează specii noi’’ şi "Noul Prădător" au fost realizate de: Briana Marinescu, Andrei-Răzvan Crăciun şi Andreea Băltaru, Marius Braşoveanu.

Picturile murale, al căror concept a fost dezvoltat integral de elevii constănţeni, au fost realizate de tineri cu vopsea purificatoare Airlite, vopsea utilizată pentru a nu avea un impact negativ asupra apei, indifferent de condiţiile meteo.

Locaţia picturilor se află în apropierea plajei Reyna din Constanţa, locul în care în urmă cu 1 an a fost realizată lucrarea de artă murală „Reflexii marine - Faţa nevăzută a poluării”, cea mai mare pictură murală care purifică aerul din lume. Astfel, plaja Reyna devine un spaţiu în care arta se îmbină cu responsabilitatea faţă de mediu, în care artiştii locali sunt încurajaţi să se dezvolte.

Campania de educare cu privire la pericolul pe care deşeurile din ape îl reprezintă pentru animalele acvatice continuă şi cu alte acţiuni de informare şi conştientizare.

Şi în această vară plajele de litoralul Mării Negre vor fi dotate cu infrastructuri de colectare separată a deşeurilor în formă de animale marine gigant, reprezentând 4 delfini, 1 sturion, 1 ţestoasă. Acestea au fost amplasate pe Plaja Reyna din Constanţa şi Plaja Cap Midia din Năvodari.

Cele 6 animale reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România şi au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra ecosistemelor acvatice. Prin dimensiunile impunătoare şi formele inedite, sistemele de colectare îşi propun să creeze un puternic contrast vizual ce face referire la pericolul pe care deşeurile îl reprezintă pentru animalele acvatice, în contextul în care anual, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în mările şi oceanele lumii, iar 1 milion de păsări marine şi 100.000 de mamifere marine, peşti, ţestoase mor în fiecare an doar din cauza deşeurilor de plastic, 40% din speciile existente de balene, delfini şi marsuini, toate speciile de ţestoase marine şi aproximativ 36% din speciile de păsări marine ingerând deşeuri de plastic.

În infrastructura special amenajată, turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa la Marea Neagră vor putea colecta separat deşeurile reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi resurse.

Complementar acestei acţiuni, în perioada sezonului estival (iulie-septembrie), Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România vor derula o campanie de conştientizare prin care, cu sprijinul voluntarilor, vor informa turiştii referitor la impactul pe care poluarea cu deşeuri a apelor îl poate avea asupra speciilor aflate pe cale de dispariţie. De asemenea, cei care aleg să colecteze separat vor fi recompensaţi cu premii prietenoase cu mediul, precum boxe portabile din bambus, căni reutilizabile şi alte surprize. Obiectivul strategic al acestor acţiuni este de a contribui la crearea de plaje cu zero deşeuri, în care turiştii să înţeleagă faptul că grija pentru mediu trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi, chiar şi în vacanţă.

Educarea şi conştientizarea reprezintă direcţii strategice ale programului Acţionăm pentru Ape! Şi în acest an am reuşit să transformăm arta într-un mijloc de expresie pentru unele dintre cele mai acute probleme pe care umanitatea le întâmpină la ora actuală: poluarea apelor şi schimbările climatice. Ne dorim ca mesajul pe care îl transmitem prin lucrările de artă murală şi prin campania de colectare a deşeurilor de pe plaje, să trezească conştiinţa cât mai multor turişti şi constănţeni care să ia decizia de a acţiona acum pentru a atenua efectele schimbărilor climatice”, a declarat Andrei Coşuleanu, Preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow.

Încă de la lansarea programului Acţionăm pentru Ape! ne-am propus să contribuim la dezvoltarea unui comportament colectiv responsabil, prin care turiştii să înţeleagă faptul că grija pentru mediu trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi, chiar şi în vacanţă. Atât cele 11 picturi murale 3D realizate de elevii constănţeni, cât şi infrastructurile de colectare a deşeurilor în formă de animale marine gigant sunt abordări inedite, autentice şi neconvenţionale prin care ne propunem să atragem atenţia oamenilor din toate generaţiile asupra pericolului pe care deşeurile îl constituie asupra mediului acvatic”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Infrastructura a fost lansată în premieră în România în cadrul ediţiei din 2020 a programului „Acţionăm pentru Ape - A.P.A.”, fiind un real succes atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor, care au întâmpinat apelul de a colecta separat cu mult entuziasm. Totodată, turiştii prezenţi au obţinut informaţii de bază despre protecţia mediului, într-un cadru plăcut, la malul mării, campania având un puternic rol de educare a populaţiei. În total în ultimii 2 ani, prin infrastructura de colectare, au fost colectate peste 40 tone de deşeuri, ce au fost ulterior trimise către staţiile de reciclare.

Programul „Acţionăm pentru Ape - A.P.A." se află la cea de-a patra ediţie, în cadrul ediţiilor anterioare fiind organizate 17 evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră, a Dunării şi a unora dintre cele mai importante lacuri de pe teritoriul ţării. La aceste evenimente au participat în total peste 1000 de voluntari şi au fost colectate peste 17 tone de deşeuri. În 2020, Programul „Acţionăm pentru Ape” a câştigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiţie de PR din România.

Programul ecologic APA face parte din REset Plastic - Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România. Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se află printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global.

Sursa:Comunicat Act for Tomorrow.