Palatul Culturii, reabilitat prin PNRR.Consiliul Judeţean Prahova a depus cererea de finanţare
 
Consiliul Judeţean Prahova a depus astăzi, 01 aprilie 2022, cererea de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru proiectul „Reabilitare, restaurare, modernizare şi consolidare imobil Palatul Culturii”. Solicitarea a fost realizată în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.1./1,  Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, Operaţiunea B.1: Renovarea integrată (consolidare seismică şi renovare energetică moderată) a clădirilor publice. 
Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 81.265.402,50 lei cu TVA, urmând ca din bugetul propriu al judeţului să fie acoperite cheltuielile neeligibile, iar durata de execuţie este de 42 de luni. 
Schema de finanţare va asigura lucrări de creştere a eficienţei energetice (anveloparea clădirii, echiparea cu sisteme moderne de climatizare, montarea unor echipamente inteligente de umbrire pentru sezonul cald, modernizarea instalaţiilor de iluminat ş.a.), de consolidare seismică şi alte operaţiuni complementare (cum ar fi protecţia împotriva incendiilor, accesibilitatea etc.). 
Întreaga schemă va asigura faptul că toate contractele îndeplinesc cerinţa relevantă de eficienţă energetică privind o reducere minimă a consumului de energie cu cel puţin 50 % în comparaţie cu consumul anual de energie pentru încălzire dinainte de renovare pentru fiecare clădire (cu excepţia clădirilor cu statut de bun cultural). 
 
Palatul Culturii din Ploieşti este clasat ca monument istoric de clasa A, conform Listei Monumentelor istorice 2015 publicat in Monitorul Oficial al României. Construcţia are o suprafaţă totală de peste 14 700 mp şi este realizată în stil neoclasic francez, ridicată pe baza documentaţiei arhitecţilor Ernest Doneaud, arhitect român de origine franceză, şi Toma T. Socolescu. Iniţial, a avut destinaţia de Palat al Justiţiei. Lucrările imobilului au fost demarate în 1906 şi finalizate în 1933, la inaugurare participând Regele Carol al II-lea al României. După 1951 clădirea a fost atribuită Complexului Cultural Ploieştean. În prezent, Palatul Culturii adăposteşte Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova cu secţiile Muzeul Omului şi Acvariul şi Centrul Judeţean de Cultură Prahova.
 
Sursa:Comunicat Consiliul Judetean Prahova