Drapelele României şi Uniunii Europene, ridicate în Pasul Bratocea
Ziua Naţională a României a fost marcată la Măneciu prin ridicarea drapelelor României şi Uniunii Europene, în Pasul Bratocea, din Munţii Ciucaş, eveniment la care a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Dumitru Tudone.
Locul unde a avut loc acţiunea a fost punct de graniţă dintre Regat şi Ardealul care, până în 1918, a ţinut de Imperiul Austro-Ungar. 
În 1916, când România a renunţat la neutralitate şi a intrat în Marele Război, alături de Antantă, aici s-au dus lupte grele.
Forţele adverse au crezut că vor ajunge mult mai uşor la Bucureşti dacă vor străpunge bariera naturală a Carpaţilor, prin trecătorile Predeluş, Bratocea şi Tabla Buţii, masând importante efective austro-ungare şi germane, dotate inclusiv cu artilerie grea.
Au fost lupte crâncene, soldate cu pierderi de ambele tabere, iar acţiunile de aici au fost suspendate şi strategia schimbată. 
Astăzi, unul dintre punctele care separa românii de români este unul care, din 1918, ne uneşte, unul în care an de an sunt comemoraţi cei care au luptat ca idealul de secole să fie posibil, iar noi, fie că suntem din Muntenia, Ardeal sau Moldova să trăim în aceleaşi graniţe. 
„Sunt aşezări unde istoria noastră a fost scrisă cu sânge, dar, din păcate, aşa cum spuneam şi la Tabla Buţii, importanţa lor este foarte puţin cunoscută.
Însă pe lângă şcoală, pe lângă rolul profesorilor care ar trebui să le vorbească elevilor mai aplecat despre istoria şi geografia locală, ne revine şi nouă ca părinţi, ca autortăţi locale, ca locuitori ai acestui judeţ, datoria de a aduce în prim-plan însemnătatea unor astfel de locuri. 
Sunt sigur că decizia ridicării drapelelor României şi Uniunii Europene la această altitudine va naşte trecătorilor semne de întrebare şi, sper, şi dorinţa de a afla. 
La mulţi ani, România! La mulţi tuturor românilor!“, a declarat vicepreşedintele Tudone
Tot miercuri, vicepreşedintele Cristian Apostol a depus o coroană de flori din partea CJ Prahova la Monumentul Eroilor din Câmpina. 
 
Sursa:CJ Prahova