„ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT”. 200 de scrumiere  montate pe stâlpi şi alte 12 scrumiere stradale vor fi amplasate în Ploiesti
 
Primăria Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu compania British American Tobacco, derulează programul „ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT”, prin intermediul căruia 200 de scrumiere montate pe stâlpi şi alte 12 scrumiere stradale vor fi amplasate în oraşul nostru.
Municipiul Ploieşti este al patrulea oraş din ţară care beneficiază de aceste dispozitive de colectare a mucurilor de ţigară, ce vor fi amplasate în parcuri, Centrul Civic, Bulevardul Independenţei şi alte zone publice din oraş. 
Astfel, începând de luna aceasta, fumătorii din municipiul Ploieşti vor avea la dispoziţie peste 200 de scrumiere amplasate pe domeniul public, special create pentru colectarea selectivă a mucurilor de ţigară. 
Campania „ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT”, derulată de British American Tobacco în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploieşti şi Green Academy, are ca obiectiv creşterea nivelului de conştientizare a impactului alegerilor individuale asupra mediului şi a comunităţii şi a faptului că simple gesturi, precum aruncarea chiştocului la scrumieră în loc de stradă, pot contribui semnificativ la protejarea mediului. 
Ploieşti este cel de-al patrulea oraş care se alătură campaniei ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT, după Bucureşti - Sectorul 3, Iaşi şi Constanţa. 
De la debutul campaniei, peste 2 tone de chiştoace au fost colectate selectiv în scrumierele stradale amplasate în celelalte trei oraşe partenere. Mucurile de ţigară sunt colectate selectiv, stocate în containere de plastic şi transportate la staţia de sortare de unde sunt transmise, împreună cu alte deşeuri valorificabile energetic, către fabrici de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorită compoziţiei, mucurile de ţigară ard în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosferă a oricăror gaze nocive.
Modelul de scrumieră stradală, ce va fi amplasat în municipiul Ploieşti, a fost creat de un artist român şi votat între primele trei cele mai bune proiecte ale concursului naţional de design organizat în acest an de revista de arhitectură igloo.
Conceptul designului sugerează ideea unui stup, în care gesturile individuale se reunesc pentru binele comun.
“Mă bucur că municipiul Ploieşti este al patrulea oraş din România care se alătură campaniei ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT.
Aşa cum aţi observat în ultimul an, Primăria municipiului Ploieşti este dornică să se implice în proiectele cu impact pozitiv asupra mediului, asupra vieţii ploieştenilor şi este deschisă colaborării cu mediul de afaceri, ONG-uri şi societatea civilă. ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT este un proiect important pentru ploieşteni deoarece, prin intermediul acestei campanii, se creează infrastructura necesară colectării şi valorificării energetice a mucurilor de ţigări, cu zero impact asupra mediului. 
Astfel, în cadrul acestui proiect, în municipiul Ploieşti se vor monta 212 scrumiere în centrul pietonal, în parcuri, pe Bulevard şi în alte locuri unde se fumează, de obicei, pe stradă. Speranţa mea este să vedem cât mai puţine mucuri de ţigară pe stradă”, a declarat, în contextul acestei campanii, viceprimarul municipiului Ploieşti, doamna Magdalena Trofin. 
Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice pentru Aria Europa centrală şi de sud din cadrul BAT, a declarat: „La doi ani de la debutul proiectului ALEGE ASUMAT UN ORAŞ CURAT, ne bucurăm că astăzi campania noastră ajunge în Ploieşti, oraşul în care îşi are sediul fabrica noastră din România, a doua cea mai mare din Europa şi între primele cinci la nivel global. La BAT ne-am asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun pentru consumatorii noştri, dar şi pentru societatea în care trăim. Ne dorim ca prin această campanie tot mai mulţi oameni să înţeleagă responsabilitatea alegerilor individuale şi să se alăture demersului nostru de protejare a mediului şi a comunităţii”.
Ionuţ Varga, Director Executiv Green Academy: “Green Academy a început din dorinţa de a susţine proiectele care schimbă comunităţi şi mentalităţi, proiecte care pot fi scalate şi implementate cu uşurinţă la nivel naţional. Colaborăm cu succes cu BAT deja de peste doi ani, iar faptul că astăzi continuăm demersul de a dota şi înfrumuseţa zonele stradale cu scrumiere inovatoare ne bucură şi ne motivează să ducem această iniţiativă şi în alte regiuni din ţară. La fel ca restul acţiunilor noastre, proiectul promovează colectarea separată şi aduce oraşul mai aproape de standardele unei urbe organizate si cu preocupare pentru mediu. Rămânem un partener implicat şi angajat pe termen lung atunci când vine vorba de servicii publice de calitate în armonie cu o conduită ecologică şi un stil de viaţă conştient de mediu”.
 
Sursa:Primaria Municipiului Ploiesti