Întâlnire pe tema salubrizării din Mun.Ploieşti la Prefectura Prahova
Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu a invitat joi, 13 august 2021,  la sediul Palatului Administrativ, reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control privind sănătatea publică şi protecţia mediului, precum şi conducerea societăţilor implicate în managementul deşeurilor la nivel local, pentru a participa la o discuţie privind situaţia salubrităţii din municipiul Ploieşti şi identificarea măsurilor care pot îmbunătăţi starea actuală. 
La întâlnire a fost invitat să participe primarul municipiului Ploieşti, Andrei-Liviu Volosevici, alături de administratorul public din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, Anna Maria Vasile şi cei doi subprefecţi Alexandru Vane şi Felix Bulearcă.
La masa dicuţiilor au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova, Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, Direcţia Sanitară Veterinară Prahova, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul Deseurilor Prahova, Rosal Grup, Solid Waste Operation şi Vitalia Servicii pentru Mediu şi Tratarea Deşeurilor. 
În cadrul întâlnirii s-a menţionat şi a fost asumată de către toate părţile implicate în gestionarea deşeurilor la nivelul municipiului Ploieşti că de 48 de ore s-au găsit soluţii pentru curăţarea şi igienizarea oraşului, iar în perioada următoare se va desfăşura o amplă acţiune de strângere a deşeurilor, din toate zonele oraşului. Prefectul judeţului Prahova recomandă o mai bună colaborare pe viitor între municipalitate şi societăţile care gestionează colectarea şi depozitarea deşeurilor, atât în municipiul Ploieşti, cât şi pe întreg teritoriul judeţului. Acesta, a mai subliniat faptul că, are toată deschiderea pentru a colabora cu Primaria municipiului Ploieşti, prin implicarea în limita competenţelor a instituţiilor deconcentrate, pentru a derula campanii de informare şi conştientizare a populaţiei, pentru a preveni şi sancţiona depozitarea ilegală a deşeurilor pe raza municipiului Ploieşti şi a judeţului Prahova.  
Problemele privind salubritatea în municipiul Ploieşti, sesizate de administraţia locală nu au rămas fără răspuns. Personal, prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu a solicitat instituţiilor cu atribuţii de control privind sănătatea publică şi protecţia mediului, să constate şi să aplice măsurile legale. Mai mult, pentru a veni în sprijinul municipalităţii, în cadrul întâlnirii care a avut loc astăzi la Palatul Administrativ, acesta a anunţat că a făcut demersurile necesare pentru modificarea legislaţiei privind managementul tipurilor de risc.
Potrivit legislaţiei în vigoare, eşecul serviciului de salubritate nu este prevăzut ca tip de risc. Astfel a fost transmisă, către Guvernul României, propunerea de modificare a HG nr. 557/2016, privind managementul tipurilor de risc, în sensul introducerii în Anexă, la pozitia 17 Tipul de risc – Eşecul utilităţilor publice/Risc asociat – Eşecul serviciului de salubritate. 
Această modificare legislativă ar permite administraţiilor publice locale să ia măsuri rapide, atunci  când se impune într-o astfel de situaţie.
 
Sursa:Comunicat Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova