CJ  Prahova a elaborat Planul de Tranziţe Justă  (POTJ) aferent judeţului Prahova
Consiliul Judeţean Prahova a elaborat Planul de Tranziţe Justă aferent judeţului Prahova, pe care l-a transmis Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) în data de 16.04.2021.
 
Acest document are ca scop, pe de o parte, evaluarea interesului existent la nivelul judeţului Prahova pentru diferitele acţiuni finanţabile din perspectiva regulamentului specific Fondului pentru o Tranziţie Justă (FTJ), iar pe de altă parte crearea unui portofoliu de proiecte la nivel judeţean.
El se adresează promotorilor de proiecte care sunt interesaţi să îşi finanţeze proiectele în cadrul Fondului pentru o tranziţie justă. Promotorul trebuie să completeze formularul cu informaţii cheie despre proiectul propus, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene realizând ulterior analiza privind eligibilitatea şi oportunitatea proiectului propus.
 
Pentru definitivarea şi promovarea acestuia la Comisia Europeana s-a desfăşurat joi, 6 mai 2021, la sediul Consiliului Judeţean Prahova, Workshop-ul Regional - ”Sprijin în pregătirea Planurilor Teritoriale pentru o Tranziţie Justă în Româniaˮ, în cadrul Programului Operaţional Tranziţie Justă (POTJ) cu membrii Grupului Local de Lucru.
 
Astfel, la acest workshop au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova, Conpet S.A., DGASPC Prahova, Universităţii Petrol şi Gaze Ploieşti, AJOFM Prahova, GIC “Salvăm Rafinăriaˮ, SWO Prahova S.R.L., A.D.I. Deşeuri Prahova, HIDRO PRAHOVA S.A., KMG Rompetrol, Primăriei Municipiului Câmpina, Rompetrol Rafinare S.A., OMV Petrom, ADR Sud Muntenia, Petrotel-Lukoil, Asociaţiei ”Stop Poluării Oraşului Ploieşti”, Primăriei Municipiului Ploieşti şi InstituţIei Prefectului Judeţului Prahova.
 
Definitivarea Planului Teritorial pentru Tranziţie Justă a judeţului Prahova are termen data de 21 mai 2021, iar direcţiile de acţiune care au fost în atenţia Consiliului Judeţean, printre altele fiind şi sprijinirea investiţiilor în decontaminarea şi regenerarea siturilor industriale, susţinerea modernizării tehnologice în vederea reducerii emisiilor şi poluării, precum şi dezvoltarea programelor de învăţământ dual.
Principalul obiectiv al Fondului este de a atenua efectele tranziţiei prin finanţarea diversificării şi modernizării economiei locale şi de a atenua efectele negative asupra ocupării forţei de muncă. Pentru a-şi atinge obiectivul, FTJ va sprijini o gamă largă de activităţi prin investiţii în domenii precum digitalizare şi inovare digitală, tehnologiile energiei curate, reducerea emisiilor (limitat), reabilitarea siturilor industriale şi recalificarea lucrătorilor.
 
Sprijinul oferit prin acest Fond se va concentra pe transformarea structurii economice a teritoriului afectat de tranziţia către o economie neutră climatic, prin susţinerea activităţilor care au ca obiectiv investiţiile productive în active corporale şi necorporale care permit modernizarea şi dezvoltarea întreprinderilor prin transfer tehnologic.
De asemenea, va viza şi achiziţia de noi echipamente, utilizarea de noi tehnologii pentru furnizarea energiei în procesele de producţie sau consum (inclusiv prin tehnologii de cogenerare şi trigenerare) şi a resurselor regenerabile de energie, dezvoltarea lanţurilor de producţie pe verticală şi orizontală, lansarea în fabricaţie de noi produse etc. FTJ va oferi sprijin pentru recalificarea forţei de muncă şi pentru incluziunea activă a lucrătorilor şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. FTJ va sprijini, de asemenea, investiţiile în crearea de noi firme, în special bazate pe noi tehnologii sau produse, inclusiv prin incubatoare de afaceri şi servicii de consultanţă pentru obţinerea de noi locuri de muncă.
 
Sursa: Comunicat Consiliul Judetean Prahova