IJP PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.1-3 mai 2020
 
Dosare penale la regimul rutier
În ziua de 1 mai a.c., poliţiştii rutieri din cadrul B.D.N.E. au oprit pentru control un auto care se deplasa pe DN1, pe raza localităţii Bărcăneşti. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat, rezultatul fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
În aceiaşi zi, în jurul orelor 17:50, a fost depistat de poliţişti pe raza comunei Vărbilău, în timp ce conducea un auto pe drumurile publice, un bărbat de 47 de ani din comuna Aluniş, care consumase băuturi alcoolice, la testarea cu etilotestul rezultând o valoare de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Tot vineri, 1 mai, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 11 Drajna au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier pe raza localităţii Homorâciu. La faţa locului, poliţiştii au depistat vehiculele implicate, respectiv un autoturism şi un buldoescavator, şi cei doi conducători auto. Din verificările efectuate a reieşit faptul că, evenimentul rutier s-ar fi produs pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile de drum, totodată conducătorul autoturismului având rezultat pozitiv la testarea cu etilotestul, 0,86 mg/l în aerul pur expirat. De asemenea, s-a constatat faptul că buldoescavatorul nu avea montate plăcuţe de înmatriculare. Din eveniment au rezultat doar pagube materiale. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, respectiv punerea în circulaţie sau conducerea unui auto neînmatriculat.
Şi în ziua de 2 mai a.c., în jurul orelor 16:20, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Floreşti au depistat în trafic un conducător auto, identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 42 de ani din localitatea Mărginenii de Jos, care a avut rezultat pozitiv la testarea cu aparatul etilotest, respectiv 0,46 mg/l în aerul expirat. Şi în acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
O situaţie similară a fost depistată şi în oraşul Breaza, unde poliţiştii au identificat în trafic un conducător auto în vârstă de 46 de ani, care la momentul controlului avea o alcoolemie de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în perioada 30 aprilie – 3 mai a.c.:
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat opt acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 315 conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat 15 infracţiuni şi au aplicat 614 sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (220 pentru viteză excesivă; patru pentru abateri ale pietonilor; 54 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, cinci pentru alcool, 53 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 48 de permise de conducere şi retrase 17 certificate de înmatriculare. 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat 19 infracţiuni (16 în flagrant) şi au aplicat 787 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 120 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 121 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 914.800 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 1.890 de autovehicule şi au legitimat 3.513 persoane. 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 42 de infracţiuni şi constatate 884 de contravenţii (dintre care 179 la Legea nr. 61/1991 şi 270 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 3.723 de persoane şi controlate 2.506 autovehicule (172 testări alcoolscop).
 
Foto cu caracter ilustrativ