IJP PRAHOVA .BULETIN DE PRESĂ.27 aprilie 2020
 
Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier
 
Vineri, în jurul orei 19:00, pe strada Gheorghe Doja din municipiul Ploieşti, poliţiştii au depistat un tânăr de 22 de ani, care conducea un autoturism neînmatriculat. A fost deschis dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat.
În aceeaşi zi, pe strada Ştrandului, a fost oprit pentru control un ansamblu de vehicule format din tractor şi remorcă, aceasta din urmă neavând montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare. La volan a fost identificat un bărbat de 51 de ani, iar în urma verificărilor s-a stabilit că remorca nu figura ca fiind înmatriculată. În acest sens a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de tractarea unei remorci neînmatriculate.
În noaptea de 25/26 aprilie, a fost depistat un bărbat de 29 de ani, care  conducea un autoturism pe DN1 B, în localitatea Loloiasca. În urma verificărilor efectuate, a reieşit că acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar în urma testării cu aparatul etilotest, s-a înregistrat valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi conducere fără permis.
Tot sâmbătă, în jurul orei 10:30, pe strada Ştrandului din municipiul Ploieşti, a fost oprit pentru control un conducător auto în vârstă de 42 de ani, care se deplasa la volanul unui autoturism. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest, care a înregistrat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost deschis un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
În noaptea de 26/27 aprilie, poliţiştii au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care se deplasa pe raza comunei Gura Vadului. Întrucât conducătorul auto nu s-a conformat, s-a procedat la urmărirea acestuia. După circa 200 de metri, într-o curbă, tânărul de 22 de ani aflat la volan a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, întrând în coliziune cu un cap de pod. În urma impactului, acesta a rămas încarcerat în autoturism, fiind necesară intervenţia echipei de descarcerare. A fost examinat de către cadrele medicale, stabilindu-se că nu a suferit vătămări.  
În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că prahoveanul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie, şi mai mult, aparatul etilotest a indicat o valoare a alcoolemiei de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi conducere fără permis.
 
 La data de 26 aprilie a.c., în jurul orelor 14:50, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Comarnic au oprit pentru control un moped condus de un tânăr de 18 ani din Comarnic. În urma verificărilor efectuate, a reieşit faptul că acesta nu deţine permis de conducere, iar vehiculul aparţine unchiului său, care  deşi cunoştea acest aspect, i-a împrumutat mopedul.  În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere unei persoane care nu îl deţine.
 Pe raza localităţii Vadu Săpat, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 45 de ani, care conducea un auto deşi consumase băuturi alcoolice. Acesta a fost testat, rezultatul fiind de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.
În aceeaşi zi, în jurul orelor 18:15, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.8 Bălţeşti au fost sesizaţi de un bărbat din localitatea Şoimari că are un conflict cu o persoană cunoscută. Apelantul, a comunicat poliţiştilor care s-au deplasat la faţa locului faptul că, a fost deranjat de zgomotul făcut de un motociclu condus pe drumul public de pe raza localităţii. În urma verificărilor, a fost identificat conducătorul motociclului, în persoana unui bărbat din comuna Apostolache, în vârstă de 52 de ani, ocazie cu care s-a stabilit că nu deţine permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul şi totodată, că acesta nu este înmatriculat sau înregistrat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul, neînmatriculat sau neînregistrat.
Transport de material lemnos fără documente de provenienţă
În data de 24.04.2020, în jurul orei 16.10, pe raza comunei Vîlcăneşti, judeţul Prahova, au fost depistaţi doi bărbaţi din localitate, care transportau material lemnos de esenţă gorun, cu un atelaj hipo.
Fiind întrebaţi despre materialul lemnos transportat, cei au declarat verbal faptul că nu au documente de provenienţă şi că l-au găsit tăiat în pădurea aflată în paza şi administrarea Ocolului Silvic Slănic, intenţionând să-l comercializeze pe raza comunei.
În urma măsurătorilor de specialitate efectuate de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Slănic, a rezultat cantitatea de 0,2 mc, cantitate  ce a fost ridicată în vederea confiscării şi predată lucrătorului silvic.
În cauză a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1000 lei conform Legii 171/2010 şi totodată bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie impuse prin O.M. 3/2020, cu amendă în valoare de 2000 lei.
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova  în perioada  24-26.04.2020:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat şase acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 207 conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat cinci infracţiuni şi au aplicat 522 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (163 pentru viteză excesivă; patru pentru abateri ale pietonilor; 45 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, şapte pentru alcool, 37 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 41 de permise de conducere şi retrase 18 certificate de înmatriculare. 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat 20 de infracţiuni (13 în flagrant) şi au aplicat 600 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 114 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 99 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 699.310 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 1.741 de autovehicule şi au legitimat 2.717 persoane. 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 27 de infracţiuni şi constatate 736 de contravenţii (dintre care 96 la Legea nr. 61/1991 şi 224 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 2.711 persoane şi controlate 2.139 de autovehicule (104 testări alcoolscop). 
 
Foto cu caracter ilustrativ