IJP PRAHOVA .BULETIN DE PRESĂ.23  aprilie 2020
Dosare penale infracţiuni la regimul rutier
Miercuri, 22 aprilie, în jurul orei 15:00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti au observat un autoturism care circula pe str. Ghe. Lazăr şi a executat un viraj la stânga, încălcând marcajul longitudinal dublu continuu ce separă sensurile de mers, ocazie cu care au procedat la oprirea acestuia. Din verificările efectuate, a reieşit faptul că bărbatul în vârstă de 38 de ani, care conducea auto, are permisul reţinut. În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere fără permis. Totodată, conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea  prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 şi ale măsurilor impuse prin O.M.3/2020.
 
Tot în cursul zilei de ieri, în jurul orei 17:00, poliţiştii din cadrul Poliţei Oraşului Urlaţi, au oprit pentru control, în comuna Ceptura, un motociclu condus de un tânăr în vârstă de 17 ani, care nu deţine permis de conducere. Din verificări, a reieşit faptul că un bărbat de 61 de ani, din comună, i-ar fi încredinţat acestuia vehiculul pentru a se deplasa pe raza localităţii, deşi cunoştea că tânărul nu deţine permis.  În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a poseda permis de conducere şi încredinţarea  unui vehicul în vederea conducerii pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere. De asemenea tânărul a încălcat prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/2020, fiind sancţionat în acest sens.
 
Acţiune pe linie economică
 
Ieri, poliţiştii de investigare a fraudelor economice au desfăşurat o acţiune în vederea verificării modului de respectare a prevederilor legale în materie de importuri măşti de protecţie. Cu această ocazie au fost controlaţi 10 agenţi economici, fiind legitimate 14 persoane.  Pentru neregulile constatate au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 46.500 lei au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri de 800 lei şi confiscată suma de 386 lei, nefiscalizată. 
 
Dosar penal pentru port fără drept de obiecte periculoase
 
La data de 22 aprilie a.c., în jurul orei 16:00, o patrulă de ordine publică a observat pe raza municipiului Ploieşti un bărbat care manifesta un comportament suspect, având asupra sa un rucsac voluminos. Poliţiştii l-au interceptat, l-au legitimat, iar cu ocazia controlului bagajului, în interiorul acestuia, au găsit o toporişcă metalică. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de port fără drept de obiecte periculoase. Totodată, acesta a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Ordonanţei Militare nr. 3/2020.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova  în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat o acţiune având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 58 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat două infracţiuni şi au aplicat 141 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (16 pentru viteză excesivă; patru pentru abateri ale pietonilor; 11 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, una pentru alcool, 12 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute şapte permise de conducere şi retrase opt certificate de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat două infracţiuni în flagrant şi au aplicat 242 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 39 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 25 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 335.560 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 572 de autovehicule şi au legitimat 952 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate şapte infracţiuni şi constatate 317 contravenţii (dintre care 30 la Legea nr. 61/1991 şi 93 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 943 de persoane şi controlate 893 de autovehicule (22 testări alcoolscop). 
 
Foto cu caracter ilustrativ