BULETIN DE PRESĂ IJP PRAHOVA.21 aprilie 2020
 
 
Dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier:
 
Joi, 16 aprilie, în jurul orei 04:30, pe raza comunei Bărcăneşti, poliţiştii au observat un autoturism al cărui conducător, la vederea echipajului, a încercat să se sustragă controlului, prin efectuarea unei manevre de mers înapoi, pe o stradă laterală.
S-a procedat la urmărirea acestuia, stabilindu-se că autoturismul era condus de un bărbat de 47 de ani, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, înregistrând o valoare de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului.  
 
În aceeaşi zi, în jurul orei 19:20, pe raza localităţii Ştefeşti, poliţiştii au oprit pentru control un moped, care nu avea montate plăcuţe cu număr de înmatriculare. În urma verificărilor s-a constatat că acesta nu era înregistrat sau înmatriculat, iar tânărul care îl conducea, în vârstă de 26 de ani, nu avea asupra sa declaraţia pe proprie răspundere, conform ordonanţelor militare.
A fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, fiind totodată aplicată o sancţiune contravenţională conform Ordonanţei Militare nr. 3, în valoare de 2000 de lei.
 
Vineri, 17 aprilie, în jurul orei 07:30, pe raza comunei Cornu, a fost depistat un bărbat de 50 de ani, care conducea un autoturism, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o valoare de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat. În acest sens, a fost deschis dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului.
 
Şi sâmbătă, pe raza localităţii Cornu, în jurul orelor 18:45, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat de 70 de ani din Predeal, care se deplasa la volanul unui auto  având o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului. Totodată, atât conducătorul auto, cât şi pasagerul, au fost sancţionaţi contrvenţional pentru nerespectarea măsurilor impuse prin O.M. nr. 3/2020.
 
Tot sâmbată, în jurul orei 20:00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.8 Bălţeşti au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier pe raza localităţii Bălţeşti. Cu ocazia deplasării la faţa locului, poliţiştii au constatat faptul că, un autovehicul era intrat în gardul unui imobil, prezentând mai multe avarii. Ulterior, pe raza localităţii a fost depistat şi conducătorul auto, un tânăr de 28 de ani din Ploieşti, care a ieşit pozitiv la testarea cu etilotestul, rezultând valoarea de 0,89 mg/l, alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.
 
În seara aceleiaşi zile, în jurul orei 21:35, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Mizil au observat un bărbat care conducea un autoturism cu viteză excesivă, motiv pentru care a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu un microbuz  staţionat în afara părţii carosabile. Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui tânăr de 24 de ani din Piteşti. Din verificări a reieşit faptul că acesta are permisul de conducere suspendat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere fără permis.
 
În data de 19 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Băicoi au fost sesizaţi cu privire la producerea  unui eveniment rutier pe raza oraşului.  La faţa locului au depistat autovehiculul şi conducătorul acestuia, care emana halenă alcoolică. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului. Totodată, a fost sancţionat contravenţional conform O.M. 3/2020. 
 
Tot în data de 19 aprilie a.c., în jurul orelor 02:20, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Apostolache au observat pe raza localităţii un autovehicul al cărui conducător, la vederea echipajului, a încercat să se sustragă controlului oprind pe partea stângă a carosabilului. În interiorul vehiculului a fost depistat un tânăr de 18 ani, care emana halenă alcoolică. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din verificări a reieşit faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi mai mult, a sustras autovehiculul aparţinând tatălui său, fără ca acesta să aibă cunoştiinţă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi furt în scop de folosinţă. Totodată, tânărul a fost sancţionat conform O.M.3/2020, întrucât a părăsit domiciliul pe perioada stării de urgenţă fără a avea un motiv întemeiat.
 
În aceeaşi zi, în jurul orei 14:00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 11 Drajna, au depistat pe raza localităţii Drajna, doi tineri, având 26, respectiv 16 ani, care conduceau  pe DC Poiana Mierlei câte un moped. Din verificări a reieşit că niciunul dintre tineri nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi niciunul dintre  mopede nu este înmatriculat sau înregistrat. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care care nu posedă permis de conducere şi punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînregistrat. Totodată, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a celor doi în conformitate cu prevederile  Ordonanţei Militare nr.3/2020.
 
Tot în ziua de 19 aprilie a.c., în jurul orelor 09:50, lucrătorii Secţiei nr. 6 de Poliţie Rurală Ciorani au fost sesizaţi despre faptul că un autoturism a intrat în gardul unui imobil din localitatea Cioranii de Jos. Poliţiştii au depistat la faţa locului atât autovehiculul, cât şi conducătorul acestuia. Din verificările efectuate a reieşit că tânărul de 19 ani care a condus auto  nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, nu are inspecţia tehnică periodică  efectuată şi nici poliţă RCA valabilă.
Acesta a fost sanctionat contravenţional conform prevederilor OUG 195/2002, fiind luată şi măsura complementară de reţinere a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare. De asemenea, s-a constatat că a încălcat măsurile impuse de O.M.3/2020, fiind aplicată amendă în valoare de 2000 de lei.
Totodată, în cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis.
 
În ziua de 20 aprilie, în jurul orelor 12:40, poliţiştii din cadrului Postului de Poliţie Păuleşti au depistat pe raza localităţii un bărbat de 46 de ani care conducea un autoturism, deşi avea permisul de conducere suspendat. În cauză s-a întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat.
 
În aceeaşi situaţie a fost depistat, în jurul orelor 23:30, un prahovean de 35 de ani din oraşul Vălenii de Munte, de poliţiştii rutieri din localitate. Şi în acest caz s-a întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat.
 
Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Floreşti au depistat pe raza localităţii Brătăşanca, în jurul orei  23:30, un bărbat de 36 de ani din judeţul  Dâmboviţa, care consumase băuturi alcoolice, având un rezultat de  0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, la testarea cu etilotestul. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană aflată sub influenţa alcoolului. Totodată, a fost sancţionat pentru încălcarea O.M.3/2020.
 
Recordul de alcoolemie din aceste zile, îl deţine un tânăr, de 27 de ani, din localitatea Vărbila, care a fost depistat de poliţişti conducând un autovehicul pe raza localităţii, deşi consumase băuturi alcoolice. La testarea cu etilotestul a rezultat valoarea de 1,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană aflată sub influenţa alcoolului. Totodată, a fost sancţionat pentru încălcarea O.M.3/2020.
 
Aceleaşi măsuri au fost luate de poliţiştii din Băicoi şi în cazul unui bărbat de 34 de  ani, din comuna Scorţeni, care în dimineaţa zilei de 20 aprilie, în jurul orei 09:00, avea o alcoolemie de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat, pe etilotest. Astfel, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană aflată sub influenţa alcoolului. Totodată, conducătorul auto a fost sancţionat pentru încălcarea O.M.3/2020.
 
Material lemons confiscat
 
Poliţiştii din cadrul Postului comunal Şotrile au depistat doi localnici în timp ce transportau cu atelaje hipo cantitatea de 0,5 m3 material lemnos, fără documente de provenienţă. Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de 4.000 lei, iar materialul lemnos a fost lăsat în custodia pădurarului din cadrul ocolului silvic. Totodată, au fost sancţionaţi contravenţional conform prevederilor O.M. 3/2020, cu amenzi în cuantum de 2.000 lei fiecare.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova  în perioada 16-20 aprilie:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat 11 acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 226 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat cinci infracţiuni şi au aplicat 509 sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (35 pentru viteză excesivă; şapte pentru abateri ale pietonilor; 30 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, două pentru alcool, 18 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute 22 de permise de conducere şi retrase 37 de certificate de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat 16 infracţiuni (13 în flagrant) şi au aplicat 1.206 sancţiuni contravenţionale (dintre care: 167 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 130 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 1.840.420 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 3.237 de autovehicule şi au legitimat 5.547 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 55 de infracţiuni şi constatate 1.014 contravenţii (dintre care 202 la Legea nr. 61/1991 şi 204 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 5.329 de persoane şi controlate 3.542 de autovehicule (141 testări alcoolscop). 
 
Foto cu caracter ilustrativ