ACŢIUNE CU EFECTIVE MĂRITE PENTRU VERIFICAREA RESPECTĂRII RESTRICŢIILOR IMPUSE PRIN ORDONANŢELE MILITARE
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova sunt în permanenţă la datorie, în misiuni pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulaţiei, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale. 
De asemenea, aceştia verifică şi respectarea interdicţiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină, precum şi a celoralte măsuri impuse pe timpul Stării de Urgenţă. 
În misiunile lor, poliţiştii acţionează în sistem integrat alături de jandarmi şi efective M.Ap.N.,  precum şi poliţişti locali, pentru prevenirea şi limitarea răspândirii noului Coronavirus (COVID 19) şi totodată pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii.
*În cursul acestei zile, în cadrul unei acţiuni cu efective mărite, desfăşurată pe raza întregului judeţ, în intervalul orar 12:30-13:30, peste 400 de poliţişti, jandarmi, lucrători M.Ap.N şi poliţişti locali, organizaţi în 87 de filtre, au legitimat peste 2600 de persoane şi au controlat 1555 de autovehicule.*
*Cu această ocazie, au fost depistate peste 300 de persoane care nu au respectat prevederile Ordonanţelor Militare, fiind aplicate 389 de sancţiuni, dintre care 333 pentru nerespectarea măsurilor privind restricţionarea circulaţiei, valoarea totală depăşind 182.000 de lei.*
Astfel de acţiuni vor fi executate zilnic, în scopul prevenirii răspândirii infecţiei cu virusul COVID-19 cât şi pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
Atragem atenţia tuturor cetăţenilor cu privire la importanţa respectării restricţiilor impuse prin Ordonanţele Militare şi le reamintim că nerespectarea legislaţiei în vigoare atrage sancţiuni şi, mai mult, necunoaşterea legii nu poate fi invocată ca scuză!
Precizări importante!
 
Potrivit ultimelor modificări legislative, începând cu  03 aprilie a.c., limitele amenzilor aplicate pentru nerespectarea restricţiilor impuse prin ordonanţele militare, sunt următoarele: 
 
2000 – 20.000 lei pentru persoane fizice; 
10.000 – 70.000 lei pentru persoane juridice. 
 
Totodată, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare, prevăzute în ordonanţele militare: 
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; 
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; 
c) suspendarea temporară a activităţii; 
d) desfiinţarea unor lucrări; 
e) refacerea unor amenajări. 
 
Observaţii: Sunt aplicabile dispoziţiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor cu modificările şi completările ulterioare, cu următoarele excepţii: (începând cu 31.03.2020): - contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravenţiile prevăzute la art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
 
Sursa:IPJ Prahova
Captura foto