BULETIN DE PRESA IPJ  PRAHOVA.30 martie 2020
Bărbat prins la furat
 
Sâmbătă, poliţişti din cadrul Secţiei Rurale nr. 7 Cocorăştii Colţ au observat că un bărbat sustragea bunuri dintr-o autoutilitară ce era parcată în afara carosabilului D.N.1A, în zona extravilană a localitătii Cocorăştii Colţ. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul era chiar şoferul autoutilitarei şi transporta marfă pentru un agent economic din localitatea Bolintin Deal, către magazine de vânzare din Câmpina şi Telega. Acesta a sustras 10 cutii icre şi 24 cutii iaurt natural din bena autoutilitarei pe care o utiliza, cu scopul de a şi le însuşi. S-a luat legatura telefonic cu reprezentantul legal al firmei, căruia i s-a adus la cunoştinţă fapta comisă de angajatul său. Bunurile sustrase au fost ridicate, urmând a fi predate reprezentantului societăţii comerciale.  În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. 
 
Sancţiune la regimul silvic şi nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare
 
În aceeaşi zi, Secţia Rurală nr. 4 Câmpina a fost sesizată, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că două persoane necunoscute au taiat şi transportat fără drept un arbore esenţă mesteacăn, din fondul forestier amplasat pe raza comunei Telega.Cu ocazia deplasării la faţa locului a fost identificat apelantul, care a condus poliţiştii  la o locuinţă amplasată într-o zonă izolată, unde a fost găsit abandonat materialul lemnos. În urma verificărilor efectuate, au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptei – doi bărbaţi din comuna Telega,  stabilindu-se faptul că, în jurul orei 10:00, s-au deplasat în fondul forestier din cadrul O.S. Slănic, ocazie cu care unul dintre ei a tăiat fără drept, de pe picior, un arbore esenţă mesteacăn. Materialul lemnos rezultat a fost transportat de al doilea bărbat, cu atelajul hipo, în zona locuinţei sale. 
S-a procedat la cubarea materialului lemnos, rezultând cantitatea de 1,05 m3. 
Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat şi predat Ocolului Silvic Slănic. 
Având în vedere fapul că cei doi nu au respectat măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID-19, au fost sanctionaţi conform Ordonantei Militare nr.3/2020, cu amenzi de 200 de lei. 
 
Acţiuni rutiere pe drumurile din judeţ
 
Poliţişti ai Serviciului Rutier au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care încalcă regimul legal de viteză, a celor care au consumat băuturi alcoolice, precum şi pentru verificarea transporturilor de persoane. 
Au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 31.585 lei, au reţinut două permise de conducere şi au testat cu aparatul etilotest 22 de conducători auto. 
 
Infracţiuni la regimul rutier
 
Duminică, 29 martie, patrula de siguranţă publică a oprit pentru control un auto pe raza municipiului Ploieşti. În urma verificărilor, s-a  constatat faptul că, bărbatul în vârstă de 77 de ani, care conducea autoturismul, figurează cu permisul de conducere retras, fiind inapt medical. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice cu permisul de conducere reţinut. 
 
Tot duminică, în jurul orelor 16:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Boldeşti-Scăeni, au depistat în trafic un autovehicul condus de un bărbat de 31 de ani din localitate. Din verificări a reieşit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi conducere sub influenţa alcoolului.
 
În aceeaşi zi, în jurul orelor 20:50, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Plopeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat conduce un ATV fară a poseda permis de conducere şi posibil sub influenţa băuturilor alcoolice. Poliţiştii au depistat pe raza localităţii Trestioara, pe DC12, un bărbat de 60 de ani, care se afla lângă un ATV, răsturnat pe o parte. Din discuţiile purtate cu acesta a rezultat faptul că în timp ce conducea vehiculul susmenţionat a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, răsturnându-se pe partea stângă, fără a suferi vătămări corporale. Întrucât conducătorul auto emana o puternică halenă alcoolică, s-a încercat în repetate rânduri testarea cu aparatul etilotest, însă din cauza stării avansate de ebrietate nu s-a reuşit testarea, persoana fiind condusă la spital în vederea prelevării de  mostre biologice de sânge pentru stabilirea gradului de alcoolemie. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere.
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore:
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat trei acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 92 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat patru infracţiuni şi au aplicat 307 sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (trei pentru viteză excesivă; cinci pentru abateri ale pietonilor; şapte pentru neutilizarea centurii de siguranţă, cinci pentru alcool, şapte pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute şapte permise de conducere şi retrase şase certificate de înmatriculare. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au constatat 12 infracţiuni (nouă în flagrant) şi au aplicat 917 sancţiuni contravenţionale (dintre care: 89 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 43 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 829.410 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 1.367 de autovehicule şi au legitimat 3.054 de persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate 11 infracţiuni şi constatate 627 de contravenţii (dintre care 62 la Legea nr. 61/1991 şi 72 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 902 persoane şi controlate 1.628 de autovehicule (37 testări alcoolscop).