BULETIN DE PRESĂ IPJ Prahova .1 octombrie 2019
 
 
Prins de poliţişti, la volanul unui tir, sub influenţa alcoolului.
 
Luni noapte, în jurul orelor 01:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Staţiunii Sinaia, au depistat pe B-dul Republicii intersecţie cu Calea Bucureşti din oraşul Sinaia, un conducător auto în vârstă de 38 de ani, care emana halenă alcoolică.
Poliţişti au procedat la testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto care se afla la volanul unui ansamblu de vehicule, rezultatul fiind de 0,48 mg/l alcool pur în aerul respirat.
Bărbatul de 38 de ani, domiciliat în Miercurea Ciuc, judeţ Harghita, a fost condus la o unitate spitalicească unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Conducătorul auto s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice, fiind sub influenţa alcoolului.
Totodată, poliţiştii i-au reţinut şi permisul de conducere, eliberându-i acestuia dovadă fără drept de circulaţie.
 
Pietonii şi bicicliştii au fost, cu precădere, în atenţia poliţiştilor. Peste 16.000 de lei amendă pentru neregulile constatate.
 
În ultima zi a lunii septembrie, poliţişti din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au acţionat pe drumurile naţionale pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente, în special pentru identificarea şi sancţionarea pietonilor şi a bicicliştilor care nu respectă normele rutiere. 
Poliţiştii au efectuat 36 de testări cu aparatul etilotest în vederea depistării participanţilor la trafic aflaţi sub influenţa alcoolului.
Cu această ocazie, au fost constatate şi aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 au fost îndreptate către pietoni, iar şase către biciclişti.
De asemenea, ca măsuri complementare, au fost reţinut trei permise de conducere, dintre acestea, două permise de conducere au fost reţinute pe DN 72, pentru contravenţii săvârşite în afara localităţii Ariceştii Rahtivani, atât pentru efectuarea manevrei de depăşire neregulamentară, cât şi pentru circularea pe sensul opus de deplasare, fiind puşi în pericol ceilalţi participanţi la trafic.
Valoare totală a amenzilor aplicate de poliţiştii din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene este de 13.990 lei.
 
 
Tot luni, 30 septembrie 2019, în două intervale orare, şi poliţişti din cadrul Biroului Rutier Ploieşti au acţionat pe raza municipiului, pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, cu precădere pentru combaterea nerespectării dispoziţiilor legale de către pietoni şi biciclişti. 
Pe raza municipiului Ploieşti, au fost efectuate 19 testări cu aparatul etilotest şi au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale.
Dintre cele 15 sancţiuni aplicate, trei au fost pentru pietonii care au traversat neregulamentar partea carosabilă şi două sancţiuni pentru abaterile săvârşite de pietoni.
Totodată, au fost constatate şi contravenţii precum nepurtarea centurii de siguranţă şi folosirea telefonului mobil fără a fii în funcţiune modul ,, mâini libere”.
Suma sancţiunilor aplicate este în valoare de 2.320 de lei.
 
Acţiune desfăşurată de poliţiştii de ordine publică împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Ploieşti.
 
În ziua de 30.09.2019, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică au executat, în colaborare cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Ploieşti, ai Direcţiei Silvice şi ai Gărzii Naţionale de Mediu, o acţiune pe linia combaterii delictelor silvice.
Astfel, au fost verificaţi doi agenţi economici situaţi pe raza localităţilor Boldeşti Scăieni, Băicoi şi Lipăneşti,, fiind constatate şapte nereguli pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei. 
Printre abaterile constatate, enumerăm deţinerea în deposit a unei cantităţi de material lemons fără documente care să ateste provenienţa, lipsa din depozite a unor cantităţi de material lemons, lipsa caselor de marcat, neafişarea preţurilor la vedere, precum şi transportarea de material lemons fără a avea documente de provenienţă a cantităţii.
Totodată, s-a dispus confiscarea cantităţii de 21,58 m3 lemn diverse specii, cantitate ce a fost predată în custodie reprezentanţilor Ocoalelor Silvice competente.
 
 
Principalele activităţi desfăşurate de către efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova în ultimele 24 de ore : 
 
 
Efectivele de poliţie rutieră din Prahova au organizat şi desfăşurat şase acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, ocazie cu care au fost verificaţi cu aparatul etilotest 163 de conducători auto. Având în vedere neregulile depistate, poliţiştii rutieri au constatat o infracţiune şi au aplicat 198 de sancţiuni contravenţionale, sancţionând astfel diferite abateri de la legislaţia rutieră (40 pentru viteză excesivă; 23 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 27 pentru transportatori de persoane şi mărfuri etc.). Totodată, ca măsuri complementare, au fost reţinute şapte permise de conducere şi au fost retrase opt certificate de înmatriculare auto. 
 
De asemenea, dispozitivul de siguranţă publică a acţionat pe raza întregului judeţ în vederea menţinerii unui climat de normalitate civică. În urma activităţilor de patrulare în mediul urban, agenţii de siguranţă publică au aplicat 96 de sancţiuni contravenţionale (dintre care: 45 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991, 30 la O.U.G. nr. 195/2002 etc.), în valoare totală de 27.000 lei. Totodată, agenţii de siguranţă publică au verificat 133 de autovehicule şi au legitimat 404 persoane. 
 
În aceeaşi perioadă, în mediul rural au fost sesizate nouă infracţiuni şi constatate 114 contravenţii (dintre care 62 la Legea nr. 61/1991 şi 39 la O.U.G. nr. 195/2002). De asemenea, au fost legitimate 684 de persoane şi controlate 408 autovehicule (64 testări alcoolscop). 
 
Foto:IJP Prahova