Codul administrativ este neconstituţional în ansamblul său, a decis CCR,as acum anticipa conferentiarul universitar doctor,Mihai Apostolache

Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său, o decizie luată marţi de CCR, dar anticipată şi argumentată încă din luna septembrie de conf. univ. dr. Mihai Apostolache.

Surse citate de Agerpres au declarat, marţi, că legea Codului administrativ este neconstituţională în ansamblul său, considerându-se că acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social, fiind încălcat şi principiul bicameralismului.

Într-o amplă analiză, publicată şi de Actualitatea Prahoveană, în cursul lunii septembrie, conf. univ. dr. Mihai Apostolache enunţa această variantă ca una posibilă, evidenţiind, însă, şi alte aspectele de neconstituţionalitate la care făcuse referire şi  imediat după adoptarea Codului administrativ (VEZI DETALII).

"Constatarea neconstituţionalităţii situaţiilor amintite va face ca legea să fie retrimisă la Parlament pentru ca autoritatea legiuitoare a ţării să pună de acord prevederile neconstituţionale cu decizia Curţii Constituţionale.  În afara acestei posibilităţi, Curtea Constituţională poate declara neconstituţional actul normativ în ansamblul său. Într-un astfel de caz, legea nu se mai întoarce pentru reexaminare la Parlament, ea îşi încetează parcursul legislativ, fiind nevoie de o nouă propunere legislativă care să trateze problematica respectivă. Având în vedere faptul că sesizarea Preşedintelui României aduce în atenţie încălcarea procedurii de convocare a Camerelor, încălcarea procedurii de adoptare a legii (dezbaterea şi adoptarea în prima Cameră sesizată după depăşirea termenului constituţional, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea competenţei Camerelor etc.), dar şi încălcarea principiului legalităţii în componenta sa referitoare la calitatea legii, sens în care Curtea Constituţională a dezvoltat o bogată jurisprudenţă, este posibil ca instanţa de contencios constituţional să declare Codul Administrativ neconstituţional în ansamblul său", anticipa, atunci, conf. univ. dr. Mihai Apostolache.

Sursa: http://www.actualitateaprahoveana.ro/editia-electronica/administratie/codul-administrativ-este-neconstitutional-in-ansamblul-sau-a-decis-ccr-verdictul-anticipat-inca-din-septembrie-de-conf-univ-dr-mihai-apostolache-22583