Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a semnat contractul de proiectare şi execuţie a reţelei inteligente de distribuţie a gazelor pe Valea Slănicului
Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a semnat contractul de proiectare şi execuţie a reţelei inteligente de distribuţie a gazelor pe Valea Slănicului
Peste 8000 de gospodării şi instituţii publice de pe Valea Slănicului vor fi racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Mult aşteptatul proiect a intrat în linie dreaptă prin semnarea de către Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii “Înfiinţare reţea inteligentă de distribuţie gaze naturale în judeţul Prahova - comunele Cocorăştii Mislii, Vâlcăneşti, Cosminele, Dumbrăveşti, Varbilău, Aluniş, Ştefeşti, Bertea şi oraşul Slănic”.
Valoarea proiectului este de 146.960.000,00 Lei (exclusiv TVA), iar finanţarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) - Axa Prioritară 8 – Sisteme Inteligente şi Sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creşterea gradului de interconectare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.
„Am promis şi mă ţin de cuvânt. În câteva luni, prahovenii de pe Valea Slănicului vor fi racordaţi la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Acest proiect va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor oraşului Slănic, respectiv a celor 8 comune din zonă, şi va aduce noi posibilităţi de dezvoltare economică pe Valea Slănicului. Mă bucur că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, am reuşit să mişc lucrurile pentru ca visul locuitorilor de pe Valea Slănicului privind accesul la gaze să se transforme în realitate”, a declarat Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Dintre cele 13.468 gospodării identificate, în total, în oraşul Slănic şi comunele Cocorăştii Mislii, Vâlcăneşti, Cosminele, Dumbrăveşti, Vărbilău, Aluniş, Ştefeşti şi Bertea, prin proiect sunt propuse spre racordare  8159 de gospodării şi instituţii publice  (8041 gospodării şi 118 instituţii publice).
De asemenea, proiectul presupune  realizarea unei infracturi inteligente de distribuţie a gazelor naturale (SMART ENERGY TRANSMISSION SYSTEM) în lungime de 297,880 km, constituită atât din conducte subterane, cât şi supraterane şi asigurarea unui grad de racordare de 60,58%.
Prin racordarea clienţilor noncasnici, instituţii publice si operatori economici, la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale se va îmbunătăţi calitatea serviciilor publice prin:
- alimentare cu energie termică 
- asigurare a apei calde menajere
- utilizare a gazelor naturale în procesele de producţie sau în activitatea curentă cu impact direct asupra competitivitţii operatorilor economici sau a calităţii serviciilor publice prestate de către instituţiile publice
- reducerea emisiilor de noxe în atmosferă ca urmare a utilizării combustibilului solid.
Lucrările urmează să fie finalizate până pe 31 decembrie 2023 şi vor fi executate de SC AVI PROD GRUP SRL. 
Sursă:Consiliul Judeţean Prahova