Consiliul Judeţean Prahova a aprobat cel mai mare buget din istoria sa. 63% din fonduri merg către dezvoltare
Consiliul Judeţean Prahova a aprobat cel mai mare buget din istoria sa. 63% din fonduri merg către dezvoltare
 
Consilierii judeţeni din Prahova au aprobat, în şedinţa din 1 februarie, bugetul judeţului pe anul 2023. Vorbim de cel mai mare buget din istoria judeţului (1,238 miliarde de lei), orientat spre dezvoltare (63% din bani vor merge către proiecte de infrastructură atât de necesare judeţului nostru). Faţă de 2020, bugetul Consiliului Judeţean Prahova s-a dublat, iar cheltuilelile de dezvoltare au crescut aproape de 5 ori, lucru care a fost posibil prin atragerea de finanţări europene şi guvernamentale pentru investiţii (18 lei atraşi din fonduri europene pentru fiecare leu încasat direct din taxe şi impozite). În acest an, în Prahova vor începe cele mai mari investiţii în infrastructură de după Revoluţie. 
Bugetul Consiliului Judeţean Prahova a crescut de la 555 de milioane de lei în 2020 la 1,238 miliarde de lei în 2023, adică este de peste două ori mai mare (225%).
„Este unul dintre cele mai mari bugete din ţară, un buget care respectă forţa, valoarea şi importanţa judeţului Prahova. Un buget orientat spre dezvoltare. Ne face cinste şi va aduce investiţii în infrastructură pe care prahovenii şi le doresc de mult timp. În 2023, avem responsabilitatea uriaşă de a implementa proiectele aprobate deja, dar şi de a pregăti în continuare proiecte majore pentru viitoarele finanţări europene şi guvernamentale”, a declarat Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
63% din banii Consiliului Judeţean Prahova vor merge către proiecte de dezvoltare, în comparaţie cu 29% în 2020, când bugetul de dezvoltare era de 161 de milioane de lei. În 2023, bugetul de dezvoltare va fi de aproape de cinci ori mai mare decât în 2020. Scopul Consiliului Judeţean Prahova este ca bugetul de dezvoltare să reprezinte cel puţin două treimi din totalul bugetului. Banii din dezvoltare merg preponderent spre: transporturi, sănătate şi învăţământ.
Finanţările cu care Consiliul Judeţean Prahova a reuşit să îşi mărească bugetul în 2023 sunt compuse din 371,6 milioane de lei fonduri europene, la care se adaugă 15,5 milioane de lei din PNRR, 53,4 milioane de lei din bugetul de stat pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, 140 de milioane de lei prin programul naţional Anghel Saligny, 25,7 milioane de lei prin vechiul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
Veniturile proprii ale Consiliului Judeţean Prahova din taxe şi impozite sunt de 20,8 milioane de lei, în timp ce veniturile din fonduri europene şi PNRR sunt de 381,7 milioane de lei.
Practic, pentru fiecare leu încasat direct, Consiliul Judeţean Prahova atrage 18 lei din fonduri europene.
În 2023, sunt planificate începerea lucrărilor la Centurile Comarnic, Azuga, Buşteni (finanţate prin bugetul CNAIR), Păuleşti, Mizil, la Pasajul denivelat peste DN 1 (Centura Vest) la intersectia cu DJ 101I şi strada Buda, la înfiinţarea reţelei de gaze naturale pe Valea Slănicului, la extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în mai multe localităţi ale judeţului (finanţate prin bugetul Hidro Prahova), la reabilitarea Palatului Culturii etc.
Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti îi sunt alocate fonduri de investiţii de 24 milioane de lei (reabilitări, modernizări, dotări, digitalizarea serviciilor de asistenţă medicală, introducerea de sisteme de cogenerare etc) şi se aşteaptă inaugurarea spitalului modular, respectiv a unui număr de 6 săli de operaţii noi (dintr-un total de 13).
În bugetul pe 2023 al Consiliului Judeţean, sunt prevăzute, de asemenea, la capitolul investiţii, şi cheltuieli pentru construirea unui complex sportiv, a unui patinoar artificial, a unui bazin olimpic de înot, pentru amenajarea unui parc tematic aferent proiectui NOI (finanţat din fonduri europene), amenajări sportive. Dacă va exista un acord al Consiliului Local al Municipiului Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova va face toate aceste investiţii în Parcul Municipal Vest Ploieşti. Administraţia publică judeţeană a bugetat şi investiţii în extinderea reţelei de apă şi canalizare în cartierul Mitică Apostol din Ploieşti.
 
Sursă:COMUNICAT DE PRESĂ Consiliul Judeţean Prahova