277 milioane de euro - fonduri nerambursabile pentru administraţii locale şi firme prahovene
Companiile şi administraţiile publice locale vor putea accesa 277 milioane de Euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv judeţului Prahova – pentru a face faţă provocărilor economice şi sociale legate de tranziţia către o economie verde. Finanţarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă (PTTJ) în judeţul nostru, elaborat de Consiliul Judeţean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri şi alţi parteneri sociali. 
Pentru o mai bună înţelegere a acestui mecanism de finanţare, Consiliul Judeţean Prahova, alături de reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi comisiei Europene, a organizat o sesiune de comunicare cu primari, reprezentanţi ai mediului de afaceri local, dar şi din diverse instituţii publice judeţene.  
În urma discuţiilor, partenerii de dialog au convenit că este nevoie de un ghid suplus şi clar pentru scrierea proiectelor, dar şi de discuţii prealabile în vederea identificării oportunităţilor pentru fiecare localitate şi agent economic care ar putea accesa fonduri prin Programul Operational pentru o Tranziţie Justă (POTJ). 
Rezultatele vizate prin implementarea acestui program de finanţare:
- 1600 noi locuri de muncă
-  369 de întreprinderi noi 
-  noi capacităţi de energie verde de 34 MW
- 665 întreprinderi mici şi mijlocii din judeţ pot beneficia de sprijin financiar substanţial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie, pentru dezvoltarea economiei «verzi». O astfel de abordare va crea, la rându-i, noi locuri de muncă. 
- autorităţile publice vor avea la dispoziţie fonduri pentru creşterea eficienţei energetice, dezvoltarea unui transport ecologic şi îmbunătăţirea infrastructurii energetice
- peste 3000 de şomeri vor putea beneficia de sprijin
-2200 de gospodării vor fi sprijinite pentru a dobândi statutul de prosumator 
Conform calendarului estimativ, deschiderea apelurilor de proiecte ar urma să fie în aprilie 2023, iar închiderea acestora să aibă loc odată cu epuizarea fondurilor alocate. 
 
Prahova este singurul judeţ din Regiunea Sud-Muntenia cuprins în Programul Tranziţie Justă 2021-2027, un demers menit să facă trecerea către o economie mai prietenoasă cu mediul şi mai puţin poluantă.
 
Sursa:Comunicat CJ Prahova