IJP PRAHOVA.REZULTATELE ACŢIUNILOR PE LINIA CONSUMULUI DE ALCOOL SAU A SUBSTANŢELOR PSIHOACTIVE DIN CURSUL ZILEI DE 18 IUNIE, RESPECTIV DIN CURSUL NOPŢII DE 18 SPRE 19 IUNIE
 
Atât pe parcursul zilei de ieri, 18 iunie a.c., precum şi pe parcursul nopţii de 18 spre 19 iunie, poliţiştii rutieri prahoveni s-au aflat pe drumurile publice din judeţ în vedere identificării conducătorilor auto care nu respectă limitele legale de viteză sau conduc sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv. 
Astfel, la nivelul întregului judeţ au fost efectuate 400 de testări cu aparatul etilotest şi 28 de testări cu aparatul DrugTest. 
În urma abaterilor constatate au fost aplicate 260 de sancţiuni contravenţionale, 130 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, cu valoarea totală de 95.000 de lei. 
 
Totodată au fost reţinute 18 permise de conducere şi retrase 12 certificate de înmatriculare.  
 
Precizăm faptul că în zonele de desfăşurare a celor două evenimente din judeţul Prahova, respectiv în staţiunea Azuga şi în comuna Teişani, poliţiştii desfăşoară activităţi informativ-preventive împreună cu specialiştii din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Ploieşti. 
Pe lângă măsurile specifice de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, în vederea desfăşurării în bune condiţii a acestor eveniment, sunt efectuate astfel de acţiuni în scopul creşterii gradului de conştientizare, cu precădere a tinerilor, cu privire la riscurile şi consecinţele asociate traficului şi consumului de droguri. 
 
Exemple: 
 
▪️În dimineaţa zilei de ieri, 18 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti- Biroul Rutier, în timp ce desfăşurau activităţi de identificare a conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor cu efect psihoactiv au depistat, în trafic, în jurul orelor 08:00, respectiv 08:30 doi conducători auto care conduceau, deşi se aflau sub influenţa alcoolului. 
În fapt, în jurul orei 08:00, pe strada Ştrandului, poliţiştii au efecuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism condus de un bărbat. 
Cu ocazia legitimării, poliţiştii au constatat faptul că bărbatul în vârstă de 53 de ani emana halenă alcoolică, motiv pentru care a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. 
La scurt timp, pe aceeaşi stradă, poliţiştii au identificat un alt bărbat în vârstă de 46 de ani, care de asemenea emana halenă alcoolică.
De această dată, aparatul etilotest a indicat valoarea de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat . 
În ambele cazuri, şoferii au fost conduşi la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicule pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. 
▪️În jurul orei 13:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei staţiunii Azuga,  în timp ce desfăşurau activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier pe raza de competenţă au oprit, pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 23 de ani, din judeţul Iaşi. 
Având în vedere faptul că tânărul manifesta un comportament ciudat, a fost testat cu aparatul DrugTest care a indicat prezenţa unor substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv în organism. 
Tânărul a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe. 
 
▪️Seara trecută, în jurul orei 19:30, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Prahova, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza comunei Târgşorul Vechi au oprit, pentru control pe Strada Morii- DJ 140 un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 56 de ani, din municipiul Ploieşti. 
 
Întrucât la înmânarea documentelor bărbatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge. 
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. 
 
▪️Câteva ore mai târziu, în jurul orei 23:00 poliţiştii din cadrul Staţiunii Azuga, în timp ce desfăşurau activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier pe strada Valea Azugii din staţiune au efectuat semnal regulamentar de oprire, unui autoturism condus de o femeie în vârstă de 33 de ani, domiciliată în municipiul Braşov. 
 
Având în vedere comportamentul conducătoarei auto, aceasta a fost supusă testării cu aparatul DrugTest care a indicat prezenţa unor substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv în organism. 
 
Ulterior, femeia a fost condusă la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice. 
 
Şi în această cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe. 
 
▪️În noaptea de 18 spre 19 iunie a.c., în jurul orei 02:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei staţiunii Sinaia, în timp cw se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe Bulevardul Carol I din staţiune au oprit, pentru control un autoturism. 
 
Cu ocazia legitimării acestuia, şoferul a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 27 de ani, din judeţul Dâmboviţa. 
 
La solicitarea documentelor personale şi ale autoturismului, bărbatul a declarat faptul că are permisul de conducere suspendat, fapt confirmat în urma verificărilor efectuate în bazele de date.  
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată. 
 
▪️Ulterior, în jurul orei 04:15, tot poliţiştii din cadrul Poliţiei Staţiunii Sinaia, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza municipiului au oprit, pentru control, la intersecţia Bulevardul Carol 1 cu Bulevardul Republicii, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 43 de ani, din oraşul Comarnic.  
 
Întrucât la înmânarea documentelor bărbatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge. 
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe. 
 
Din fericire, aceştia au fost depistaţi la timp de poliţişti înainte de a produce evenimente rutiere nedorite. 
 
Sursa:IJP Prahova