
Pompierii prahoveni vor fi la datorie în aceste zile, pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. În perioada următoare peste 160 de pompieri, cu aproximativ 73 de mijloace tehnice vor veghea, zilnic, la liniştea acestor zile, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, bunurilor şi mediului.
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel judeţean, acţiuni de îndrumare şi control, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de alimentaţie publică, cu funcţiuni de agrement, precum şi în spaţii cu aflux mare de persoane.
Au fost desfăşurate 7 acţiuni de îndrumare şi control. Pe timpul verificărilor au fost depistate 45 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, din care 13 au fost soluţionate pe timpul controalelor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 40 de avertismente şi 5 amenzi, în cuantum de 9001 lei.
Pe lângă identificarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii în prevenire au asigurat instruirea angajaţilor din obiectivelor avute în atenţie, astfel încât aceştia să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le pună la dispoziţia clienţilor.
În această perioadă, echipajele de salvatori din subunităţile operative au continuat acţiunile de recunoaştere la diverse categorii de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularităţile fiecărei clădiri şi prelucrarea personalului asupra asigurării intervenţiei imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.
Totodată, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat prin intermediul celor 11 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă şi 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Având în vedere că, în minivacanţa de Rusalii, mulţi dintre cetăţeni vor alege să-şi petreacă timpul liber cu precădere în zonele turistice, pentru ca distracţia să nu fie tulburată de evenimente deosebite, cu urmări grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, I.S.U. Prahova recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de apărare împotriva incendiilor:
-
focul poate fi aprins doar în spaţii special amenajate;
-
copiii trebuie supravegheaţi permanent pentru a nu permite jocul acestora cu focul;
-
instalarea corturilor, autoturismelor şi suprafeţelor de picnic este interzisă în afara locurilor de campare;
-
în spaţiile de cazare nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate, iar lăsarea lor nesupravegheată, este interzisă;
-
la cazare, turiştii sunt obligaţi să se informeze despre modul de comportare şi evacuare în caz de incendiu;
Echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei din cadrul autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare.
Sursa:ISU Prahova
Foto ilustrativ