Elevii din Ploieşti s-au antrenat pentru viitor

În luna februarie a acestui an s-a încheiat cu succes programul integrat de orientare în carieră Antrenament pentru Viitor derulat în Ploieşti. O iniţiativă a Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL), programul a fost implementat în liceele din Ploieşti şi şcolile gimnaziale din proximitatea oraşului şi a beneficiat de susţinerea OMV Petrom.

Cei 157 de elevi de liceu şi gimnaziu participanţi la program provin de la 2 licee din Ploieşti (Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” şi Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu") şi 3 şcoli gimnaziale din imediata apropiere a Rafinăriei Petrobrazi (Şcolile Gimnaziale Strejnicu, Bărcăneşti, şi Brazi).

 ,,Ne bucurăm că am reuşit, cu susţinerea OMV Petrom, să ajungem la aceşti tineri şi că am putut astfel să desfăşurăm atelierele de abilităţi dedicate prin care am reuşit să redăm încrederea elevilor din şcolile înscrise în program. Este pentru prima dată când mergem la nivel gimnazial în rural şi cu toate că provocările nu lipsesc, rata de retenţie este mare. Având în vedere situaţia consilierii vocaţionale din şcoli, am încredere că Antrenament pentru Viitor, acolo unde este implementat, reuşeşte să diminueze vidul dezorientării şi al insuficienţei în ceea ce priveşte orientarea în carieră din şcolile româneşti", a declarat Sonia Rusu, manager de proiect Antrenament pentru Viitor.

 „Prin susţinerea acestui program educaţional în şcolile din Prahova, ne-am propus, împreună cu partenerii noştri, să le oferim elevilor ocazia de a descoperi direcţiile profesionale spre care să se îndrepte şi să facă primii paşi spre piaţa forţei de muncă. Ne bucură interesul celor 157 de participanţi şi sperăm ca în viitor orientarea în carieră să fie inclusă în educaţia şcolară”, a declarat Adrian Nicolaescu, VP Value Chain Optimization OMV Petrom.

Alături de cei 7 consilieri vocaţionali specializaţi, elevii au parcurs 360 de ore de consiliere individuală şi 60 de ore de consiliere de grup sub forma atelierelor de carieră şi de abilităţi unde au fost abordate teme precum: mentalitate de succes, abilităţi de comunicare şi relaţionare, procesul de luare de decizii, gândire critică, şi gândire antreprenorială.

Acestora li s-au adăugat 6 sesiuni online cu specialişti din 11 domenii, alese în urma intereselor elevilor, precum jurnalism, actorie, antreprenoriat, avocatură, învăţământ, industria petrolieră, sau medicină.

În urma programului de orientare în carieră, fiecare elev şi-a conturat un plan de viitor incluzând, pentru fiecare direcţie de carieră, acţiunile concrete, resursele necesare, persoanele şi organizaţiile care pot oferi mentorat şi suport precum şi atributele necesare domeniului.

98,1% dintre elevi au declarat că programul Antrenament pentru Viitor i-a ajutat să se decidă asupra profilului de liceu şi/sau asupra domeniilor de interes pe care le vor urma pe viitor. Dintre aceştia, 75% dintre elevii de gimnaziu s-au decis asupra profilului de liceu pe care îşi doresc să-l urmeze, în timp ce 78,3% dintre elevii de liceu şi-au ales domeniile spre care vor să se îndrepte în viitor.

La nivel de gimnaziu, primele 3 opţiuni de carieră au fost: IT/Software, Psihologie/Resurse umane, şi Educaţie & Training, în timp ce elevii de liceu se îndreaptă preponderent spre Medicină/Well-being, Inginerie/Mecanică/Electronică, şi Psihologie/Resurse Umane.

Elevii participanţi la program au fost încântaţi de întreaga experienţă Antrenament pentru Viitor şi au apreciat cu precădere sesiunile de consiliere individuală şi etapa de întâlniri cu specialiştii:

„Vă sunt recunoscătoare tuturor persoanelor implicate în acest minunat proiect şi vă mulţumesc pentru că mi-aţi dat ocazia să mă descopăr atât pe mine ca OM cu adevărat şi să cred că încă mai există în continuare oamenii buni pe acest pământ care nu se gândesc doar la binele lor” – Ana Şerban, cl. XI-a

„Aceste cursuri au venit ca o confirmare ca pot mai mult şi ca tot ce trebuie sa fac e sa încerc. M-au făcut sa înţeleg ca mereu exista variabile la problemele mele. Soluţii sunt peste tot, contează doar sa ai o minte flexibila. Am învăţat că trebuie sa încerc ca să descopăr un anumit lucru, indiferent dacă voi eşua. Chiar si eşecul face parte din viaţa noastră” – David Rora, cl. VII-a

--------------

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea şi vehiculul de acţiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcţia unei Români în care generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Proiectele Fundaţiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea şi dezvoltarea societăţii: antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

Antrenament pentru Viitor este o soluţie complexă şi integrată de orientare în carieră, ce uneşte experienţele de autocunoaştere din workshop-urile de carieră, sesiunile individuale de consiliere şi teste psihometrice cu vizite on the job în companii şi întâlnirile cu specialiştii.

Antrenament pentru Viitor a fost lansat în cadrul summit-ului Romanian Business Leaders (RBL) 2018 şi a pornit de la nevoia de conectare a tinerilor nu numai cu interesele şi aptitudinile lor, ci şi cu mediul de lucru, încurajându-i să-şi formuleze aşteptări realiste faţă de viitor şi oportunităţile din piaţă. Experienţa ultimilor ani ne arată că tinerii care nu au parte de consiliere vocaţională fie pleacă din ţară şi nu revin, fie intră în şomaj, fie, în cel mai „bun” caz, aleg un loc de muncă doar pentru a realiza în câţiva ani că nu li se potriveşte.

Până la această dată, cu ajutorul programului au fost consiliaţi peste 670 de elevi de liceu şi gimnaziu în mai bine de 1500 de ore de consiliere individuală, 78 de workshop-uri de carieră şi abilităţi, şi 56 de vizite on the job şi întâlniri cu specialişti.

 

Sursa:Comunicat de presa